Σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων για την διευκόλυνση της διαδικασίας της μετάκλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες θα προωθήσει το πρώτο τρίμηνο του 2025 το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας στις κατασκευές, τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το American College of Greece, με τη στήριξη της πλατφόρμας WorkInGreece.Io για την Έλλειψη Εργατικού Δυναμικού στην Ελλάδα, αναγνώρισε ότι «σήμερα χρειάζονται 38 στάσεις έως ότου ολοκληρωθεί μια μετάκληση» και αναφέρθηκε στα σημεία τα οποία χρίζουν βελτίωσης με πρώτο και σημαντικότερο την ψηφιοποίηση του συστήματος.
«Στις αρχές του έτους το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, θα παρουσιάσει μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων που θα αλλάξουν προς το καλύτερο τη νόμιμη μετανάστευση. Παράλληλα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των νομίμων οδών μετανάστευσης εξετάζουμε τη σύναψη διμερών συμφωνιών και με άλλες χώρες μεταναστευτικού ενδιαφέροντος με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών και την προσέλκυση του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού. Η νόμιμη μετανάστευση αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όχι μόνο γιατί ενισχύει κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας αλλά και γιατί αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο απέναντι στην παράνομη» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Μία από τις παρεμβάσεις είναι η δυνατότητα να αναλάβουν άλλες υπηρεσίες, εκτός του προσωπικού των πρεσβειών, την έκδοση βίζας για την μετάκληση των εργαζομένων, όπως, για παράδειγμα, να αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον έλεγχο των υποψήφιων εργαζομένων ώστε να συντμηθεί ο χρόνος αναμονής που σήμερα φτάνει και τους έξι μήνες.
Ο υπουργός Μετανάστευσης τόνισε ότι η νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα αποτυπώνει τον αριθμό των εγκεκριμένων θέσεων για μετακλήσεις ανά περιφέρεια, θα εκδοθεί όσο το δυνατόν το συντομότερο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
«Οι ανάγκες υπολογίζονται περίπου στις 100.000 ενώ οι εγκρίσεις θα είναι λιγότερες» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο «πάγωμα» της εξέτασης αιτημάτων για χορήγηση ασύλου Σύρων πολιτών- κάτι που έχει συμβεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες – αφού μετά την πτώση του καθεστώτος Ασαντ παύουν οι αιτίες που δημιουργούν την ανάγκη διαφυγής από τη χώρα.
Στο ΚΥΣΕΑ τις επόμενες ημέρες θα ληφθούν αποφάσεις για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται με δεδομένο ότι η χώρα μας είναι πύλη εισόδου για την Ε.Ε. αλλά και ως προς το μεταναστευτικό.
Οι εκπρόσωποι μεγάλων εταιριών (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Gold air, SANI/IKOS) που συμμετείχαν στην εκδήλωση αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την καθυστέρηση των μετακλήσεων, στην ανάγκη εκπαίδευσης των αλλοδαπών ενώ έθεσαν επί τάπητος νομικά θέματα όπως η παραμονή του αλλοδαπού μετά τη λήξη της εποχικής εργασίας και η δυνατότητα απασχόλησής του σε άλλον εργοδότη.
Ο Βαγγέλης Κανελλόπουλος, CEO της WorkInGreece.Io αναφερόμενος στην πλατφόρμα, τόνισε ότι σήμερα είναι εγγεγραμμένοι περίπου 35.000 εργαζόμενοι από 11 χώρες (Βιετνάμ , Ινδία, Αίγυπτος, Νεπάλ, Φιλιππίνες Μολδαβία, Ινδονησία, Γεωργία) και αντίστοιχα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 2.000 επιχειρήσεις.
Για να συντμηθεί η διαδικασία έκδοσης visa, σύμφωνα με τον κ. Κανελλόπουλο, θα πρέπει να συνεργαστούν οι φορείς και να ψηφιοποιηθεί η διαδικασία αρχής γενομένης από την έκδοση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Επίσης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στέγασης των εργαζομένων από τρίτες χώρες καθώς και να διευκολυνθεί η ενσωμάτωση των αλλοδαπών στις τοπικές κοινωνίες μέσω κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων.