Την ιδέα δημιουργίας Ταμείου Αλληλεγγύης της Ουκρανίας, προανήγγειλε μέσω Twitter, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά τη σημερινή τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι
Το Ταμείο θα έχει στόχο να βοηθήσει στην παροχή βασικών υπηρεσιών και στην κάλυψη των άμεσων αναγκών των πολιτών. Ο κ. Μισέλ αναφέρει ότι «το Ταμείο θα παρέχει ρευστότητα για συνεχή υποστήριξη στις αρχές και μακροπρόθεσμα θα χρησιμεύσει ως η ραχοκοκαλιά για την ανοικοδόμηση μιας ελεύθερης και δημοκρατικής Ουκρανίας μόλις σταματήσουν οι εχθροπραξίες».
Όσο για τους πόρους του Ταμείου Αλληλεγγύης προς την Ουκρανία (USF) αναφέρει πως «οι εταίροι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν, μέσω μιας διεθνούς διάσκεψης χορηγών, χτίζοντας έτσι έναν ευρύ αντιπολεμικό συνασπισμό».
«Η γενναιότητα και η ανθεκτικότητα που δείχνουν οι Ουκρανοί είναι ταπεινωτική. Η ΕΕ θα συνεχίσει να είναι δίπλα σας απέναντι στην επιθετικότητα του Κρεμλίνου», καταλήγει ο Σαρλ Μισέλ.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία Μισέλ – Ζελένσκι, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται η ΕΡΤ, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και της επιτόπιας κατάστασης.
Επίσης ο κ. Μισέλ ενημέρωσε τον Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι για τη συνομιλία που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, και τόνισε για άλλη μια φορά τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία από πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και υλική άποψη.
Οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν πως η Ουκρανία χρειάζεται πρόσβαση σε διεθνή ρευστότητα για τη χρηματοδότηση των εισαγωγών βασικών αναγκών και στρατιωτικού εξοπλισμού. Επισημάνθηκε πως υπό τις παρούσες συνθήκες η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να εκδώσει ομόλογα στη διεθνή χρηματοπιστωτική αγορά για να καλύψει τις ανάγκες της και ακόμη ότι αποσύρονται οι ιδιωτικές επενδύσεις.
Ως εκ τούτου, διερεύνησαν τη δημιουργία ενός Ταμείου Αλληλεγγύης της Ουκρανίας που θα βοηθούσε τη χώρα να διατηρήσει τις πολεμικές της προσπάθειες.
Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ουκρανίας, που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας θα προβλέπει:
– Βραχυπρόθεσμα: ρευστότητα για τη συνέχιση της λειτουργίας των κυβερνητικών αρχών, συνεχείς αμυντικές προσπάθειες και παροχή βασικών υπηρεσιών για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των πολιτών (στέγη, τροφή, υγειονομική περίθαλψη κ.λπ…) για την αντιμετώπιση εμπόλεμης κατάστασης, και
– Μακροπρόθεσμα: υποστήριξη των μεγάλων επενδύσεων που θα απαιτηθούν για την ανασυγκρότηση της οικονομίας (υποδομές, δίκτυα, επιχειρήσεις, κ.λπ.…), με σκοπό την οικονομική πρόσδεση της Ουκρανίας στη Δύση.
Συνολικά, το καταπιστευματικό ταμείο αλληλεγγύης θα ενισχύσει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας σε οικονομικά θέματα.
Προς ώρας, η ιδέα συζητείται μεταξύ των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών μελών στις Βρυξέλλες και δεν έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις από τις πρωτεύουσες.