Σύμφωνα με τον υποψήφιο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργο Ιωακειμίδη, “κατά παράβαση των προειδοποιήσεων της ΕΕ, δεν έχει επικαιροποιηθεί η μελέτη κινδύνου πλημμύρας του 2018”.
Η Αττική χτυπήθηκε από την κακοκαιρία με εικόνες ντροπής όπως αυτή στο μετρό του Ευαγγελισμού, και αυτό ήταν προμήνυμα σε περίπτωση φυσικής καταστροφής Ντάμιεν στην ελληνική πρωτεύουσα, με τεράστιους κινδύνους φυσικά.
Ο ίδιος τονίζει ότι “ ενώ η κλιματική κρίση εντείνεται και ζήτα να αναλογιστούμε το μέγεθος του κινδύνου εάν η μισή βροχή της Θεσσαλίας είχε πέσει στο λεκανοπέδιο, τότε η Αττική, κυρίως στα νοτιοδυτικά, θα πλημμύριζε γι’αυτό χρειάζεται “μελέτη και γρήγορα έργα”.
Σενάριο για πλημμύρες στην Αττική του 2018
Το σενάριο του 2018, προέβλεπε ότι αν είχαμε κάτι λιγότερο ανάλογο με την Θεσσαλία στην Αθήνα, από το «Σταύρος Νιάρχος» ως τον Ρέντη και ως τον σταθμό μετρό στο λιμάνι του Πειραιά τα πάντα θα βρεθούν κάτω από το νερό. Η μισή Καλλιθέα, όλο το Μοσχάτο, όλο το Νέο Φάληρο, τα Καμίνια, η Παλιά Κοκκινιά και τμήμα του Ταύρου θα βυθιζόντουσαν στα νερά και μαζί εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι, με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Μιλάμε για την πρόβλεψη επίσημης επιστημονικής μελέτης που εκπονήθηκε το 2017-2018 από το ΥΠΕΝ για την Αττική και η οποία διαμόρφωσε τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας.
Σε αυτό το απευκταίο σε κάθε περίπτωση σενάριο, θα κινδύνευαν χιλιάδες οικίες, μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες, ποδοσφαιρικά στάδια, βιομηχανίες, και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Υπενθυμίζουμε για την ιστορία την θεομηνία του 1961 στην Αθήνα ως μικρό παράδειγμα
Η μεγαλύτερη καταστροφή από πλημμύρα στην Αττική έγινε τη νύχτα της 5ης προς 6η Νοεμβρίου 1961. Ήταν βράδυ Κυριακής 5 Νοεμβρίου 1961, όταν ξέσπασε μια σφοδρή βροχόπτωση, η οποία σύντομα μετατράπηκε σε χαλαζόπτωση.
Η διάρκεια της ήταν περίπου 8 ώρες! Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΜΨ, στη Νέα Φιλαδέλφεια έπεσαν μέσα σε 8 ώρες 115,6 χιλιοστά βροχής! Σε φυσιολογικές συνθήκες, στη Νέα Φιλαδέλφεια σε ένα χρόνο, πέφτουν περίπου 450 χιλιοστά βροχής, δηλαδή εκείνο το βράδυ, σε 8 ώρες έπεσε το 1/3 της βροχής που πέφτει όλο το χρόνο! Δυστυχώς δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Οι περιοχές που χτυπήθηκαν περισσότερο από τη θεομηνία ήταν τα, αγαπημένα των φυσικών καταστροφών δυτικά προάστια: Περιστέρι (κυρίως το Μπουρνάζι αλλά και η πολύπαθη Ανθούπολη), Άγιοι Ανάργυροι, Ίλιον (τότε Νέα Λιόσια), και Αιγάλεω. Και ακόμα η Νέα Φιλαδέλφεια, ο Ταύρος, η Νέα Ιωνία, το Γαλάτσι και η Νέα Χαλκηδόνα.
Όσο για την Μάνδρα και τα γεγονότα που είδαμε εκεί είναι γνωστά όλα με όλες τις συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές και τοπική κοινωνία αφού ήταν σχετικά πρόσφατη.
Ο θεσσαλικός κάμπος και ο Βόλος πλημμύρισαν χωρίς να έχουν γίνει σενάρια διαχείρισης, σχέδιο διάσωσης του πληθυσμού κά.Αυτό οφείλουμε να το συγκρατήσουμε για ότι θα δούμε τα επόμενα χρόνια στην πατρίδα μας.