Κοινωνία

Ένα οικοσύστημα υγείας και φροντίδας για μια καλύτερη ζωή

Πριν από περίπου έναν χρόνο η Bayer Ελλάς, πιστή στο όραμά της να σχεδιάζει δράσεις με γνώμονα το όφελος του ανθρώπου και να προάγει την Επιστήμη για μια καλύτερη ζωή, παρουσίασε την πρωτοβουλία HealthCare Accelerator. Πρόκειται για ένα ερευνητικό οικοσύστημα που φιλοξενεί σειρά προγραμμάτων και δράσεων, όπου οι τρεις πυλώνες της Υγείας -Ιατρική Εκπαίδευση, Κλινική Πρακτική και Κλινική Έρευνα- ενισχύονται, αλληλοεπιδρούν και μεγιστοποιούν τα οφέλη τους για τους ασθενείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέσα στα εντυπωσιακά πεπραγμένα του πρώτου έτους (2022) περιλαμβάνεται η ενημέρωση και η κινητοποίηση φοιτητών γύρω από την αξία της κλινικής έρευνας και τις δυνατότητες επιλογής αυτού του επαγγελματικού δρόμου, η ενδυνάμωση των επαγγελματιών υγείας με καινοτόμες τεχνολογίες και αναβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας, η ενημέρωση για την ενδεδειγμένη χρήση των φαρμάκων από τους ασθενείς και η ενημέρωσή τους για οφέλη και παρενέργειες.

Πιο αναλυτικά, στον τομέα της Ιατρικής Εκπαίδευσης, η Bayer Ελλάς πραγματοποίησε τρεις μεγάλες ενημερωτικές εκδηλώσεις με θέμα: «Η Κλινική έρευνα ως προοπτική καριέρας στις Βιοεπιστήμες», σε Αθήνα (ΕΚΠΑ), Πάτρα και Ηράκλειο, όπου συμμετείχαν πάνω από 250 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές από τις Σχολές Υγείας αλλά και άλλες Σχολές Θετικών Επιστημών. Ακόμη, ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Bayer Foundation Scientific Fellowships για το 2022.
Για την επόμενη χρονιά, το 2023, η εταιρεία προγραμματίζει την ένταξη περισσότερων Πανεπιστημίων στη δράση, όπως το Αριστοτέλειο και το Δημοκρίτειο, αλλά και την έναρξη νέου κύκλου του προγράμματος Bayer Foundation Scientific Fellowships στις 13 Φεβρουαρίου 2023.

Στον τομέα της Κλινικής Πρακτικής, η εταιρεία χρηματοδοτεί την περαιτέρω ανάπτυξη δύο καινοτόμων μεθόδων τηλεϊατρικής για δυο θεραπευτικές κατηγορίες: Tο DDiVAT για την οφθαλμολογία και το VTECareNet για τη φλεβική θρομβοεμβολική νόσο, οι οποίες αναπτύσσονται από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αντίστοιχα.  Οι εφαρμογές βρίσκονται ήδη στη φάση αξιολόγησης.

Παράλληλα, η εταιρεία ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο του προγράμματος Level-up|G4A, με τη συμμετοχή 5 νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα της Υγείας, οι οποίες αναπτύσσουν εξελιγμένα εργαλεία τηλεϊατρικής και ψηφιακής υγείας.

Επιπλέον, η εταιρεία δημιούργησε έναν πρωτοποριακό ενημερωτικό οδηγό με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των ασθενών σχετικά με την ασφαλή χρήση των φαρμάκων. Το portal «Patient Navigator» είναι ένας online χώρος ενημέρωσης, που βοηθάει στην πλήρη κατανόηση των θεμάτων που μπορεί να προβληματίζουν και να απασχολούν έναν ασθενή και τα κοντινά του πρόσωπα, μέσα από απλές ορολογίες και κατανοητούς τρόπους.
Για το επόμενο έτος προτεραιότητες αποτελούν η επέκταση του προγράμματος Level-Up|G4A Incubator και Accelerator, η συνέχιση του Patient Navigator, αλλά και η ανάπτυξη ενός διαλόγου για την Ψηφιακή Υγεία στην Ελλάδα και τη λεγόμενη Εγγραμματοσύνη Υγείας. 

Στον τομέα της Κλινικής Έρευνας, που αποτελεί θεμέλιο για την καλυτέρευση της υγείας και την επιμήκυνση της ζωής των ασθενών, η BayerΕλλάς  πραγματοποιεί την τριετία 2022-2025 επένδυση ύψους 12 εκατ. ευρώ για την ένταξη ερευνητικών κέντρων της χώρας μας στο Διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα της Bayer AG. Με δεδομένο ότι πίσω από την επιτυχημένη κλινική έρευνα κρύβονται πρωτίστως οι άνθρωποι, το Healthcare Accelerator έχει στόχο τη συνεχή εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και του υγειονομικού προσωπικού που ασχολούνται με την κλινική έρευνα αλλά και την ενημέρωση των ασθενών σχετικά με τη σημασία και την εφαρμογή των κλινικών μελετών. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η εταιρεία υποστηρίζει το πρόγραμμα «Ακαδημία Κλινικών Μελετών» που διοργανώνει και πραγματοποιεί η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών. Μόνο το 2022 περίπου 50 επαγγελματίες υγείας παρακολούθησαν τα σεμινάρια σχετικά με τις αρχές της ορθής κλινικής πρακτικής και τη διεξαγωγή κλινικών μελετών.Παράλληλα, η εταιρεία σε συνεργασία με την Ένωση Ασθενών Ελλάδος συνδράμει στην ενημέρωση των ασθενών για τις κλινικές μελέτες μέσα από την υποστήριξη εκπαιδευτικών σεμιναρίων στο πλαίσιο του Patients Summit αλλά και πρόσβαση σε online εκπαίδευση της EUPATI για περαιτέρω κατάρτιση.
Για το 2023 πρέπει να θεωρείται δεδομένη η συνέχιση της υποστήριξης της Ακαδημίας Κλινικών Μελετών όπως και η επέκταση των ενεργειών για την ενημέρωση γύρω από την κλινική έρευνα και τις ορθές πρακτικές της.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ