Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Θα πούμε αντίο στα παϊδάκια! Θανάτωση όλων των ζώων και σφράγιση της κτηνοτροφικής μονάδας όπου εντοπίστηκε κρούσμα πανώλης στην Κορινθία

Σε κίνδυνο η ζωική παραγωγή από την πρωτοφανή πανώλη των αιγοπροβάτων. Μέχρι στιγμής έχουν σφαγιαστεί περίπου 8.000 ζώα  από την πανώλη των αιγοπροβάτων και η ανησυχία κορυφώνεται στους παραγωγούς για τον φόβο εξάπλωσης του ιού.

Μετά τον εντοπισμό κρούσματος πανώλης μικρών μηρυκαστικών σε κτηνοτροφική μονάδα στην ορεινή Κορινθία, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της περιφερειακής ενότητας, με σκοπό, όπως ανακοινώθηκε, «την αντιμετώπιση του προβλήματος και τη λήψη των επιβεβλημένων από τον ευρωπαϊκό κανονισμό μέτρων για τον περιορισμό και την εκρίζωση της νόσου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος, ο οποίος προήδρευσε στην σύσκεψη, «μετά τον εντοπισμό του κρούσματος, τα κυριότερα μέτρα που λαμβάνονται είναι η θανάτωση του συνόλου των ζώων της μονάδας και στην συνέχεια ακολουθεί η υγειονομική ταφή, η απολύμανση και το κλείσιμο της συγκεκριμένης μονάδας για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, ούτως ώστε να βεβαιωθούμε, ότι δεν έχει πλέον μολυσματική δύναμη».

«Βεβαίως» συνέχισε, «αυτό το οποίο πρέπει να αναφέρουμε, είναι ότι για να πετύχουν τα μέτρα, πρέπει να υπάρχει πολύ καλή συνεργασία των κτηνοτρόφων που βρίσκονται εντός των δύο ζωνών προστασίας και επιτήρησης, γύρω από την μονάδα που εντοπίστηκε το κρούσμα, με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «η αντίδρασή μας ήταν άμεση, με στόχο τον περιορισμό και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων» και πρόσθεσε: «Η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε δείχνει και τον βαθμό ετοιμότητας όλων των εμπλεκομένων. Ακολουθούμε το πρωτόκολλο, έχουμε εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες μας και καλό θα ήταν να επαναλάβουμε πως δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τη Ρουμανία πιθανόν ο ιός

Στο μεταξύ, τα πρώτα στοιχεία από τις μέχρι τώρα έρευνες «δείχνουν» ως χώρα… προέλευσης της νόσου των αιγοπροβάτων τη Ρουμανία και μάλιστα πιθανότατα ο ιός να προήλθε από μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα της χώρας, με τουλάχιστον 51.000 ζώα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;

Τα συμπτώματα στα ευαίσθητα ζώα, δηλαδή τα αιγοπρόβατα, είναι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, υψηλός πυρετός, κατάπτωση και υπνηλία, δύσπνοια και βήχας, έντονες διάρροιες, αλλοιώσεις με ορώδες υγρό γύρω από τα μάτια και τη μύτη, έντονη σιελόρροια από το στόμα (εικόνα βρεγμένου προσώπου), αλλοιώσεις μέσα στο στόμα (λευκές πλάκες στα ούλα και στο εσωτερικό των χειλιών) και αιφνίδιοι μαζικοί θάνατοι.

Η λέξη πανώλη προέρχεται από το παν και το ρήμα όλλυμι που σημαίνει καταστρέφω, εξαφανίζω. Το ουσιαστικοποιημένο επίθετο, «ο, η πανώλης, το πανώλες» προσδιορίζει το ουσιαστικό νόσος – πανώλης νόσος – και σημαίνει τη νόσο που καταστρέφει τα πάντα. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε ο όρος πανώλη χρησιμοποιείται κατά καιρούς και για άλλες άκρως μεταδοτικές θανατηφόρες νόσους.

 

  • 0%-50% του ευρωπαϊκού πληθυσμού αφανίστηκε κατά την περίοδο του «Μαύρου Θανάτου» που έπληξε την Ευρώπη από το 1347 ως το 1351.

  • 125 εκατομμύρια εκτιμάται ότι μειώθηκε ο παγκόσμιος πληθυσμός εξαιτίας της πανδημίας πανώλης του 14ου αιώνα – από 475 εκατομμύρια έπεσε στα περίπου 350 εκατομμύρια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος 0

"Εμετικό" - "Συγνώμη Χριστιανοί": Σάλος με την αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου από drag queens στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων - Τα σχόλια στο διαδίκτυο (Βίντεο)

Η επίσημη σελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων δήλωσε ότι η παράσταση ήταν μια «ερμηνεία του ελληνικού θεού του κρασιού και της...