Κόσμος

Το Ισραήλ καθιέρωσε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το Μπουτάν

Τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών πραγματοποίησαν μυστικές συνομιλίες κατά το παρελθόν έτος, με στόχο τη σφυρηλάτησης επίσημων δεσμών, οι οποίες περιελάμβαναν αντιπροσωπείες από την Ιερουσαλήμ στο Τίμπου, την πρωτεύουσα του Μπουτάν και από την Τιμπού στην Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ καθιέρωσε για πρώτη φορά πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το Μπουτάν το Σάββατο το βράδυ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ινδία, Ρον Μάλκα και ο ομόλογός του από το Μπουτάν, Βέτσοπ Ναγκίλ υπέγραψαν την τελική συμφωνία ομαλοποίησης των σχέσεων των δύο χωρών.

Τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών πραγματοποίησαν μυστικές συνομιλίες κατά το παρελθόν έτος, με στόχο τη σφυρηλάτησης επίσημων δεσμών, οι οποίες περιελάμβαναν αντιπροσωπείες από την Ιερουσαλήμ στο Τίμπου, την πρωτεύουσα του Μπουτάν και από την Τιμπού στην Ιερουσαλήμ.

Η προσπάθεια να γίνουν σχέσεις μεταξύ Τίμπου και Ιερουσαλήμ ήταν ξεχωριστή από τις "Συμφωνίες του Αβραάμ", στις οποίες τέσσερις αραβικές χώρες, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Σουδάν και Μαρόκο, εξομάλυναν τους δεσμούς με το Ισραήλ, με αμερικανική διαμεσολάβηση.

Στην πραγματικότητα, το Μπουτάν δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Το Μπουτάν είναι ένα βουδιστικό βασίλειο στα Ιμαλάια, που συνορεύει με την Ινδία και την Αυτόνομη Περιοχή του Θιβέτ της Κίνας, το οποίο έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να απομονωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο προκειμένου να αποφευχθούν εξωτερικές επιρροές.

Το Μπουτάν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με μόνο 53 άλλες χώρες, μια λίστα που δεν περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία ή τη Ρωσία και πρεσβείες σε επτά.

Η χώρα δεν έχει ούτε δεσμούς με την Κίνα, αφού έκλεισε τα σύνορά της προς τη βόρεια χώρα μετά την εισβολή του 1959 στο Θιβέτ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ο πρέσβης είπε αναφορικά με τις κυβερνήσεις του Μπουτάν ότι:

«Έχουν εντυπωσιαστεί από τις ικανότητες του Ισραήλ εδώ και πολλά χρόνια και ο πρωθυπουργός τους ήθελε σχέσεις», είπε.

"Τους συμβουλεύουμε για θέματα που είναι σημαντικά για αυτούς, όπως η διαχείριση του νερού, η γεωργία και η τεχνολογία , η εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, επίσης. Ενδιαφέρονται πολύ για το θέμα της ιατρικής."

Η κυβέρνηση του Μπουτάν «θεωρεί το Ισραήλ ως ηγετική χώρα στην τεχνολογία και την καινοτομία που μπορεί να τους βοηθήσει να προχωρήσουν και να χρησιμοποιήσουν πιο προηγμένη τεχνολογία και να εκπαιδεύσουν τη νεολαία τους».

Ένας άλλος τομέας στον οποίο το Μπουτάν έχει ζητήσει τη συμβουλή του Ισραήλ είναι η οικοδόμηση ενός εθνικού προγράμματος εξυπηρέτησης για τη νεολαία του.

Όσον αφορά τον τουρισμό, η χώρα που περιορίζει τον αριθμό των ξένων που μπορούν να εισέλθουν πιθανότατα θα είναι πιο ανοιχτή στους Ισραηλινούς, δήλωσε η Μάλκα, αν και δεν έχουν συζητηθεί ακριβείς αριθμοί.

«Άφησαν πολύ λίγα άτομα να επισκεφθούν, παρόλο που είναι πολύ ελκυστικό, επειδή θέλουν να διατηρήσουν την ιστορία και τη φύση και το περιβάλλον της. Ήταν πολύ δύσκολο πριν, αλλά τώρα οι Ισραηλινοί θα γίνουν πιο αποδεκτοί και θα θέλουν να αναπτύξουν τον τουρισμό », δήλωσε ο Μάλκα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ