Σε μια συμβολική κίνηση μετά και τα μαντάτα από την έκθεση του Στέτι Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες , οι μουσουλμάνοι της Κωνσταντινούπολης που ήθελαν να πραγματοποιήσουν τις πρώτες προσευχές του Eid al-Fitr συγκεντρώθηκαν στο Τζαμί-πλέον- της Αγίας Σοφίας. Λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, η προσευχή έγινε σύμφωνα με κανόνες κοινωνικής απόστασης και με μάσκες.
Το Ιντ αλ-φιτρ ή Εΐντ αλ-φιτρ, που λέγεται συχνά και Ιντ, είναι μουσουλμανική εορτή που γίνεται μετά το τέλος του μήνα του Ραμαζανιού, του ισλαμικού ιερού μήνα της νηστείας.
Οι Τούρκοι είχαν στείλει βέβαια το μήνυμα από τις προάλλες όταν και έγραψαν στην Αγιά Σοφιά «Δεν υπάρχει άλλος θεός από τον Αλλάχ»
Η χθεσινή ήταν η πρώτη μουσουλμανική προσευχή του Eid στο Τζαμί της Αγίας Σοφίας μετά από 87 χρόνια!
Το εσωτερικό και ο περιβάλλων χώρος του τζαμιού ήταν πλήρως γεμάτα. Ο Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας ( κοινοβούλιο ) και επικεφαλής των θρησκευτικών υποθέσεων Αλί Ερμπάς εμφανίστηκε και πάλι με την σπάθα σύμβολο της κατάκτησης και μαζί με χιλιάδες πολίτες, τέλεσε την προσευχή του Eid al-Fitr στο τζαμί της Αγίας Σοφίας.
Στο μήνυμά του αναφέρει πως “συναντηθήκαμε κάτω από τα ανώτατα ιερά”αλλά ζήτησε προσοχή κατά τους εορτασμούς: “Ας προσέξουμε να μην χάσουμε τις καλές μας συνήθειες που αποκτήσαμε κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού” είπε.
Βέβαια δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε όσα συμβαίνουν στην Ιερουσαλήμ.
“Αυτές οι γιορτές είναι εν μέσω λύπης. γιατί η Ιερουσαλήμ, ευλογημένη με το όνομα και τα περίχωρά της, είναι πληγωμένη. Παρακολουθούμε τις βάρβαρες επιθέσεις μιας βάναυσης και τυραννικής κοινότητας εναντίον του Masjid Al-Aqsa και των Παλαιστινίων αδελφών μας. Αυτές τις γιορτές είμαστε λυπημένοι, γιατί οι εισβολείς, που αγνοούν το νόμο, την ηθική και τις ιερές αξίες, παραβιάζουν την αγιότητα της Ιερουσαλήμ και την αξία της για την ανθρωπότητα. Μαρτύρουν αθώες ψυχές”
Τόνισε δε πως “η Ιερουσαλήμ είναι μια ισλαμική πατρίδα”.
“Είθε η Ιερουσαλήμ, το Masjid al-Aqsa και όλα τα ισλαμικά εδάφη που βρίσκονται υπό κατοχή να μας φέρουν μαζί με τις πραγματικές γιορτές που θα γιορτάζονται ελεύθερα. Είθε η γιορτή μας να είναι ευλογημένη” τόνισε.
Πάλι με την σπάθα
Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Υπηρεσίας των Θρησκευτικών Υποθέσεων Ali Erbaş βγήκε με το «σπαθί» στο κήρυγμα όπως και στην πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφιά μετά την μετατροπή της σε τζαμί από τον Ερντογάν πέρυσι το καλοκαίρι.
Το να κραδαίνεις ένα σπαθί έχει ιδιαίτερη σημασία στην τουρκική ιστορία. Οι τελετές με σπαθί των σουλτάνων σημαίνουν ότι ανέλαβαν και δήλωσαν την κυριαρχία τους. Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, τα μέρη όπου πραγματοποιήθηκαν τελετές με σπαθί, που θεωρούνταν ως ένδειξη κυριαρχίας στο κράτος, ήταν μερικές φορές και τζαμιά. Στην πραγματικότητα, σε αυτό το μήνυμα, υπάρχει ακόμη και ένα ειδικό νόημα με το ποιο χέρι κρατάει το σπαθί. Το σπαθί, που κρατείται στα δεξιά, αποκαλύπτει την πρόθεσή του να το «χρησιμοποιήσει» και στοχεύει να τρομάξει τον εχθρό. Στα κηρύγματα, το σπαθί μεταφέρεται προς τα αριστερά. Αυτό είναι για να δώσει εμπιστοσύνη στον φίλο.