Σε ένα σκηνικό που μυρίζει μπαρούτι και με την οργή του κόσμου να είναι φανερή, η Κεντρική Τράπεζα του Λιβάνου αποφάσισε να παγώσει τους λογαριασμούς των επικεφαλής του λιμένα της Βηρυτού και των τελωνείων, καθώς και άλλων πέντε προσώπων, μετά τη φονική έκρηξη.
Η οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας, που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, φέρει ημερομηνία 6ης Αυγούστου και προέρχεται από την ειδική ερευνητική επιτροπή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η απόφαση αυτή θα σταλεί σε όλες τις τράπεζες και τα οικονομικά ιδρύματα του Λιβάνου, καθώς επίσης και στον Εφέτη Γενικό Εισαγγελέα.
Το πάγωμα και η άρση του τραπεζικού απορρήτου θα ισχύσουν για τους λογαριασμούς που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με τον γενικό διευθυντή του λιμένος της Βηρυτού Χασάν Κοραϊτέμ, τον γενικό διευθυντή των τελωνείων Μπάντρι Ντάχερ και άλλους νυν και πρώην αξιωματούχους αυτών των δύο υπηρεσιών.
Ο Κοραϊτέμ και ο Ντάχερ έχουν πει σε λιβανέζικα τηλεοπτικά κανάλια ότι τα τελευταία χρόνια είχαν σταλεί πολλές επιστολές στις δικαστικές αρχές, με αίτημα να απομακρυνθεί από το λιμάνι η νιτρική αμμωνία που φυλασσόταν σε μια αποθήκη και εξερράγη την Τρίτη καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της πόλης.
Διεθνή έρευνα ζητά ο Μακρόν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να διεξαχθεί μια «διαφανής» διεθνής έρευνα σχετικά με τις εκρήξεις που κατέστρεψαν το λιμάνι της Βηρυτού και τα περίχωρά του, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 137 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 5000.
«Χρειάζεται μια διαφανής, ανοικτή, διεθνής έρευνα για να αποφευχθεί, καταρχάς, το ενδεχόμενο να αποκρυφτούν πράγματα και επίσης μην υπάρξει αμφιβολία», είπε σε ο Μακρόν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Λιβύης.
Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε την ηγεσία του Λιβάνου να προχωρήσει σε «βαθιές αλλαγές» προκειμένου να εξέλθει η χώρα από το πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο.
«Είναι καιρός για ανάληψη ευθυνών σήμερα για τον Λίβανο και για την ηγεσία του», δήλωσε, απευθύνοντας έκκληση για την «επανίδρυση μιας νέας πολιτικής τάξης» και για «βαθιές αλλαγές».
Εξάλλου, ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους ανακοίνωσε τη διεξαγωγή μιας διάσκεψης διεθνούς βοήθειας για τον Λίβανο «εντός των επόμενων ημερών».
«Εντός των επόμενων ημερών, θα οργανώσουμε μια διεθνή διάσκεψη στήριξης και συμπαράστασης στη Βηρυτό και στον λιβανέζικο λαό», επισήμανε ο Μακρόν, προκειμένου να κινητοποιήσουμε «διεθνείς χρηματοδοτήσεις, τους Ευρωπαίους, τους Αμερικάνους, όλες τις χώρες της περιοχής και πέραν αυτής, με στόχο να προσφέρουμε φάρμακα, φροντίδα, τρόφιμα».