Κοινωνία

Φωτιά στην Αττική: Σε 15' οι φλόγες έφτασαν από τον Διόνυσο στην Πεντέλη

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της νύχτας και κοντά στα ξημερώματα της Δευτέρας, η φωτιά έφτασε από τον Διόνυσο στην Πεντέλη μέσα σε μόλις 15 λεπτά - μια απόσταση η οποία είχε εκτιμηθεί ότι θα χρειαζόταν δύο ώρες για να καλυφθεί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας εκτιμούσαν περίπου τα μεσάνυχτα πως σε περίπτωση που η φωτιά ξεπερνούσε τον Διόνυσο, θα χρειαζόταν περί τις δύο ώρες για να φτάσει στην Πεντέλη. Ωστόσο, καθώς οι ισχυροί άνεμοι δεν κόπασαν εντελώς και με βάση το μικροκλίμα της φωτιάς, τα δεδομένα ανατράπηκαν ραγδαία.

Έτσι, η απόσταση αυτή καλύφθηκε από τις φλόγες μέσα σε μόλις 15 λεπτά, με αποτέλεσμα περί τις πέντε το πρωί να εκδοθούν απανωτά μηνύματα από το 112 για εκκένωση όλων των πέριξ περιοχών, από το Νταού και το Ντράφι, μέχρι τη Νέα Πεντέλη.

Στις 9 το πρωί της Δευτέρας, το βασικό μέτωπο της φωτιάς καίει στον οικισμό Ανατολή, πάνω από τη Νέα Μάκρη, στην Πεντέλη και στο Γραμματικό.

Επιχειρούν 560 πυροσβέστες, 16 ομάδες δασοκομαντος, 177 οχήματα και 32 εναέρια μέσα (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα).

Η φωτιά στην Αττική καίει «σε λωρίδες», όπως εξηγούν πηγές από την Πολιτική Προστασία. Επειδή όμως αλλάζουν φορά οι άνεμοι ταχύτατα, μία εστία που ενδεχομένως είχε περιοριστεί από την Πυροσβεστική, είτε από εδάφους είτε από αέρος, μπορεί άμεσα να αναζωπυρωθεί, κάνοντας τον έλεγχο της φωτιάς στην Αττική πολύ δύσκολη υπόθεση. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ