Κοινωνία

Μάτι: «Το κράτος στράφηκε εναντίον των κατοίκων» – Κατέθεσε η ιδιοκτήτρια του κτήματος όπου κάηκαν ζωντανοί 26 άνθρωποι

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίστηκε σήμερα, Δευτέρα 26/8, μετά από διακοπή περίπου ενός μήνα, η δευτεροβάθμια δίκη των 21 κατηγορουμένων για την ολέθρια φωτιά της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι Αττικής, η οποία άφησε πίσω της 104 νεκρούς.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκαν δέκα συνολικά μάρτυρες, άνθρωποι που έχασαν δικούς τους και άλλοι που σώθηκαν και από φωτιά και από την πάλη με τα κύματα, βρισκόμενη επί ώρες στη θάλασσα. Σήμερα, μάλιστα, κατέθεσε και η γυναίκα στην οικογένεια της οποίας ανήκει το περιβόητο κτήμα Φράγκου, μέσα στο οποίο εκτυλίχθηκε η πιο φρικτή ιστορία της πρωτοφανούς αυτής τραγωδίας, καθώς εκεί έμελλε να καούν ζωντανοί 26 άνθρωποι, οι οποίοι παγιδεύτηκαν σε αδιέξοδο από τις αδηφάγες φλόγες.

Η Αναστασία Φράγκου αναφέρθηκε σε όσα ακούστηκαν εκ των υστέρων από στελέχη της τότε κυβέρνησης περί «αυθαίρετης δόμησης» και «αδιέξοδων δρόμων» στο Μάτι και έδωσε την δική της απάντηση, τονίζοντας πως οι άνθρωποι κατέληξαν στο οικόπεδο της γιατί καιγόταν ο κεντρικός δρόμος που καταλήγει σε παραλίες. «Το κράτος στράφηκε εναντίον των κατοίκων του Ματιού: ότι εμείς φταίμε και ότι είμαστε αυθαίρετοι. Όμως υπάρχουν δίοδοι. Δεν καήκαμε, γιατί δεν είχαμε διόδους, αλλά γιατί δεν έγινε εκκένωση, δεν ειδοποιηθήκαμε. Και όσοι σωθήκαμε ήταν από τύχη, γιατί η φωτιά έκανε δίνες και κάποια σπίτια και δέντρα γλίτωσαν…», κατέθεσε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου η κα Φράγκου.

«Το πρώτο κύμα, που τους υποδεχθήκαμε, είχε οδηγηθεί στο στενό, γιατί η δίοδος στη Δημοκρατίας που καταλήγει σε κανονικές παραλίες, καιγόταν. Περίπου 40 άνθρωποι σώθηκαν. Κάποιοι ίσως δεν ήξεραν ότι υπήρχε γκρεμός κάτω από σε εμάς. Όλο το παραλιακό μέτωπο στο Κόκκινο Λιμανάκι είναι σε γκρεμό, έχει βράχια. Δεν πρόλαβαν να κατέβουν. Τους έκλεισε η φωτιά… Το μόνο ανθρώπινο πράγμα που μπορούσαμε να κάνουμε, είναι να ανοίξουμε την πόρτα και να πάμε όλοι να σωθούμε στο γκρεμό. Γιατί δεν υπάρχει παραλία, όπως έλεγαν τα ΜΜΕ, αλλά ένας γκρεμός 18 μέτρα ύψος, τα οποία κατεβήκαμε πετώντας κυριολεκτικά», πρόσθεσε η ίδια, τονίζοντας πως κανένας δεν τους ειδοποίησε για τον κίνδυνο της φωτιάς που κατέβαινε, ώστε να φύγουν εγκαίρως.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Το μετάνιωσε πικρά! Ο Ζελένσκι έβγαλε βίντεο κοντά στο Κουρσκ απειλώντας Πούτιν και Μόσχα-Ρωσικά μαχητικά Su-57 ξεκίνησαν να τον «κυνηγάνε»

Ρωσικά Su-57 πέταξαν πάνω από το Κουρσκ με κατεύθυνση προς το ουκρανικό Σούμι όσο βρίσκονταν εκεί ο Ουκρανός πρόεδρος...