Κοινωνία

Σαντορίνη: Ανησυχία στο νησί για την έντονη σεισμική δραστηριότητα

Η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Σαντορίνης τις τελευταίες ώρες οδήγησε στη λήψη προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας.

Η απόφαση ελήφθη μετά την αξιολόγηση της κατάστασης από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, έπειτα από αλλεπάλληλες δονήσεις στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, συμπεριλαμβανομένων δύο ισχυρών σεισμών μεγέθους 4,3 και 4,1 Ρίχτερ, που καταγράφηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου ανοιχτά της Ανάφης.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου. Σκοπός ήταν η εκτίμηση της σεισμικής δραστηριότητας και η λήψη ενδεχόμενων προληπτικών μέτρων.

Η Επιτροπή πρότεινε το κλείσιμο των σχολείων στη Σαντορίνη και την αποφυγή μαζικών συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους. Παράλληλα, συστήθηκε στους πολίτες να αποφεύγουν την πρόσβαση και την παραμονή τους στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού Λιμένα Φηρών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους σε περίπτωση ισχυρότερης δόνησης.

Σε συνέχεια αυτών, ο δήμος Θήρας ανακοίνωσε την εφαρμογή των μέτρων, καλώντας τους κατοίκους να επιδείξουν προσοχή και να συμμορφωθούν με τις οδηγίες των αρχών. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, προκειμένου να εκτιμήσουν τυχόν περαιτέρω ενέργειες που ενδέχεται να απαιτηθούν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση μετά την έκτακτη σύσκεψη:

«Λόγω της σεισμικής δραστηριότητας των δύο τελευταίων 24ωρων στο θαλάσσιο χώρο της μεταξύ της νήσου Θήρας και της Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε σήμερα το απόγευμα κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:

1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας περιήλθε σε ύφεση.

2. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφεται στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, αυξημένη σεισμική ακολουθία με μέγιστο μέγεθος το 4.3. Αυτή η σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, καθώς οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ.

Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

- Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025.
- Οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.
- Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.

Εφόσον κριθεί σκόπιμο θα υπάρξει ανάλογη συνεδρίαση εκ νέου.

Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, οδηγίες μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας», αναφέρει η ανακοίνωση. 

Η ανακοίνωση του Δήμου Θήρας

Λίγο αργότερα, ο δήμος Θήρας προέβη στην ανακοίνωση της λήψης προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Θέμα: «Λήψη προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας».

Απόφαση Αντιδημάρχου Θήρας υπ ́αριθ. 27/2025 Ο Αντιδήμαρχος Θήρας Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 58 παρ.1 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α/2010),

2. Τις διατάξεις του άρθρου 75 παρ. Ι εδάφιο ζ του ν. 3463/2006 (Φ.Ε.Κ. 114 Α’/8.6.2006) «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων», σύμφωνα με το οποίο στις αρμοδιότητες των Δήμων εντάσσεται ο συντονισμός και η επίβλεψη του έργου της πολιτικής προστασίας για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών που συμβαίνουν στα διοικητικά τους όρια,

3. Την υπ΄ αριθμ. 8/09.01.2024 απόφαση του Δημάρχου Θήρας με θέμα: «Ορισμός Αντιδημάρχων Θήρας, από 09.01.2024 έως και 30.06.2026» (ΑΔΑ: ΡΩΒΜΩΡΝΚΟΕ),

4. Το υπ’ αριθμ. 56/01.2.25 κατεπείγον έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με θέμα: Λήψη προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας.

Αποφασίζουμε

Α. Την αναστολή λειτουργίας των μονάδων εκπαίδευσης στον Δήμο Θήρας (παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) κατά την Δευτέρα 3.2.2025.

Β. την ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους του Δήμου Θήρας, αύριο Κυριακή 2.2.2025 και την Δευτέρα 3.2.2025.

Γ. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο Αμμούδι και τον Παλαιό Λιμένα Φηρών,

Ως προληπτικά μέτρα πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έντονη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης

Υπενθυμίζεται ότι έντονη ήταν η σεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες ώρες στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης και των γύρω νησιών καθώς καταγράφονται δεκάδες μικροσεισμοί.

Ο πιο πρόσφατος σεισμός έγινε στις 15:29 του Σαββάτου και είχε μέγεθος 4,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Η δόνηση σημειώθηκε 35,2 χλμ ανατολικά- βορειοανατολικά της Θήρας, με το εστιακό βάθος να εντοπίζεται στα 2 χλμ.
Νωρίτερα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι στις 14:51, καταγράφηκε ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και με επίκεντρο 22 χλμ ΒΑ της Θήρας και εστιακό βάθος στα 5 χλμ.

H μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι έντονη, με τις ασθενείς δονήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 2-3 Ρίχτερ.
 

Μπαράζ σεισμών στις Κυκλάδες

H μετασεισμική δραστηριότητα ήταν έντονη, με τις ασθενείς δονήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 2-3 Ρίχτερ.  Σεισμός 3,1 Ρίχτερ, σημειώθηκε και 18 χλμ. νότια-νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Το πρωί του Σαββάτου, είχαν σημειωθεί ασθενείς σεισμοί με απόσταση λίγων λεπτών σε Αμοργό και Σαντορίνη.
 

Γεράσιμος Παπαδόπουλος για έξαρση σεισμών σε Σαντορίνη και Αμοργό: Όσο ανεβαίνουν τα μεγέθη, τόσο ανεβαίνει ο κίνδυνος

Ο γνωστός σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έκανε μια ανάρτηση σχετικά με το μπαράζ σεισμικών δονήσεων στα νησιά αυτά αλλά και στα μικρότερα γύρω τους. Μεταξύ άλλων αναφέρει πως «Όσο ανεβαίνουν τα μεγέθη τόσο ανεβαίνει ο σεισμικός κίνδυνος».

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

«Σεισμική έξαρση Σαντορίνης-Αμοργού. Και νέα αύξηση σεισμικών μεγεθών με 4,1 προ ολίγου. Όσο ανεβαίνουν τα μεγέθη τόσο ανεβαίνει ο σεισμικός κινδυνος. Ο μηχανισμός γένεσης που μόλις δημοσίευσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο συμβαδίζει με την άποψη ότι οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meteor
Εθνικά θέματα 0

Ο Δένδιας απείλησε την Γαλλίδα πρέσβη με ακύρωση αγοράς επιπλέον Rafale και Belharra αν εξάγουν τον Meteor στην Τουρκία; Γιατί Γερμανοί και Ιταλοί προσκυνούν τον Ερντογάν

Τελικά ποιοι τρέμουν επειδή η Ελλάδα διαθέτει ήδη ένα όπλο υπεροχής έναντι των Τούρκων σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο; Είναι...