Κοινωνία

Συγκίνηση στην επίσκεψη των Εβριτών Γκαγκαβούζηδων στις αλύτρωτες πατρίδες των προγόνων τους

Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ “ΟΙ ΓΚΑΓΚΑΒΟΥΖΗΔΕΣ” οργάνωσε την επίσκεψη αυτή στις αλύτρωτες πατρίδες των των Γκαγκαβούζων, των προγόνους τους που ξεριζώθηκαν τον προηγούμενο αιώνα και ήρθαν στην Ελλάδα, με τους περισσότερους να εγκαθίστανται στον Έβρο και την περιοχή της Ορεστιάδας.

 

 

 

Σύμφωνα με τοevros-news.gr, Βαθιά η συγκίνηση και έντονη η συναισθηματική φόρτιση όλων όταν βρέθηκαν εκεί που γεννήθηκαν, περπάτησαν, μεγάλωσαν, ερωτεύτηκαν, έπλασαν τα όνειρα τους οι πρόγονοι τους, πριν πάρουν το μονοπάτι της προσφυγιάς που τους οδήγησε από το ένα μέρος της Ελληνικής Πατρίδας, σε ένα άλλο μέρος της ίδιας Πατρίδας.

 

Βλέποντας πολλά από τα σπίτια να έχουν μείνει σχεδόν αναλλοίωτα, άκουσαν ήχους, φωνές να έρχονται από το χθες και αντίκρυσαν εικόνες που τους συγκίνησαν έντονα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Όπως το εικονοστάσι, χωρίς τις εικόνες φυσικά, που το άφησαν απείραχτο οι επόμενοι κάτοικοι του σπιτιού, πρόσφυγες Τούρκοι από την Δράμα που το πήραν μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών και ανήκε σε έναν πολύ γνωστό Γκαγκαβούζου από την Οινόη, όπως μπορούμε να δούμε στο συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ που δημοσιεύθηκε στη σελίδα των Γκαγκαβούζηδων.

Επισκέφθηκαν λοιπόν τα χωριά:

Καράκασιμ, που με την απελευθέρωση του 1920 είχε μετονομαστεί σε Νιόβη. Η αγαπημένη πατρίδα των Γκαγκαβούζων του Πύργου, Κέραμου και Λεπτής.

Αζατλή(Ελευθεροχώρι), ηπατρίδα των Γκαγκαβουζων του Θούριου.

Σιαραπλάρ (Κρασοχώρι), η χαμένη πατρίδα των Γκαγκαβούζων της Οινόης. Σήμερα ονομάζεται, Σερμπετλέρ

Ασλαάν(Λεοντάριο), η πατρίδα των Γκαγκαβούζων της Σαγήνης και της Κλεισσούς.

Με τη συνοδεία της γκάιντας, χόρεψαν παρουσία των σημερινών Τούρκων κατοίκων των χωριών, τραγουδώντας στα τούρκικα που ως γνωστόν γνωρίζουν και μιλούν οι παλαιότεροι Γκαγκαούζοι.

 

Οι αλύτρωτες πατρίδες των Γκαγκαβούζων βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τον Έβρο, στην Ανατολική πλευρά του ποταμού Έβρου.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ