Προχθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε μήνυμα στην Τουρκίας για τις συνεχείς προκλήσεις της. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει ότι οποιαδήποτε υπό ένταξη χώρα ή χώρα που διεκδικεί αναβάθμιση των σχέσεων της με την ΕΕ θα πρέπει να συμπεριφέρεται εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου, των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και των ευρωπαϊκών Συνθηκών.
Ο Arayik Oganesyan, Αρμένιος συγγραφέας, με έδρα την Ουκρανία αναλύει τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης, οι οποίες εξελίχθηκαν σε ολοένα και πιο τεταμένες τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλοί φοβούνται ότι ο Ερντογάν προωθεί τον παντουρκισμό στην Γηραιά ήπειρο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε να προτείνει την αναστολή των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως υπενθυμίζει ο Arayik Oganesyan, στα τέλη Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δημοσίευσε έκθεση σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Το έγγραφο αναφέρει την επικράτηση των αρνητικών τάσεων στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης, η οποία, σύμφωνα με τους συγγραφείς, οφείλεται κυρίως στις επιθετικές πολιτικές της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας, της Κύπρου, των χωρών της Υπερκαυκασίας, της Κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής.
Πράγματι, τα τελευταία χρόνια, οι βάσιμες κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας έχουν γίνει πιο συχνές σε σχέση με τις ολοένα αυξανόμενες αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του Ερντογάν σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και της ευρασιατικής ηπείρου. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ευρωπαϊκές κοινότητες εμπειρογνωμόνων έχουν διαμορφώσει σταθερή άποψη ότι η τρέχουσα πολιτική ατμόσφαιρα στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας δείχνει την τάση της Άγκυρας να ενισχύει τη συνεπή οικονομική και πολιτιστική επέκτασή της στην Ευρώπη.
Η Τουρκία παρεμβαίνει σε εθνοτικές συγκρούσεις στην Ευρώπη
Η στρατηγική εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν αφορά όλο και περισσότερο την ευρωπαϊκή κοινότητα κάθε χρόνο. Η Άγκυρα παρεμβαίνει κατάφωρα στις εθνοτικές συγκρούσεις στην ευρασιατική ήπειρο, πραγματοποιώντας τόσο τολμηρές ενέργειες που μόνο να ονειρευτεί μ πορούσε ο Ερντογάν στο παρελθόν.
Η σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ έγινε το τελευταίο πιο χαρακτηριστικό γεγονός με τη συμμετοχή της Τουρκίας. Συνδυάζοντας απειλές και γενναιόδωρες υποσχέσεις με έναν εκλεπτυσμένο τρόπο, ο Ερντογάν κατάφερε να ωθήσει το φιλικό Αζερμπαϊτζάν να πολεμήσει με την Αρμενία, έχοντας στερήσει από το Artsakh ένα σημαντικό μέρος της επικράτειάς του. Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν ενθάρρυνε τη συμμετοχή ισλαμιστών μισθοφόρων στον πόλεμο του Artsakh εξ ονόματος του καθεστώτος του Aliyev.
Σχολιάζοντας τη σύγκρουση, ένας εμπειρογνώμονας του Τουρκμενιστάν με έδρα το Άσγκαμπατ ο Σερντάρ Αϊτάκοφ είπε ότι η σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ εξέθεσε μια τόσο επικίνδυνη ιδεολογία όπως ο Παντουρκισμός και η Ευρωπαϊκή κοινότητα δεν πρέπει να λαμβάνει απερίσκεπτα αυτόν τον παράγοντα στο πλαίσιο της οικοδόμησης σχέσεων με Αγκυρα.
Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, μόλις η Τουρκία καταφέρει να εφαρμόσει το παντουρκικό σχέδιο ενώνοντας υπό το σκήπτρο της το Αζερμπαϊτζάν και τις τουρκόφωνες δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, ο Τούρκος «Σουλτάνος» θα αρχίσει να στρέφεται στην Ευρώπη.
Σχηματίζοντας μια φιλο-Τουρκική κοσμοθεωρία
Η Τουρκία είναι ήδη ιδιαίτερα δραστήρια, προσπαθώντας να ενισχύσει τη δική της επιρροή στις ευρωπαϊκές χώρες μέσω της χρήσης ενός τέτοιου ήπιου και ύπολου συνάμα εργαλείου όπως η εκπαιδευτική, πολιτιστική και θρησκευτική εκπαίδευση. Η αρμόδια Τουρκική Υπηρεσία από το 2000 εφαρμόζει το πρόγραμμα Τουρκολογίας, με στόχο τη διαμόρφωση μιας φιλοτουρκικής κοσμοθεωρίας μεταξύ του πληθυσμού περισσότερων από 20 χωρών.
Επιπλέον, όπως αναφέρει ο συγγραφέας, η ελεγχόμενη από τον Ρετζέπ Ερντογάν αντιδυτική και αντισημιτική οργάνωση «Εθνικό Όραμα» δραστηριοποιείται ενεργά στην Ευρώπη. Έτσι, με πρωτοβουλία της οργάνωσης, ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά στην ήπειρο θα κατασκευαστεί στη γαλλική πόλη του Στρασβούργου έως το 2025, το οποίο, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Alexandre del Valle, “θα διαδώσει τις επεκτατικές απόψεις της Τουρκίας, καθιστώντας το, το κύριο κέντρο του νεο- Οθωμανισμού στην περιοχή”.
Το τζαμί του Στρασβούργου, που εκτελέστηκε με νεο-οθωμανικό αρχιτεκτονικό στιλ, θα εμφανιστεί στη συνοικία Meinau της πόλης, όπου ζει ο μεγαλύτερος αριθμός ντόπιων Τούρκων. Είναι ενδιαφέρον, ότι η χρηματοδότηση του έργου με την έγκριση της δήμαρχου Jeanne Berseghian επιβάρυνες τους Γάλλους φορολογούμενους.
Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού (23,5 από τα 26 εκατομμύρια δολάρια) διατέθηκε από ευρωπαϊκούς κλάδους του ισλαμικού κινήματος «Εθνικό Όραμα» (Milli Görüş). Είναι γνωστό με βεβαιότητα ότι μετά από πλύση εγκεφάλου και ψυχολογική χειραγώγηση των νέων Γάλλων τουρκικής καταγωγής, το «Milli Görüş» σχεδιάζει να σχηματίσει έναν πυρήνα νεο-οθωμανικών υποστηρικτών της ιδεολογίας στην Ευρώπη με βάση το τζαμί.
Κοινότητες στην Ευρώπη με ισλαμικούς νόμους
Η Ευρώπη χάνει σταδιακά το ρόλο της ως μοντέλο εσωτερικής δύναμης και πολιτιστικής ταυτότητας, το οποίο είναι ιδιαίτερα εμφανές στο παράδειγμα της Γερμανίας, όπου ζουν σήμερα περισσότερα από τρία εκατομμύρια Τούρκοι. Οι τουρκικές ομάδες σε γερμανικές πόλεις δημιουργούν τις δικές τους κοινότητες όπου κυριαρχούν οι ισλαμικοί νόμοι και τα ριζοσπαστικά αισθήματα. «Οι ισλαμιστές χρησιμοποιούν επιδέξια τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους: κοινωνικά δίκτυα, κινηματογράφο και λογοτεχνία για να προωθήσουν τις ιδέες τους όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Πολύ σύντομα, το Ισλάμ θα ανατινάξει την ευρωπαϊκή κοινωνία», δήλωσε ο Αλγερινός συγγραφέας Boualem Sansal με έδρα τη Γερμανία.
Η κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία δεν είναι καλύτερη. Ίσα ίσα που στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισλάμ ενσωματώνεται στα νομικά και κρατικά συστήματα όλο και πιο βαθιά. Κάτω από την τεράστια πίεση των μουσουλμανικών κοινοτήτων, η κυβέρνηση σε νομοθετικό επίπεδο θεσμοθέτησε ένα ειδικό σύστημα δικαστηρίων της Σαρία των οποίων τα μέτρα είναι άμεσα αντίθετα με τη βάση της ευρωπαϊκής κοσμικής δικαιοσύνης.
Τώρα είναι δυνατόν να βρεθούν τα αποδεικτικά στοιχεία της κλιμάκωσης του τουρκικού αποικισμού στην πολιτεία της Ευρώπης. Για παράδειγμα, λέει ο Αρμένιος συγγραφέας, οι... επιτιθέμενοι ανέλαβαν τον έλεγχο των κορυφαίων τομέων της οικονομίας, όπως η μεταλλουργία, ο τουρισμός και οι επιχειρήσεις εστιατορίων στην αυστριακή πόλη Telfs. Η τουρκική γλώσσα ακούγεται στους δρόμους, προϊόντα από την Τουρκία πωλούνται σε τοπικά καταστήματα, ένας δεύτερος μουσουλμανικός ναός της Αυστρίας το «Eyup Sultan» άνοιξε εδώ και η πολιτική ζωή της πόλης ελέγχεται πλήρως από τούρκικα μέλη του Συμβουλίου εκπροσώπων.
Υπάρχουν επίσης «θύλακες» της επιρροής της Άγκυρας στο Βέλγιο. Έτσι, το βελγικό χωριό Faymonville που βρίσκεται στην ορεινή περιοχή των Αρδεννών κοντά στη Λιέγη ονομάζεται ντροπιαστικά «η βελγική Τουρκία». Είναι ενδιαφέρον ότι κανείς δεν μιλά Τουρκικά εδώ και κανείς δεν είναι τουρκικής καταγωγής σε αυτόν τον οικισμό. Ωστόσο, η επιρροή της Άγκυρας φαίνεται αδιάκοπα σε κάθε πτυχή της τοπικής ζωής. Η τουρκική σημαία κυματίζει πάνω από την πλατεία της πόλης κοντά σε σημαίες του Βελγίου και της Βαλλονίας, οι κάτοικοι του Faymonville φορούν παραδοσιακά τουρκικά ρούχα, συμμετέχουν σε μουσουλμανικά πανηγύρια και δέχονται το Ισλάμ σε σημαντικό βαθμό.
Είναι προφανές ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος στον εξισλαμισμό του πληθυσμού των ευρωπαϊκών κρατών διαδραματίζεται από τις τουρκικές θρησκευτικές δομές που ελέγχονται από την Προεδρία της Υπηρησίας των Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας (Diyanet)
Σύμφωνα με τον Arif Asalyoglu, διευθύνοντα σύμβουλο του Διεθνούς Ινστιτούτου για την ανάπτυξη της επιστημονικής συνεργασίας, ο Ερντογάν στοχεύει να κινητοποιήσει τις τουρκικές μάζες στις χώρες της Ευρώπης με σκοπό την επέκταση της επιθετικής του πολιτικής στην παγκόσμια σκηνή χρησιμοποιώντας παρόμοιες θρησκευτικές ενώσεις.
«Το μέλλον της Ευρώπης είναι τουρκικό»
Αυτή η άποψη επιβεβαιώνεται από πολλές διαφορετικές εκθέσεις που εκπονήθηκαν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, ο βουλευτής του αυστριακού πράσινου κόμματος και ομιλητής για θέματα ασφαλείας Peter Pilz στην έκθεση με τίτλο «Be Vigilant, the Turk» δήλωσε ότι η Άγκυρα χρησιμοποιώντας την τουρκο-ισλαμική ένωση για την πολιτιστική και κοινωνική συνεργασία δημιούργησε ένα ειδικό «δίκτυο κατασκοπείας» η χώρα.
H Τουρκάλα ανθρωπολόγος Aysha Chavdar και ο κοινωνιολόγος Kemal Bozay είναι επίσης πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη έχει ήδη επηρεαστεί από την επιρροή των φιλοτουρκικών δομών που προβάλλουν τη θρησκευτικότητα του Ερντογάν που μεταδίδεται σε όλους τους τομείς της ζωής από την παιδική εκπαίδευση έως τις οικογενειακές παραδόσεις.
Ο Αυστριακός μετανάστης τουρκικής καταγωγής Inan Tyurkmen μοιράστηκε τις σκέψεις του σχετικά με τον τουρκικό επεκτατισμό στην Ευρώπη. Στο βιβλίο του με τίτλο «Ερχόμαστε» ανέφερε ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι Τουρκικό, είτε οι Ευρωπαίοι το θέλουν είτε όχι.
«Ανεξάρτητα από το σε εσάς (τους Ευρωπαίους) σας αρέσουν (οι Τούρκοι) ή όχι, είτε μας εντάσσετε είτε όχι, είτε θέλετε να μας δείτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση είτε όχι, η επιρροή μας αυξάνεται ασταμάτητα στην Ευρώπη. Είμαστε νεότεροι, πολυάριθμοι και επίσης πιο φιλόδοξοι. Η οικονομία μας επεκτείνεται με ταχύτερο ρυθμό. Είμαστε ισχυρότεροι», τόνισε ο Inan Tyurkmen.