Αθλητισμός

Ολυμπιακοί Αγώνες - Κολύμβηση: Σε διπλάσιους ελέγχους υποβάλλονται οι Κινέζοι αθλητές - Γιατί συμβαίνει αυτό

Σε τουλάχιστον 8 ελέγχους για ναρκωτικά (ντοπινγκ) θα έχουν υποβληθεί οι Κινέζοι αθλητές κολύμβησης, αριθμός διπλάσιος από αυτόν των αθλητών ορισμένων άλλων χωρών. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Η κίνηση αυτή αποτελεί μια προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγρού Στίβου - World Aquatics - ο οποίος, μετά την εύρεση 23 Κινέζων αθλητών θετικούς στην απαγορευμένη ουσία τριμεταζιδίνη, 7 μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021, δέχθηκε πιέσεις να αναλάβει δράση κατά του ντοπαρίσματος. 

Από αυτούς τους αθλητές, οι οποίοι τελικά αθωώθηκαν και συνέχισαν να διεκδικούν τρία χρυσά μετάλλια στο Τόκιο, 11 αγωνίζονται στο Παρίσι αυτόν τον μήνα. 

Αλλά μετά από επανεξέταση της απόφασής του να αθωώσει τελικά τους αθλητές στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγρού Στίβου δήλωσε ότι το περιστατικό «αποδυνάμωσε» την εμπιστοσύνη στο σύστημα αντιντόπινγκ. Για αυτό και πάρθηκε η απόφαση να διπλασιαστούν τα τεστ στους Κινέζους αθλητές, αναφέρει ο Independent.

Τα δείγματα των Κινέζων αθλητών δεν θα συλλέγονται από τον κινεζικό οργανισμό αντιντόπινγκ και δεν θα ελέγχονται από εργαστήρια στην Κίνα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγρού Στίβου είναι πιθανό να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα των ελέγχων πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων την επόμενη εβδομάδα.

«Η εμπιστοσύνη της κοινότητας των υδατοσφαιριστών είναι ζωτικής σημασίας για τη συνεχή επιτυχία του World Aquatics ως διεθνούς ομοσπονδίας», ανέφερε ο οργανισμός.

«Αναξιόπιστος» ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ

Ένα περιστατικό που κλόνισε την εμπιστοσύνη απέναντι στον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ ήταν οι δηλώσεις του Μάικλ Φελπς, ο οποίος είναι ο πιο παρασημοφορημένος αθλητής στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων με 28 μετάλλια.

Ο Φελπς δήλωσε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ, ο οποίος διεξήγαγε τους ελέγχους του 2021, δεν μπορεί πλέον να είναι αξιόπιστος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ βρέθηκε, επίσης, στο στόχαστρο ομοσπονδιακής έρευνας των ΗΠΑ, επειδή αποδέχθηκε την εξήγηση για τα αποτελέσματα των δοκιμών του 2021, όταν τα ταξίδια στην Κίνα δεν ήταν δυνατά λόγω της πανδημίας. Μια κινεζική έρευνα τον Ιούνιο του 2021 απέδωσε τα αποτελέσματα σε μαζική μόλυνση των τροφίμων σε κουζίνα ξενοδοχείου, χωρίς να παρέχει αποδείξεις. Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα τρεις μήνες μετά την αναφορά των New York Times και του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα ARD.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγρού Στίβου συγκρότησε μια επιτροπήγια να επανεξετάσει τις ενέργειές του πριν από τρία χρόνια, για το αν τηρούνται οι κατευθυντήριες γραμμές για το ντόπινγκ και την απόφασή του να μην αμφισβητήσει τον κινεζικό ισχυρισμό ενώπιον του Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου.

Η επιτροπή δημοσίευσε την έκθεσή της τη Δευτέρα, 12 ημέρες πριν από την έναρξη των κολυμβητικών αγώνων στο Παρίσι, και δεσμεύτηκε να κάνει περισσότερους ελέγχους αντιντόπινγκ ορισμένες χώρες, ιδίως για την Κίνα.

Συνέστησε, ακόμη, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγρού Στίβου να δημοσιεύει τακτικά λεπτομέρειες για τους αθλητές που έχουν τεθεί προσωρινά σε διαθεσιμότητα για πιθανές παραβάσεις των κανόνων ντόπινγκ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ