Να μην γίνουν απολύσεις στην ΕΥΔΑΠ ζητάει το ΚΙΝΑΛ τονίζοντας ότι «με την παραχώρηση του έργου «λειτουργία συντήρηση, επισκευή, και αποκατάσταση των παγίων του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος» (ΕΥΣ) σε ιδιώτες, μέσω ΣΔΙΤ, προχωρά προκλητικά και κυνικά σε απολύσεις εργαζομένων».
Κινδυνεύουν 200 υπάλληλοι
Ο υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του κόμματος, Γιώργος Μουλκιώτης, σχολιάζει πως «αυτοί οι εργαζόμενοι που για δεκαετίες έδωσαν το καλύτερο εαυτό τους για την ομαλή υδροδότηση του λεκανοπεδίου, τώρα μέσω της καινοφανούς σύμβασης ΕΥΔΑΠ – Ελληνικού Δημοσίου, κινδυνεύουν με τους σχεδιασμούς των «αρίστων», να βρεθούν στο δρόμο».
Ο κ. Μουλκιώτης τονίζει πως «μετά από 100 χρόνια δημοσίας ΕΥΔΑΠ, με απρόσκοπτη υδροδότηση του λεκανοπέδιου και όχι μόνον, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την παραχώρηση του έργου «Λειτουργία συντήρηση, επισκευή, και αποκατάσταση των παγίων του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος» (ΕΥΣ) σε ιδιώτες, μέσω ΣΔΙΤ, προχωρά προκλητικά και κυνικά σε απολύσεις εργαζομένων».
«Όλα αυτά, ενώ καθυστερεί και η συζήτηση για τη σύναψη της ΣΣΕ και παράλληλα μεθοδεύονται προκλητικές τροποποιήσεις στον Κανονισμό Προσωπικού και στη μείωση του εμμονικά επικαλουμένου «μη μισθολογικού κόστους»» προσθέτει.
Σύμφωνα με την «εφημερίδα των Συντακτών» η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ δείχνει την πόρτα της εξόδου στους εργαζόμενους του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος, το οποίο ανατίθεται σε ΣΔΙΤ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν 200 υπάλληλοι. Με έγγραφο που έρχεται σήμερα προς συζήτηση αναφέρει ότι «το Δημόσιο θα επωμισθεί το κόστος λύσης των συμβάσεων των εργαζομένων αορίστου χρόνου».
Ο όρος των απολύσεων
Σύμφωνα με την εφημερίδα οι απολύσεις μεθοδεύονται ως εξής: Το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα είναι ολόκληρο το δίκτυο των αγωγών που φέρνει το νερό από τον Μόρνο στην Αττική. Στις 15 Ιανουαρίου 2021, η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ ενέκρινε, μεταξύ άλλων, ΣΔΙΤ που θα αναλάβει τη «λειτουργία, συντήρηση, επισκευή και αποκατάσταση των παγίων του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) τα οποία χρησιμοποιούνται για τη συλλογή, αποθήκευση και μεταφορά ακατέργαστου νερού από τις πηγές μέχρι την είσοδο των Μονάδων Επεξεργασίας Νερού».
Αναθέτουσα αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 235 εκατομμύρια ευρώ.
Ταυτόχρονα η ΕΥΔΑΠ καλείται να υπογράψει σύμβαση αποκλειστικού δικαιώματος με την οποία θα πληρώνει για το ακατέργαστο νερό που θα της δίνει το Δημόσιο μέσω της ΕΥΔΑΠ Παγίων. Η σύμβαση αυτή προκαλεί επίσης αντιδράσεις καθώς η ΕΥΔΑΠ θα πληρώνει στο Δημόσιο τεράστια ποσά με τον κίνδυνο να καταστεί προβληματική, ενώ η ΕΥΔΑΠ Παγίων θα τα εισπράττει για να πληρώνει τον ιδιώτη εργολάβο που θα μπει στο σχήμα ΣΔΙΤ.
Μέσα στους βασικούς όρους της σύμβασης αποκλειστικού δικαιώματος που έρχεται σήμερα στο Δ.Σ., υπάρχει και ο όρος των απολύσεων. Αφορά πρωτίστως τους 200 εργαζομένους στην Υδροληψία, προσωπικό με πολλά χρόνια υπηρεσίας και διαφορετικές ειδικότητες (από μηχανικούς του ΕΜΠ έως καθαρίστριες και εργάτες) που μένει επί ξύλου κρεμάμενο και με μόνη διέξοδο να παρακαλάει για μια μετάταξη σε άλλο φορέα του Δημοσίου.