Σε αυτήν την χώρα της Αφρικής νομοσχέδιο έχει προκαλέσει θυμό και έχει χαρακτηριστεί ως ένα μεγάλο εμπόδιο για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας. Εκτός από το γεγονός ότι το κορίτσι πρέπει να έχει μπει στην εφηβεία, ο νόμος ορίζει επίσης ότι ο αναγκαστικός γάμος θα παίρνει το πράσινο φως όσο η οικογένεια του παιδιού δίνει την έγκρισή της.
Σήμερα, σχεδόν τα μισά κορίτσια της Σομαλίας είναι παντρεμένα πριν από την ηλικία των 18 ετών. Η πρόταση, η οποία επί του παρόντος υποβάλλεται στο Κοινοβούλιο, δέχθηκε έντονη κριτική από, μεταξύ άλλων, την ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για την σεξουαλική βία, Pramila Patten, η οποία απαιτεί να αποσυρθεί αμέσως. Το 2013, η Σομαλία υποσχέθηκε στον ΟΗΕ να βελτιώσει τους νόμους του για τη σεξουαλική βία και μετά από πέντε χρόνια εργασίας, ένα πλαίσιο αλλαγών εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών και διαβιβάστηκε στο Κοινοβούλιο. Εκεί, ωστόσο, σταμάτησε πέρυσι από τον Πρόεδρο σε μια διαδικασία που λέγεται ότι παραβίασε το νόμο όταν ζητήθηκαν "σημαντικές αλλαγές".
Σύμφωνα με την Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Michelle Bachelet, η νέα διατύπωση του νόμου κινδυνεύει να νομιμοποιήσει τον παιδικό γάμο και άλλα ανησυχητικά έθιμα και πρέπει να σταματήσει να σφυρηλατείται. Η Bachelet πιστεύει επίσης ότι ο νόμος θα έστελνε ανησυχητικά μηνύματα σε άλλα κράτη της περιοχής.
Την ίδια στιγμή μια συλλογή υπογραφών εξελίσσεται στη χώρα με σκοπό να εμποδίσει την έγκριση του νόμου. Ο νόμος στην αρχική του μορφή θα είναι κρίσιμος για την καταπολέμηση και την ποινικοποίηση κάθε είδους σεξουαλικών εγκλημάτων, λέει ο Anders Thomsen, εκπρόσωπος του Ταμείου Πληθυσμού του ΟΗΕ στη Σομαλία.