Κόσμος

Τουρκία: Η «βουτιά» της λίρας ενίσχυσε τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα

Η βουτιά της τουρκικής λίρας τροφοδότησε τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα στην Τουρκία, με τους επενδυτές να ελπίζουν ότι θα κερδίσουν από το ράλι του bitcoin και παράλληλα θα προστατευτούν από τον πληθωρισμό.

Το τουρκικό νόμισμα έχασε το 13% της αξίας του μετά την απόλυση του κεντρικού τραπεζίτη Νατσί Αγκμπάλ από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα στον Μάρτιο, εντείνοντας τους φόβους για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποχώρηση της λίρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων στην Τουρκία γνώριζε ήδη άνθιση, η οποία επιταχύνθηκε μετά την απόλυση του Ναγκμπάλ. Ο συνολικός όγκος συναλλαγών στα νομίσματα αυτά από την αρχή Φεβρουαρίου έως τις 24 Μαρτίου έφτασε τις 218 δισ. λίρες (26 δισ. δολάρια), έναντι μόλις λίγο πάνω από τις 7 δισ. λίρες στο αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ το υψηλότερο επίπεδό τους καταγράφηκε το σαββατοκύριακο της απόλυσης του Ναγκμπάλ, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής ερευνητικής εταιρείας Chainalysis και του Reuters.

Η εκτίναξη αυτή απηχεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα, με αιχμή το ράλι του bitcoin, η τιμή του οποίου έφτασε στο επίπεδο - ρεκόρ των σχεδόν 62.000 δολαρίων, καθώς μεγάλοι επενδυτές και εταιρείες το ενστερνίστηκαν. Στην Τουρκία, ωστόσο, οι επενδυτές ανέφεραν ότι η αδύναμη λίρα και οι πληθωριστικές πιέσεις, καθώς και οι ελπίδες για γρήγορα κέρδη, ώθησαν τη ζήτηση. Πολλοί από τους Τούρκους επενδυτές αγνόησαν τις διακυμάνσεις των κρυπτονομισμάτων, παρά τις προειδοποιήσεις εποπτικών Αρχών σε όλο τον κόσμο ότι μπορεί να οδηγήσουν τους επενδυτές να χάσουν τα χρήματά τους.

«Αν οι αποταμιεύσεις μου είναι στη λίρα, χάνουν την αξία τους», δήλωσε ένας 25χρονος μηχανικός υπολογιστών που άρχισε να επενδύει σε κρυπτονομίσματα πριν από δύο μήνες, προσθέτοντας: «Μερικές φορές παρακολουθώ τις επιδόσεις τους σαν ιπποδρομία».

Τα συνεχή υψηλά ρεκόρ του bitcoin σημειώθηκαν ενόσω οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες προχωρούσαν σε μέτρα στήριξης για να αντιμετωπίσουν το οικονομικό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού. Το αφήγημα ότι η περιορισμένη προσφορά του bitcoin το κάνει ανθεκτικό στον πληθωρισμό είναι αυτό που εν μέρει τροφοδότησε τα κέρδη του. Στην Τουρκία, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 16% τον Φεβρουάριο, πολύ πάνω από τον στόχο του 5%.

Οι κάτοικοι της Τουρκίας και οι επιχειρήσεις της μαζεύουν από πολύ καιρό χρυσό και ξένα νομίσματα για να προστατευτούν από τις διακυμάνσεις της λίρας. «Στους Τούρκους αρέσουν τα σταθερά στοιχεία ενεργητικού λόγω της ιστορίας μας με τον υψηλό πληθωρισμό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, BtcTurk, το οποίο προσέλκυσε πάνω από ένα εκατομμύριο νέους χρήστες από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. «Αυτός είναι ο λόγος που εδώ και γενιές οι Τούρκοι επενδύουν στον χρυσό, τα ακίνητα και τα δολάρια», πρόσθεσε.

Από τις 20 έως τις 24 Μαρτίου, όταν η λίρα υποχώρησε 10%, διαπραγματεύονταν κρυπτονομίσματα αξίας 23 δισ. λιρών (2,8 δισ. δολαρίων), σύμφωνα με τα στοιχεία, έναντι 1 δισ. δολαρίων στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Αναλυτές ανέφεραν ότι οι επενδυτές αγόραζαν stablecoins, που έχουν σχεδιαστεί για να αποφύγουν τις διακυμάνσεις του bitcoin, το σαββατοκύριακο της απόλυσης του Ναγκμπάλ για να τα μετατρέψουν στη συνέχεια σε δολάρια, όταν άνοιξαν ξανά οι αγορές συναλλάγματος. Οι όγκοι συναλλαγών στο Tether, ένα μεγάλο stablecoin, έφθασαν τα 2,2 δισ. λίρες (265 εκατ. δολάρια) το σαββατοκύριακο 20-21 Μαρτίου έναντι μόλις 39 εκατ. λιρών ένα χρόνο πριν.

Οι αναζητήσεις Τούρκων στο Google για κρυπτονομίσματα έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ την εβδομάδα πριν την απόλυση του κεντρικού τραπεζίτη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

apache
Οπλικά συστήματα 0

Την έπιασε τρέμουλο την Άγκυρα! Μέσα στο 2025 θα παραλάβουμε το πρώτο τάγμα 19 αναβαθμισμένων ελικοπτέρων Apache AH-64E για Αιγαίο και Έβρο-Μετά ακολουθεί το επόμενο

Το τάγμα θα αποτελείται από 19 επιθετικά ελικόπτερα Apache και μετά την άφιξή του θα ακολουθήσει κάτι ακόμη καλύτερο...