Κόσμος

''Πόλεμος'' Γαλλίας-Πακιστάν: Το Παρίσι ''χτυπάει'' οικονομικά & στρατιωτικά το Ισλαμαμπάντ

Η κυβέρνηση του Πακιστάν φαίνεται να βρίσκεται στο πιο αδύναμο επίπεδο διοίκησής της, αφού το κοινοβούλιο της, ξεκίνησε τη διαδικασία απέλασης των μελών της γαλλικής πρεσβείας στην χώρα. Η εξέλιξη δείχνει ότι ο πρωθυπουργός Imran Khan έχει υποκύψει στην πίεση του σκληροπυρηνικού, παράνομου Κινήματος-Λαμπάικ Πακιστάν (TLP). 

Η όλη διαδικασία θα ενθαρρύνει και άλλους ριζοσπαστικούς οργανισμούς στη χώρα. Και αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό από την τελευταία τρομοκρατική επίθεση κατά του Κινέζου Πρέσβη. Σε περίπτωση που ο Γάλλος Πρέσβης διαταχθεί να φύγει, θα υπάρξουν τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις για το Πακιστάν, τόσο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Το Πακιστάν κατακλύστηκε από βίαιες διαμαρτυρίες για μια εβδομάδα μετά τη σύλληψη του ηγέτη του TLP Saad Rizvi, λόγω των αιτημάτων απέλασης του Γάλλου Πρέσβη.

Το Παρίσι θα απαντήσει σε αυτή την κίνηση, απαγορεύοντας τις εισαγωγές προϊ'οντων από το Πακιστάν, εάν ο απεσταλμένος του αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη χώρα. Και υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να το πιστέψουμε αυτό. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, έχει ήδη λάβει θέση εναντίον των ισλαμιστών, υποστηρίζοντας το δικαίωμα του περιοδικού Τσάρλι Χέμπντο να δημοσιεύσει κινούμενα σχέδια κατά του Προφήτη Μωάμεθ, κάτι που οι Μουσουλμάνοι θεωρούν προσβλητικό. 

Το Πακιστάν έλαβε οικονομική βοήθεια από τη Γαλλία, η οποία αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Λαμβάνει περίπου 100-150 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το Παρίσι όμως είναι έτοιμο για αντίποινα πλέον. Η γαλλική κυβέρνηση έχει ήδη αρνηθεί να αναβαθμίσει τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage, το σύστημα αμυντικής άμυνας και τα υποβρύχια κατηγορίας Agosta 90Β. 

Το διμερές εμπόριο του Πακιστάν με τη Γαλλία σημείωσε άνθηση τα τελευταία χρόνια. Οι τετεμένες σχέσεις με τους Γάλλους όχι μόνο θα οδηγήσουν το Πακιστάν σε κίνδυνο 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που κερδίζει μέσω των εξαγωγών του στη Γαλλία, αλλά μπορεί να επηρεάσει το εμπόριό του και με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Οι εξαγωγές του Πακιστάν στην ΕΕ σημείωσαν αύξηση 65%, από 4,538 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013 σε 7,492 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ