Ανανίας Φεστέρης
Κόσμος

Ο Έλληνας υδραυλικός του Σεν Μόριτζ και οι «χρυσές» αμοιβές

Το Σεν Μόριτζ ήρθε πρόσφατα στην επικαιρότητα εξαιτίας του λαμπερού γάμου του Σταύρου Νιάρχου με την πρώην κυρία Αμπράμοβιτς, γκαλερίστα Ντάσα Ζούκοβα, γεγονός που ξύπνησε παλαιότερες μυθικές στιγμές από τη ζωή της οικογένειας Νιάρχου στο εμβληματικό θέρετρο χειμερινών σπορ. Λίγοι ωστόσο γνωρίζουν ότι μέσα σε αυτό το παραμυθένιο σκηνικό των Άλπεων, που θεωρείται δεύτερο σπίτι των πλουσίων και των διασημοτήτων και αριθμεί 5.400 κατοίκους, ζει και ένας δικός μας, ο Σερραίος Ανανίας Φεστέρης.

Είναι ο άνθρωπος – κλειδί για την εύρυθμη λειτουργία των υπερπολυτελών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και των εκατομμυρίων ευρώ σαλέ που φιλοξενούν κάθε χειμώνα την ανφάν- γκατέ του διεθνούς τζετ σετ. Είναι, αν όχι ο μοναδικός, σίγουρα ο πιο ικανός υδραυλικός στο Ελβετικό αυτό χωριό, ο οποίος πληρώνεται με αμοιβή γιατρού, καθώς χρεώνει 90 ευρώ την ώρα. Μάλιστα, μέσα σε μια καλή μέρα κι ανάλογα τη δουλειά που καλείται να φέρει εις πέρας, όπως αναφέρει ο ίδιος στο protothema.gr, μπορεί να βγει μεροκάματο που πλησιάζει τις 3.000 ευρώ.

«Βέβαια, μην φανταστείτε ότι μας μένουν όλα τσέπη» θα πει γελώντας, εξηγώντας ότι «εδώ η εφορία σου παίρνει πάνω από τα μισά σε φόρους, από τη στιγμή που έχεις δικό σου μαγαζί όπως εγώ».

Σεν Μόριτζ

 

Επιπλέον, προσθέτει, πως και το κόστος διαβίωσης είναι ιδιαίτερο ακριβό. «Το ενοίκιο για ένα σπίτι 100 τμ είναι από 2.000 ευρώ και άνω, χωρίς να υπολογίσεις ρεύματα, ίντερνετ κτλ. Στο σούπερ μάρκετ ένα κιλό χοιρινό κρέας θα το αγοράσεις 20 ευρώ και το μοσχάρι πάει από 50 έως 90 ευρώ το κιλό. Στα εστιατόρια δε όσο ανεβαίνεις υψόμετρο, τόσο πιο ακριβό είναι και το φαγητό. Στο πιο ταπεινό μαγαζί θες 30 ευρώ για ένα πιάτο φαι με σαλάτα και μια μπύρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρ’ όλα αυτά θεωρείται ιδανικός προορισμός για ικανούς τεχνίτες, υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους. Ο κ. Φεστέρης έχει μπει στα μεγαλύτερα σπίτια του Σεν Μόριτζ, ακόμη και στα σαλέ της οικογένειας Νιάρχου, επιδιορθώνοντας βλάβες σε στεγνωτήρια, σωληνώσεις, αποφράξεις και εξαερισμούς. Μάλιστα σε αυτές τις δουλειές, είναι ανάλογο και το φιλοδώρημα. «Το μεγαλύτερο που έχω λάβει μέχρι στιγμής είναι 100 ευρώ, χώρια την αμοιβή που πήρα για τη δουλειά που με κάλεσαν να κάνω» λέει. Το μότο του είναι, «άμα φτιαχτεί μια φορά, πρέπει να ζήσει 40 χρόνια» και αυτό είναι που έχουν εκτιμήσει οι κάτοικοι και οι παραθεριστές στο Σεν Μόριτζ.

Σεν Μόριτζ

 

«Εδώ δεν σε παίρνει να κοροϊδεύεις, πρέπει κάθε φορά να αποδεικνύεις ότι είσαι καλός στη δουλειά σου. Έτσι φτιάχνεις το όνομά σου». Να σημειωθεί ότι ο υδραυλικός από τις Σέρρες επέστρεψε πέρυσι στο Σεν Μόριτζ έπειτα από απουσία επτά χρόνων κι αυτό διότι κάποια στιγμή δεν άντεξε τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα, αποφασίζοντας να εγκατασταθεί χαμηλότερα σε άλλες περιοχές όπως το Σεν Γκάλεν. Όμως οι αμοιβές δεν ήταν ίδιες με αυτές που έπαιρνε στο Σεν Μόριτζ και έτσι πήρε την απόφαση να επιστρέψει και πάλι στο πολυτελές ελβετικό θέρετρο.

Σεν Μόριτζ
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...