Κόσμος

Τουρκικό θράσος για την απόπειρα νηοψίας - Βερολίνο: «Προβληματική» η τουρκική συμπεριφορά

Η Τουρκία μετά από απειλές και κατηγορίες ιδιαίτερα προς τη χώρα μας, θέλει να βγει κι από πάνω. Η Άγκυρα, κάλεσε τους πρεσβευτές της Ιταλίας και της ΕΕ, καθώς και τον επιτετραμμένο της Γερμανίας στην Άγκυρα, για να τους επιδώσει νότα διαμαρτυρίας για την απόπειρα νηοψίας από γερμανική φρεγάτα σε τουρκικό φορτηγό πλοίο, το οποίο κατευθυνόταν στο λιμάνι Μισράτα της Λιβύης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τουρκικό πλοίο είχε αποπλεύσει στις 20 Νοεμβρίου από τουρκικό λιμάνι με προορισμό τη Μιζράτα της Λιβύης. Η νηοψία από μέλη του πληρώματος της γερμανικής φρεγάτας «Χάμπουργκ» έγινε σύμφωνα με ανακοίνωση της επιχείρησης «Irini» 160 μίλια βορείως της Βεγγάζης και ο έλεγχος σταμάτησε έπειτα από παρέμβαση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών χωρίς να εντοπιστεί κάτι ύποπτο.

https://twitter.com/BabakTaghvaee1/status/1330946411450478592

Η νηοψία προκάλεσε εντάσεις μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας με την Τουρκία να κατηγορεί τη Γερμανία για παράνομη έρευνα που έγινε χωρίς άδεια και την Ευρωπαϊκή Ένωση για μεροληψία.

H επιχείρηση «Irini» που εγκαινιάστηκε από την ΕΕ χωρίς διαβούλευση με την νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, το ΝΑΤΟ και τη χώρα μας, μετά από την πρόσφατη επιχείρηση αποδείχθηκε για άλλη μια φορά μεροληπτική, αναφέρει σε ανάρτηση στο Twitter ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι.

https://twitter.com/eha_news/status/1330889761553219584https://twitter.com/MFATurkey/status/1330889133162717186https://twitter.com/anadoluagency/status/1330888049023213572

Η Γερμανία απαντά ότι η Τουρκία ενημερώθηκε για τον σχεδιαζόμενο έλεγχο του πλοίου και δεν αντέδρασε επί 4 ώρες, γεγονός που βάσει των κανονισμών των επιχειρήσεων εκλαμβάνεται ως σιωπηρή συγκατάθεση.

«Οι χώρες τις σημαίες των οποίων φέρουν τα πλοία, έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν την επιθεώρηση. Η επιχείρηση «Ιrini» κάνει αίτημα για επιθεώρηση και εάν η χώρα η οποία είναι υπεύθυνη για το πλοίο λέει ότι δε συμφωνεί με την επιθεώρηση, επιθεώρηση δε μπορεί να προχωρήσει» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν προσπάθησε να μετριάσει τις εντάσεις, ωστόσο Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία με κοινή ανακοίνωσή τους, στην οποία φαίνεται να φωτογραφίζουν την Τουρκία, προειδοποιούν ότι είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις σε οποιονδήποτε βλάπτει την εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη.

Σκληρή κριτική στη στάση της Τουρκίας άσκησε η γερμανική αντιπολίτευση με το κόμμα των Φιλελευθέρων να κατηγορεί την Τουρκία ότι προσπαθεί επανειλημμένως να εμποδίσει τον έλεγχο πλοίων και να καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να τερματίσει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία και άλλους «εμπρηστές στη Λιβύη».

«Προβληματική» η τουρκική συμπεριφορά λέει το γερμανικό ΥΠΕΞ

Πριν από λίγο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους πρέσβεις της ΕΕ, της Ιταλίας και τον επιτετραμμένο της Γερμανίας στην Άγκυρα, στους οποίους επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία για το περιστατικό επιβίβασης και επιθεώρησης του τουρκικού εμπορικού πλοίου «Roseline-A» στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Ειρήνη». Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι το περιστατικό είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο διατηρεί δικαιώματα αποζημίωσης.

Ο Νίκος Μελέτης στο σχόλιο του στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ανέφερε ότι «η Τουρκία ποτέ δεν συμπάθησε την ιδέα της ειρηνευτικής επιχείρησης IRINI καθώς φυσικά η όλη της επιρροή στην Λιβύη στηρίζονταν ακριβώς στο σπάσιμο του εμπάργκο όπλων και στην ενίσχυση των δυνάμεων του Αλ Σάρατζ. Όμως η Τουρκία μετά το επεισόδιο που σημειώθηκε το καλοκαίρι οπότε τουρκική φρεγάτα στοχοποίησε γαλλική φρεγάτα, δείχνει να ξεπερνά τα όρια και πάλι. Έτσι με απροκάλυπτο τρόπο απέτρεψε την νηοψία από τη γερμανική φρεγάτα που συμμετέχει στην δύναμη, σε πλοίο εμπορικό που είχε αποπλεύσει από την Τουρκία και κατευθύνονταν στην Μίσρατα, ένα λιμάνι που χρησιμοποιείται συχνά και από τα τουρκικά πολεμικά που είχαν σπεύσει για ενίσχυση του Σαρατζ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσθεσε ότι «αυτό το επεισόδιο έρχεται σε μια στιγμή που όλη η διεθνής κοινότητα καλεί σε αποφυγή ενεργειών που πυροδοτούν την ένταση στη Λιβύη και θέτουν σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία. Κυρίως όμως ρίχνουν λάδι στην φωτιά των ευρωτουρκικών σχέσεων, που είναι σε κρίσιμη καμπή ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου όπου η συζήτηση για λήψη μέτρων εναντίον της Τουρκίας ακόμη και αν το ήθελαν κάποιοι δεν θα μπορέσει να αποτραπεί, όσο φιλοευρωπαϊστής και αν εμφανίζεται τι τελευταίες ημέρες ξαφνικά ο κ. Ερντογάν.

https://www.youtube.com/watch?v=F6n3RnO3cy8

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ