Κοινωνία

Συναγερμός στις φοιτητικές εστίες του ΕΚΠΑ: Εντοπίστηκε στις βρύσες το επικίνδυνο βακτήριο της λεγιονέλλας - Τι απαντά το Πανεπιστήμιο

Μπορεί να ακούγεται εξωφρενικό αλλά το νερό στη φοιτητική εστία του ΕΚΠΑ στου Ζωγράφου είναι μολυσμένο με το βακτήριο της λεγιονέλλας τουλάχιστον εδώ και 20 ημέρες.

Τότε, σύμφωνα με φοιτητικές πηγές πάρθηκαν τα δείγματα τα οποία αποδείχθηκαν θετικά. Τα αποτελέσματα των τεστ έγιναν γνωστά μόλις τα τελευταία 24ώρα γεγονός που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στη φοιτητική κοινότητα.

Τα πρώτα αποτελέσματα των τεστ έγιναν γνωστά μόλις τα τελευταία 24ώρα και είναι θετικά, γεγονός το οποίο φέρεται να προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στη φοιτητική κοινότητα.

Η λεγεωνέλλα ή λεγιονέλλα εισέρχεται στον οργανισμό κυρίως μέσω της εισπνοής υδρατμών και μπορεί να προκαλέσει, μεταξύ άλλων, λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και βαριά πνευμονία. Γι’ αυτό, σε σχετικές ανακοινώσεις οι οποίες δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Σύλλογο Οικότροφων, τονιζόταν ότι όποιος φοιτητής εμφάνιζε τυχόν σύμπτωμα βήχα, πυρετού ή δυσκολίας στην αναπνοή, θα έπρεπε να ενημερώσει άμεσα τη διοίκηση της εστίας. Η ίδια προειδοποίηση εξακολουθεί να ισχύει μέχρι και την αμετάκλητη λήξη του “συναγερμού”.

Οι φοιτητές αντέδρασαν. Ενημέρωσαν με όποιον τρόπο μπορούσαν τους συναδέλφους τους, και εν συνεχεία ζήτησαν συνάντηση με τον πρύτανη του πανεπιστημίου και καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Γεράσιμο Σιάσο.

Σύμφωνα με τον φοιτητικό σύλλογο ο κ. Σιάσος παραδέχθηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, και δεσμεύτηκε ότι από σήμερα Σάββατο, αρμόδια εταιρία θα αναλάβει την αποκατάστασή του και ότι εν συνεχεία, μόλις “φύγουν” και τα τελευταία προβληματικά δείγματα από το ήδη υπάρχον νερό, η ποιότητά του θα διασφαλίζεται με την προσθήκη φαρμακευτικού σκευάσματος το οποίο αντιμετωπίζει την λεγεωνέλλα.

Τόνισε ωστόσο ότι ήταν δύσκολο, τόσο να εξασφαλίσει την παρουσία κλιμακίου του ΕΟΔΥ για να εξεταστούν όλοι οι φοιτητές οι οποίοι διαμένουν στην εστία, όσο και να φέρει μεγάλη ποσότητα εμφιαλωμένων νερών.

ΕΚΠΑ: Καθαρίζουμε το νερό με “θερμικό σοκ” και στέλνουμε εμφιαλωμένο

Σε σχετική ανακοίνωση την οποία εξέδωσε το ΕΚΠΑ σημειώνει ότι εντέλει έστειλε εμφιαλωμένο νερό στους φοιτητές, όπως επίσης ότι προχωρά από σήμερα Σάββατο (2/11) στον καθαρισμό του νερού με τη μέθοδο του “θερμικού σοκ” (αιφνιδιαστικής κατακόρυφης ανόδου της θερμοκρασίας του νερού με σκοπό τον καυτηριασμό του βακτηρίου), ενός καθαρισμού κατά τη διάρκεια του οποίου οι φοιτητές καλούνται να μην χρησιμοποιούν το ζεστό νερό των εγκαταστάσεών τους διότι η ξαφνική υπερθέρμανση του νερού μπορεί να τους προκαλέσει εγκαύματα.

Η αναλυτική ανακοίνωση του ΕΚΠΑ

«Το Πανεπιστήμιο μετά την ενημέρωση για την ύπαρξη του βακτηριδίου της λεγεωνέλλας σε ορισμένα δείγματα ζεστού νερού των εστιών, κατά τη διενέργεια προληπτικού ελέγχου, έδρασε ταχύτατα και αποτελεσματικά συντονίζοντας με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και τον ΕΟΔΥ τις απαιτούμενες ενέργειες που διασφαλίζουν την υγεία των φοιτητών και φοιτητριών του.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ όλες οι ενέργειες που έχουν γίνει από τις υπηρεσίες του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (το οποίο έχει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα) και από το Πανεπιστήμιο είναι σύμφωνες με τις διεθνείς οδηγίες και το νομοθετικό πλαίσιο.

Από το πρωί του Σαββάτου 02/11 πραγματοποιείται εκ μέρους του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, με την επίβλεψη και τη συνδρομή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου, η διαδικασία της συνεχούς ροής νερού με θερμικό σοκ σε όλους τους χώρους της ΦΕΠΑ. Παρακαλούνται οι φοιτητές να μην χρησιμοποιούν το ζεστό νερό κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης διαδικασίας για την πιθανότητα εγκαυμάτων.

Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με οδηγίες του ΕΟΔΥ δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα με το πόσιμο νερό, έχει εξασφαλισθεί η αποστολή εμφιαλωμένου νερού στους φοιτητές της ΦΕΠΑ, προκειμένου να ικανοποιηθεί σχετικό αίτημά τους.

Θα ακολουθήσει επανέλεγχος από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ την Τρίτη 05/11 σε συνεργασία με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ».

Τι είναι το βακτήριο λεγιονέλλα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, υπάρχουν 50 διαφορετικά είδη λεγιονέλλας, από τα οποία τα 28 έχουν συσχετισθεί με νόσηση στον άνθρωπο με συχνότερο τη Legionella pneumophila (18 οροομάδες, πιο συχνά νόσησης από οροομάδα 1 και οροομάδα 6).

Η νόσος εμφανίζεται σε δύο μορφές:  

  • τον πυρετό Pontiac, που αποτελεί αυτοπεριοριζόμενη λοίμωξη που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή
  • τη νόσο των λεγεωναρίων, που εκδηλώνεται κυρίως πνευμονία, δυνητικά θανατηφόρος σε 5-30% των κρουσμάτων περίπου.

Πού αναπτύσσεται το βακτήριο λεγιονέλλα

  • Σε ντεπόζιτα και δεξαμενές ζεστού και κρύου νερού.
  • Σε σωλήνες με ελάχιστη ή καθόλου ροή νερού π.χ τα μη κατειλημμένα δωμάτια σε ξενοδοχειακές μονάδες.
  • Στα ιζήματα (βιομεμβράνες) και τις ακαθαρσίες των εσωτερικών επιφανειών σωλήνων και δεξαμενών .
  • Στις ίνες καουτσούκ και τις φυσικές ίνες σε αντιτριβικούς δακτυλίους και διατάξεις στεγάνωσης
  • Σε θερμαντήρες νερού και δεξαμενές ζεστού νερού.
  • Στις εναποθέσεις αλάτων και τις διαβρώσεις σε σωλήνες, ντους και βρύσες.
  • Επιβιώνει μέσα σε άλλα βακτήρια και αμοιβάδες.

Πώς μεταδίδεται η λεγιονέλλα 

Αερογενώς με εισπνοή του βακτηριδίου, όταν νερό που είναι μολυσμένο διασκορπίζεται στον αέρα υπό μορφή σταγονιδίων (αεροζόλ, ντους). Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Χρόνος επώασης

Πυρετός Pontiac: 3-5 ημέρες (συνήθως 24-48 ώρες)
Νόσος λεγεωναρίων: 2-10 ημέρες (συνήθως 5-6 ημέρες).

Ποιες είναι οι πιθανές πηγές μόλυνσης από λεγιονέλλα

  • Συστήματα παροχής κρύου – ζεστού νερού (ντούς)
  • Πύργοι ψύξης συστημάτων κλιματισμού
  • Δεξαμενές αποθήκευσης νερού
  • Θερμές ιαματικές πηγές
  • Ιαματικά λουτρά
  • Κολυμβητικές δεξαμενές (ιδίως εκείνες όπου το νερό είναι ζεστό και διακινείται)
  • Σιντριβάνια
  • Υγραντήρες ατμόσφαιρας και αναπνευστικές συσκευές που λειτουργούν με νερό βρύσης

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...