Κοινωνία

Διαδηλώσεις στο Μπανγκλαντές: 6 νεκροί και δεκάδες τραυματίες - Δίκαιο σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο το αίτημά τους

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στο Μπανγκλαντές, στις βίαιες διαδηλώσεις κατά του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση να κλείσει όλα τα σχολεία της χώρας.

Αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα και πυροβόλησαν με πλαστικές σφαίρες στην προσπάθειά τους να σταματήσουν τις συγκρούσειςμεταξύ των φοιτητών, που απαιτούν την κατάργηση του συστήματος των ποσοστώσεων, και των αντιδιαδηλωτών, υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος «Σύνδεσμος Αουάμι». Οι δύο πλευρές συγκρούονται στους δρόμους, εκτοξεύοντας τούβλα και πέτρες οι μεν στους δε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ



Μετά το χάος που προκλήθηκε σήμερα, ο εκπρόσωπος τουυπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε ότι «μέχρι νεωτέρας» θα κλείσουν όλα τα λύκεια, κολέγια, ισλαμικά σχολεία και πολυτεχνικές σχολές «για την ασφάλεια των μαθητών». Η εντολή δεν ισχύει για τα πανεπιστήμια, όπου σπουδάζουν πολλοί από τους διαδηλωτές, επειδή το υπουργείο δεν έχει την αρμοδιότητα να απαιτήσει το κλείσιμό τους.

Νεκροί διαδηλωτές και δεκάδες τραυματίες

Τρεις διαδηλωτές, που έφεραν «τραύματα από σφαίρες» πέθανανστην Τσιταγκόνγκ, ανέφερε ο διευθυντής του νοσοκομείου Μοχάμαντ Τασλίμ Ουντίν. Άλλοι 35 τραυματίστηκαν στις ταραχές.

Δύο θάνατοι αναφέρθηκαν στην Ντάκα, τη μεγαλούπολη των 20 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου αντίπαλες ομάδες φοιτητών απέκλεισαν την κυκλοφορία και επιδίδονταν σε πετροπόλεμο.

Ο αστυνομικός επιθεωρητής Μπάτσου Μία επιβεβαίωσε τους δύο θανάτους, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον 60 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Στη Ρανγκπούρ, στα βόρεια, ο αστυνομικός Μοχάμαντ Μονιρουζάμαν είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ένας φοιτητής σκοτώθηκε στις συγκρούσεις, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ο Ταουχιντούλ Χάκε Σίαμ, ένας φοιτητής στο πανεπιστήμιο Ροκέγια της πόλης αυτής, είπε ότι υποστηρικτές του κυβερνητικού κόμματος επιτέθηκαν σε φοιτητές ενώ «η αστυνομία άνοιξε πυρ στους διαδηλωτές» με πλαστικές σφαίρες. Ο ίδιος τραυματίστηκε ενώ ο φοιτητής που πέθανε «σκοτώθηκε από τα πυρά», είπε.

Ορισμένοι αυτοκινητόδρομοι παραμένουν αποκλεισμένοι και οι αρχές ανέπτυξαν την παραστρατιωτική δύναμη των συνοριοφυλάκων του Μπανγκλαντές (BGB) σε πέντε μεγάλες πόλεις, όπως στην Ντάκα και την Τσιταγκόνγκ. Ένας εκπρόσωπος της BGB είπε ότι τους ανατέθηκε «να ελέγξουν την κατάσταση και τη δημόσια τάξη λόγω των διαδηλώσεων».

Δίκαιο και αξιοκρατικό σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο ζητούν οι διαδηλωτές


Εδώ και εβδομάδες οι φοιτητές οργανώνουν σχεδόν καθημερινά διαδηλώσεις, ζητώντας από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει το σύστημα των ποσοστώσεων για τις προσλήψεις και να υιοθετήσει ένα σύστημα βασισμένο στην αξιοκρατία. 

Με βάση το σημερινό σύστημα, περισσότερες από τις μισές καλοπληρωμένες και περιζήτητες θέσεις στο δημόσιο καλύπτονται από συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού, κάτι που οι φοιτητές θεωρούν ότι συνιστά διακριτική μεταχείριση. Έτσι, το 30% των θέσεων καλύπτεται από τα παιδιά εκείνων που αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία του Μπανγκλαντές το 1971, το 10% από γυναίκες και το 10% από πολίτες συγκεκριμένων περιοχών.

Οι φοιτητές δέχονται να διατηρηθούν μόνο οι ποσοστώσεις για τις εθνικές μειονότητες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες (το 6% των θέσεων). Θεωρούν ότι το σημερινό σύστημα ευνοεί τα παιδιά των υποστηρικτών της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα, η οποία κυβερνά από το 2009 και τον Ιανουάριο κέρδισε για τέταρτη συνεχόμενη φορά τις βουλευτικές εκλογές. Η αντιπολίτευση πάντως μποϊκοτάρισε τις εκλογές.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε τη βία και κάλεσε το Μπανγκλαντές«να εγγυηθεί αμέσως την ασφάλεια όλως των ειρηνικών διαδηλωτών» ενώ και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ καταδίκασε «τη βία εναντίον φιλειρηνικών διαδηλωτών».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ