Κόσμος

Καθηγήτρια πανεπιστημίου έστειλε μισθοφόρους να διασώσουν φοιτητή της από περιοχή του ISIS και δείτε τι έγινε


Είναι γνωστό πως υπάρχουν καθηγητές που ενδιαφέρονται πραγματικά για τους μαθητές και φοιτητές τους και «καθηγητές» που δεν αξίζουν την ιδιότητα ούτε κατά διάνοια, ωστόσο μια καθηγήτρια Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Λουντ (Σουηδία) ξεπέρασε κάθε όριο που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς: Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Lund University Magazine, απέστειλε ομάδα μισθοφόρων σε περιοχή υπό τον έλεγχο του ISIS για να διασώσει έναν από τους διδακτορικούς φοιτητές και την οικογένειά του, σε μια ιστορία που φέρνει στο μυαλό κινηματογραφική ταινία ή περιπετειώδες μυθιστόρημα.

Οι εμπλεκόμενοι έσπασαν τη σιωπή τους και αποφάσισαν να μιλήσουν τώρα, χρόνια μετά την αποστολή: Το καλοκαίρι του 2014, η Σαρλότα Τέρνερ καθηγήτρια Αναλυτικής Χημείας, δεν γνώριζε πως ο διδακτορικός φοιτητής της, Φιράς Τζουμάα ήταν Γιαζίντι (εθνοθρησκευτική ομάδα που στοχοποιήθηκε με ιδιαίτερη αγριότητα από τους τζιχαντιστές), ή ότι υπήρχε μια τρομοκρατική οργάνωση ονόματι ISIS. Ωστόσο, όταν ο Τζουμάα έφυγε ξαφνικά από το εργαστήριό του και πήγε εσπευσμένα στο Ιράκ, ήταν προφανές πως κάτι δεν πήγαινε καλά.

«Παρακολούθησα τα νέα και έμαθα για του Γιαζίντι και το πόσο ευάλωτη εθνοτική ομάδα ήταν» είπε η ίδια σχετικά. Όπως προέκυψε, ο Τζουμάα είχε πάρει την πρώτη πτήση για το Ιράκ όταν έμαθε πως η γυναίκα του, Ράβια, φοιτήτρια Χημείας στο πανεπιστήμιο τότε, και τα δύο παιδιά τους, όπως η μητέρα και τα αδέρφια του, είχαν τραπεί σε φυγή για να ξεφύγουν από το ISIS, που είχε καταλάβει το γειτονικό χωριό, σκοτώνοντας τους άνδρες Γιαζίντι και παίρνοντας τις γυναίκες και τα παιδιά ως σκλάβους.
https://twitter.com/CharlottaTurner/status/1073902641607073792?ref_src=twsrc%5Etfw
«Η σύζυγός μου είχε πανικοβληθεί, οι πράξεις του ISIS είχαν σοκάρει τους πάντες. Πήρα το πρώτο αεροπλάνο για να είμαι μαζί τους- τι είδους ζωή θα έκανα εάν κάτι τους συνέβαινε και εγώ δεν ήμουν εκεί;» λέει ο ίδιος.

Πίσω στο πανεπιστήμιο, η Τέρνερ ανησυχούσε, μέχρι τη στιγμή που έλαβε μήνυμα από τον Τζουμάα- και αυτή του τηλεφώνησε αμέσως. Μέσω τηλεφώνου της εξήγησε την κατάσταση: Ο ίδιος και η οικογένειά του κρύβονταν σε ένα άδειο εργοστάσιο απορρυπαντικών μαζί με άλλους Γιαζίντι, δεν υπήρχαν τρόφιμα και νερό, η θερμοκρασία ήταν στους 45 βαθμούς Κελσίου και μύριζε χημικά. Έξω, ακούγονταν πυροβολισμοί, καθώς οι τζιχαντιστές είχαν περικυκλώσει την πόλη.

«Δεν είχα ελπίδα, ήμουν απελπισμένος. Ήθελα να πω στην επιβλέπουσά μου τι συνέβαινε. Δεν είχα ιδέα πως μια καθηγήτρια θα μπορούσε να κάνει κάτι για εμάς» λέει ο ίδιος, που της ζήτησε να τον βγάλει από το διδακτορικό εάν δεν είχε επιστρέψει σε μια εβδομάδα.

Αυτό φαίνεται πως λειτούργησε ως καταλύτης για την Τέρνερ, η οποία δηλώνει πως «εξοργίστηκε που το ISIS έφτασε στον κόσμο μας, εκθέτοντας τον διδακτορικό του και την οικογένειά του σε αυτό». Ως εκ τούτου, ήρθε σε επαφή με τους ανωτέρους στο πανεπιστήμιο, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να τη βοηθήσουν, και της έδωσαν «πράσινο φως» για να πάει προχωρήσει- αν και το πανεπιστήμιο δεν είχε κάποια υποχρέωση να το κάνει.
https://twitter.com/Klokryparen/status/1073561487363444736?ref_src=twsrc%5Etfw
Σε μικρό χρονικό διάστημα τακτοποιήθηκε μια σειρά γραφειοκρατικών θεμάτων που έπρεπε να τακτοποιηθούν για το διδακτορικό (ο Τζουμάα ήταν εκεί με υποτροφία, και δεν είχε πληρωθεί για έναν χρόνο, βάσει των κανόνων), και η Τέρνερ ήρθε σε επαφή με τον τότε επικεφαλής ασφαλείας, Περ Γκούσταφσον- οποίος είχε επαφές με εταιρείες μεταφορών και ασφαλείας ανά τον κόσμο. «Ήταν σαν να περίμενε μια τέτοια αποστολή» είπε η ίδια σχετικά.

Ο Γκούσταφσον οργάνωσε την αποστολή, ερχόμενος σε επαφή με μια εταιρεία ασφαλείας, η οποία ανέλαβε τη διάσωση. Πριν περάσει πολύς χρόνος, δύο οχήματα με βαριά οπλισμένους μισθοφόρους μετέβησαν στην περιοχή και διέσωσαν τον Τζουμάα, τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους από την εμπόλεμη ζώνη- ενώ το ISIS σκότωνε άλλους Γιαζίντι, όχι πολύ μακριά. Φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη, μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο του Ερμπίλ, από όπου και έφυγαν αεροπορικώς με ανώνυμα boarding passes.

«Ποτέ δεν είχα ξανανιώσει τόσο προνομιούχος, τόσο VIP. Ταυτόχρονα ένιωθα δειλός, επειδή άφηνα πίσω τη μητέρα και τα αδέλφια μου» λέει ο Τζουμάα. Εν τέλει, η μητέρα του, τα αδέλφια του και η οικογένεια της συζύγου του κατάφεραν να διαφύγουν και αυτοί από το ISIS, αν και τα σπίτια τους καταστράφηκαν ολοσχερώς.
https://twitter.com/KyleWOrton/status/1073273654232956929?ref_src=twsrc%5Etfw
«Μετά από όσα συνέβησαν, έχω φίλους που πιστεύουν ότι ήμουν μυστικός πράκτορας. Δεν πιστεύουν πως μια καθηγήτρια στο Λουντ είχε τη δύναμη να διασώσει έναν απλό διδακτορικό» λέει ο Τζουμάα.

Σήμερα, η οικογένεια έχει αποπληρώσει (χάρη στην προαναφερθείσα «τακτοποίηση» των γραφειοκρατικών του διδακτορικού) τα έξοδα της επιχείρησης διάσωσης. «Δεν είμαι σίγουρη πως ακολουθήσαμε όλους τους κανόνες. Ωστόσο ο Φιράς και η οικογένειά του κινδύνευαν, και ήταν επείγον» λέει η Τέρνερ.

Ο Τζουμάα έχει λάβει άδεια μόνιμης παραμονής και εργάζεται σε φαρμακευτική εταιρεία στο Μάλμε. Η σύζυγός, του Ράβια, έχει ολοκληρώσει Master στη Χημεία και ψάχνει για δουλειά, ενώ τα παιδιά τους είναι 8 και 10 ετών. Η επιστροφή στο Ιράκ δεν αποτελεί επιλογή, καθώς ο Τζουμάα λέει πως η ιδεολογία του ISIS είναι ακόμα ζωντανή και περιμένει ευκαιρία για να ξαναχτυπήσει.

huffingtonpost.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...