Συναγερμός έχει σημάνει στη Σερβία για την έξαρση του κορονοϊού, γεγονός που ώθησε την Ελλάδα να κλείσει από σήμερα τα σύνορα στους Σέρβους πολίτες.
Μόνο την Κυριακή, επιβεβαιώθηκαν στη χώρα 302 νέα κρούσματα, ενώ ανακοινώθηκαν και πέντε νέοι θάνατοι. Σε 311 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των νεκρών, ενώ από την εκδήλωση της πανδημίας έχουν νοσήσει 16.131 άτομα.
Λόγω της έξαρσης του ιού, συνολικά 11 πόλεις έχουν κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ αυτών και η πρωτεύουσα της χώρας, Βελιγράδι.
Στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης, εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού.
Τι σημαίνει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πόλεις στη Σερβία λόγω κορονοϊού
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πόλεις και την πρωτεύουσα της Σερβίας συνεπάγεται αυστηρά μέτρα περιορισμού με στόχο την ανάσχεση της διασποράς της COVID-19.
Τα μέτρα προβλέπουν την απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων σε κλειστούς δημόσιους χώρους, καθώς και των 500 ατόμων σε ανοικτούς δημόσιους χώρους.
Παράλληλα, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης περιορίζεται έως τις 11:00 το βράδυ, ενώ η χρήση μάσκας θα είναι εφεξής υποχρεωτική σ’ όλους τους κλειστούς χώρους.
Συναγερμός στο Βελιγράδι λόγω κορονοϊού
Καθώς το Βελιγράδι αποτελεί την μεγαλύτερη εστία έξαρσης του κορονοϊού, μέτρα έχουν ληφθεί και σε ό,τι αφορά τον υγειονομικό τομέα.
Συγκεκριμένα, εκτός από τα πέντε νοσοκομειακά συγκροτήματα στην πρωτεύουσα που έχουν ενταχθεί στο σύστημα των «COVID-19 νοσοκομείων», στη σερβική πρωτεύουσα δημιουργείται και προσωρινή νοσοκομειακή δομή χωρητικότητας 500 κλινών στο κλειστό στάδιο μπάσκετ «Arena».
Κλειστά τα ελληνικά σύνορα σε Σέρβους
Λόγω της κατάστασης στη Σερβία, η Ελλάδα απαγόρευσε την είσοδο σε Σέρβους πολίτες από τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, στις 6:00 το πρωί. Η απαγόρευση θα ισχύει μέχρι την 15η Ιουλίου.
«Η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της. Με βάση την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, αποφασίστηκε η αναστολή, από τη Δευτέρα, 06/07/2020, ώρα 06:00 π.μ. και μέχρι τις 15/07, της πρόσβασης υπηκόων της Σερβίας στην Ελλάδα, από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου. Μόνη εξαίρεση οι ουσιώδεις λόγοι διέλευσης» είχε ανακοινώσει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελεία Πελώνη.
Την ενόχλησή του για την απόφαση δεν έκρυψε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας.
Ο κ. Ντάτσιτς έκανε λόγο για μια «δυσάρεστη και κακή την απόφαση» υπογραμμίζοντας ότι «κυρίως βλάπτει τα συμφέροντα της ίδιας της Ελλάδας».
Όπως είπε, η απόφαση ελήφθη από την Ελλάδα λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στη Σερβία διότι ορισμένοι Σέρβοι τουρίστες, που πέρασαν τα σύνορα τις προηγούμενες ημέρες, βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.
Εκτίμησε πως όταν η ελληνική κυβέρνηση κάνει τη νέα αξιολόγηση των δεδομένων για την επιδημία, θα ανοίξουν και πάλι τα σύνορα της Ελλάδας για τους τουρίστες από τη Σερβία.