Στη σύλληψη δύο ανδρών στη Ρόδο που κατηγορούνται για κατασκοπεία προχώρησε η ελληνική αστυνομία, σε συνεργασία με την ΕΥΠ.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, εμπλεκόμενοι στην υπόθεση θρίλερ είναι δυο Έλληνες, μουσουλμάνοι της Θράκης.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των δυο Ελλήνων για παράβαση του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία.
Οι δύο ημεδαποί, οι οποίοι έκαναν κατασκοπεία και έστελναν πληροφορίες και φωτογραφίες στην Τουρκία εντοπίστηκαν αποό την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και την Κρατική Ασφάλεια, που σχημάτισε σε βάρος τους δικογραφία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο ένας εκ των δύο εργαζόταν ως μάγειρας από το καλοκαίρι έως και πριν από περίπου ένα μήνα σε πλοίο το οποίο έκανε το δρομολόγιο Καστελόριζο - Ρω - Κω και κατέγραφε τα πολεμικά πλοία, στρατιωτικές εγκαταστάσεις καθώς και όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις στα νησιά και στη συνέχεια έστελνε όλο το υλικό στον Μ.Σ., ο οποίος εργάζεται στο προξενείο της Τουρκίας στη Ρόδο.
Οι συλλήψεις έγιναν από την Κρατική Ασφάλεια και σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ., ο ένας από τους συλληφθέντες εργάζεται σε επιβατικό πλοίο, που εκτελεί ακτοπλοϊκά δρομολόγια διασύνδεσης της νήσου Ρόδου με τη νήσο Μεγίστη (Καστελόριζο) και ο έτερος εργάζεται σε Προξενική Αρχή στη Ρόδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η «Δημοκρατική της Ρόδου» ο εργαζόμενος σε πλοίο που εκτελεί δρομολόγιο στην άγονη γραμμή Κατελλόριζο- Ρόδο και σε άλλα νησιά έχει καταγωγή από την Κομοτηνή και είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από τον Αύγουστο του 2020.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχές κατέγραφαν συστηματικά τις επαφές του και τις τηλεφωνικές συνομιλίες, από τις οποίες φαίνεται να προκύπτει ότι παρείχε πληροφορίες απόρρητου - στρατιωτκού περιεχομένου στους Τούρκους.
Ο έτερος κατηγορούμενος έχει απασχολήσει την επικαιρότητα και στο παρελθόν και υπηρετεί σε καίρια θέση στο τουρκικό Προξενείο της Ρόδου. Είχε επαφές με τον πρώτο και θωρείται αρμοδίως ως ο κύριος σύνδεσμός του με τους Τούρκους.
Η διερεύνηση της υπόθεσης έγινε σε στενή συνεργασία με την ΕΥΠ και τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου.
Πώς ο ναυτικός έδινε πληροφορίες στην Τουρκία
Η πιθανότερη εκδοχή, σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ, είναι ο υπάλληλος του προξενείου να στρατολόγησε τον μάγειρα για να λαμβάνει πληροφορίες εθνικής σημασίας.
Συγκεκριμένα ο μάγειρας φέρεται να έστελνε στον υπάλληλο του προξενείου φωτογραφίες πλοίων αλλά κυρίως πληροφορίες για το πότε αναλαμβάνουν σκοπιά Έλληνες στρατιώτες σε στρατόπεδα και στρατιωτικές ζώνες.
Ο 35χρονος αρχικά αρνήθηκε τα πάντα, όμως στη συνέχεια «έσπασε» και αποκάλυψε τι είχε συμβεί.
Η υπόθεση λαμβάνει διαστάσεις κατασκοπευτικού θρίλερ καθώς παραμένει άγνωστο από ποιους είχε στρατολογηθεί και για ποιο λόγο ένας από τους γραμματείς του τουρκικού προξενείου της Ρόδου, τι ακριβώς έχει δώσει ο 35χρονος στον γραμματέα ο οποίος είναι και αυτός Έλληνας μουσουλμάνος από τη Θράκη και το κυριότερο αν υπήρχε δίκτυο που είχε στρατολογήσει και άλλα άτομα.
Από τις έρευνες που έγιναν στις οικίες του γραμματέα και του 35χρονου βρεθήκαν και κατασχέθηκαν lap top και usb τα οποία έχουν σταλεί στα εργαστήρια για ανάλυση.
Η δράση των φερόμενων ως κατασκόπων ξεκίνησε από τον Αύγουστο και μετά όταν Έλληνες πράκτορες άρχισαν να τους παρακολουθούν. Οι ελληνικές Αρχές πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του μάγειρα, όπου βρέθηκαν λαπτοπ και κινητά τηλέφωνα, η εξέταση των οποίων θα δείξει στις Αρχές το μέγεθος της κατασκοπευτικής τους δράσης.
Υπενθυμίζουμε ότι στη Ρόδο έχει ανοίξει την περίοδο της μεγάλης οικονομικής ύφεσης στη χώρα μας λόγω των μνημονίων, παράρτημα η Τουρκική Τράπεζα Ziraat Bank, το οποίο υφίσταται μέχρι και σήμερα, ενώ στο νησί ζούν περίπου 3000 Έλληνες πολίτες μουσουλμάνοι, οι οποίοι διαβιούν αρμονικότατα.
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια το "Τουρκικό Προξενείο" που υφίσταται στην πόλη της Ρόδου δραστηριοποιείται ποικιλοτρόπως προκειμένου οι Έλληνες πολίτες μουσουλμάνοι της Ρόδου, να "προσανατολιστούν" πρός την Τουρκία, χρησιμοποιώντας διάφορους τρόπους προσέγγισής τους (εκμάθηση τουρκικής γλώσσας στους Έλληνες πολίτες μουσουλμάνους της Ρόδου, χορήγηση υποτροφιών σε τέκνα των οικογενειών τους για Τουρκικά πανεπιστήμια κλπ)
Τέλος παρατηρείται το "φαινόμενο" τελευταία, να πραγματοποιούνται γάμοι στη Ρόδο μεταξύ Ελλήνων μουσουλμάνων που ζούν στη Ρόδο, με Έλληνες πολίτες μουσουλμάνους της Θράκης μας.
Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην Ελλάδα, βαφτίζοντας τους Έλληνες μουσουλμάνους "Τουρκική μειονότητα", στον "Οργανισμό χωρών Ισλαμικής Διάσκεψης", όπου έχει προσπαθήσει και έχει "περάσει" σχετικά ψηφίσματα, για υποτιθέμενη καταπίεση τους.