Tα ψέματα τελείωσαν. Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 θα φορτωθεί σήμερα σε ειδικά αεροσκάφη και θα φτάσει στην Τουρκία τη Δευτέρα με τη συνοδεία εννιά Ρώσων εμπειρογνωμόνων οι οποίοι θα επιβλέπουν την διαδικασία εγκατάστασης τους.
Μέχρι και αυτή την ώρα το αμερικανικό State Department το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας καθώς επίσης και το Κογκρέσο, επαναλαμβάνουν συνεχώς πως αν η Τουρκία παραλάβει τους ρωσικούς πυραύλους, τότε θα εξέλθει του προγράμματος παραγωγής των μαχητικών F-35 και θα της επιβληθούν κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου CAATSA (CAATSA-νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων-σ.σ.).
Ο Τραμπ είχε πει ότι δεν έμενε άλλη επιλογή για την Τουρκία από το να ψάξει για εναλλακτικές λύσεις, ωστόσο οι δηλώσεις του χαρακτηρίζονταν από ασάφεια για το τι πραγματικά είναι εκείνο που θα αναζητηθεί ως λύση στη συνέχεια.
Αναλυτές έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες ότι ο λόγος που η Τουρκία ήθελε διακαώς το συγκεκριμένο πυραυλικό σύστημα είναι οι συνέπειες που είχαν οι πολλές συλλήψεις στρατιωτικών που ακολούθησαν του αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016. Ήταν τόσες σε αριθμό που επηρέασαν σημαντικά το αξιόμαχο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.
Παράλληλα οι ειδικοί εκτιμούν πως σε περίπτωση που η Άγκυρα εγκαταστήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα και μελλοντικά αποκτήσει και το υπερσύγχρονο μαχητικό F-35, τότε οι γείτονες της θα πρέπει να ανησυχούν διότι πρόκειται για ένα συνδυασμό ικανότατων οπλικών συστημάτων που δεν έχει συνυπάρξει σε άλλα σημεία του πλανήτη.
OI TOYΡΚΟΙ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΗΔΗ ΜΕΤΡΑ!
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία έχει ήδη αρχίσει να αποθηκεύει ανταλλακτικά για τα F-16 Viper που διαθέτει η αεροπορία της, από φόβο λόγω των κυρώσεων για τους S-400. Οι πύραυλοι S-400 που αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα από τη Ρωσία για την Τουρκία έχουν φέρει την Άγκυρα ένα βήμα πριν την έξοδο από το πρόγραμμα των F-35 αλλά και από άλλες κυρώσεις των ΗΠΑ.
Η Τουρκία που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα οπλοστάσια σε F-16 στον κόσμο και επομένως η «αποταμίευση» των ανταλλακτικών μόνο εύκολη δουλειά δεν είναι. Παράλληλα, έχει αρχίσει να αποθηκεύει ανταλλακτικά και για άλλου εξοπλισμούς πέρα από τα F-16 Vipers αν και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο τι ακριβώς αγοράζει και από που.
Με τους S-400 να πληριάζουν όλο και περισσότερο στην Τουρκία οι κυρώσεις από την CAASTA γίνονται όλο και πιο πιθανές. Όμως πέρα από την CAASTA που θα στοχεύσει κυρίως σε τράπεζες της Τουρκίας και πρόσωπα, το Κογκρέσσο ενδέχεται να επιβάλει και τις δικές του κυρώσεις που θα αφορούν την αμυντική συνεργασία των ΗΠΑ με την Τουρκία, αναφέρει το onalert.
Πέρα από το πρόγραμμα των F-35 η Τουρκία χρησιμποιεί παράλληλα τα ελικόπτερα CHINOOK και Black Hawk, το πυραυλικό σύστημα Patriot και διάφορα μοντέλα F-16. Οι κυρώσεις πιθανώς θα επηρεάσουν όλους αυτούς τους εξοπλισμούς και η Τουρκία έχει ήδη αρχίσει να σκέφτεται την επόμενη μέρα.
Έτσι, με την αθρόα αποθήκευση εξαρτημάτων η Τουρκία επιχειρεί αφενός να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των συστημάτων της ακόμα και στο χειρότερο σενάριο, αφεταίρου να αυξήσει τη διαπραγματευτική της δύναμη απέναντι στα τελεσίγραφα των ΗΠΑ.
Ειδικά όμως για τα F-16, τα επιπλέον εξαρτήματα είναι απαραίτητα για την Άγκυρα. Τα F-16 αποτελούν αυτή τη στιγμή τα πιο εξελιγμένα εναέρια μέσα της Τουρκίας και δε θέλει να σκέφτεται ότι θα καταστούν μη επιχειρησιακά, ειδικά τώρα που τα F-35 φαίνονται να απομακρύνονται, τουλάχιστον για το άμεσο διάστημα.