Στρατός Ξηράς

Ενόχληση στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για το επίδομα «ευγνωμοσύνης»

Ενοχλημένα και αδικημένα νιώθουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για επίδομα 600 € σε αστυνομικούς και λιμενικούς ως «ευγνωμοσύνη» για την προστασία των συνόρων, ενώ οι ίδιοι εξαιρέθηκαν αν και κύρια αποστολή τους είναι η προστασία της εδαφικής μας ακεραιότητας. Οι στρατιωτικοί ζητούν το επίδομα να επεκταθεί και στις Ένοπλες Δυνάμεις, την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, εφόσον βγήκαμε από τα μνημόνια και έχουμε ανάπτυξη

Για το θέμα μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Δημήτριος Κοντούρης πρόεδρος του Σωματείου Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΟΕΔ), που πρόσφατα έστειλε επιστολή με αποδέκτη τον πρωθυπουργό για το θέμα.
Όπως είπε, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων υποστηρίζει και λέει ότι καλώς δόθηκε το επίδομα των 600 € στους Αστυνομικούς και στους Λιμενικούς και ο πρόβλημά τους – πέραν του οικονομικού – είναι η θλίψη, ίσως η προσβολή και το ηθικό τους.
Ο πρόεδρος του ΣΟΕΔ τόνισε ότι ο κ. πρωθυπουργός, δήλωσε ότι δίνεται αυτό το επίδομα ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης στο Λιμενικό και στην Αστυνομία. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι είναι επιβράβευση των στελεχών για την καθημερινή αυτοθυσία τους να προστατεύουν τα σύνορά μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Έρχονται λοιπόν οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων και λένε: ¨Εμείς που είναι βασική μας αποστολή η προστασία της εδαφικής μας ακεραιότητας, δεν το δικαιούμαστε;¨ Φανταστείτε όταν το κύριο έργο της Πυροσβεστικής είναι η πυρόσβεση, να ανακοινωθεί ένα επίδομα στις Ένοπλες Δυνάμεις που βοηθούν μεν, αλλά το έργο είναι της Πυροσβεστικής», τόνισε ο κ. Κοντούρης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΟΕΔ, το δεύτερο που ενόχλησε το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ότι αποδεδειγμένα και στα χρόνια της πανδημίας, κάθε χειμώνα και καλοκαίρι, πέρα από την αποστολή τους, που είναι η εδαφική μας ακεραιότητα, ο Στρατός συνεισφέρει στη δασοπροστασία, στην πυρόσβεση και στην αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων, όπως έγινε πέρυσι τον χειμώνα στην Αττική Οδό με τα χιόνια ή στην αεροδιακομιδή ασθενών και η παρουσία του είναι παντού.

Ζητούν επίδομα, 13ο και 14ο μισθό
Ο κ. Κοντούρης τόνισε ότι σήμερα ο θεσμός των Ενόπλων Δυνάμεων είναι στην κορυφή και εύλογα οι στρατιωτικοί νιώθουν απογοήτευση και λένε ¨γιατί εμείς δεν είμαστε μέσα στο επίδομα ευγνωμοσύνης που δίνει η κυβέρνηση και καλώς το δίνει¨.

Οι στρατιωτικοί για το ηθικό κομμάτι και την αποκατάσταση της πραγματικότητας, θεωρούν ότι το επίδομα αυτό πρέπει να επεκταθεί και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΟΕΔ «με όσα ανέφερα παραπάνω δεν πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός και δεν πρέπει, για τη συνεργασία των Σωματείων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, να υπάρχει πικρία».
Σύμφωνα με τον κ. Κοντούρη τα στελέχη των ΕΔ δεν θέλουν το επίδομα ως δώρο, αλλά γιατί είναι όλα αυτά που προσφέρουν στο πλαίσιο της αποστολής τους και όχι μόνο, το δικαιούνται.

Ακόμη, επειδή στην εποχή που ζούμε, τα οικονομικά προβλήματα είναι πολύ μεγάλα, οι στρατιωτικοί ζητούν, τη στιγμή που βγήκαμε από τα μνημόνια και υπάρχει ανάπτυξη, να σταματήσει η επιδοματική πολιτική και να επιστραφούν 13ος και 14ος μισθός. Ο κ. Κοντούρης εξήγησε ότι ο πληθωρισμός είναι κοντά στο 10% και όπως στον ιδιωτικό τομέα καλώς κάνουν και παίρνουν τα δώρα τους, μετά την εποχή των μνημονίων πρέπει να επανέλθουν για όλους.
Ο στρατιωτικός ανέφερε ότι το επίδομα αυτό δεν είχε δοθεί πέρυσι και δίνεται φέτος, ενδεχομένως επειδή είναι περίοδος εκλογών και ίσως να μην δοθεί το 2023. Όπως είπε, η καταβολή ενός επιδόματος δεν είναι λύση για τους εργαζόμενους, αλλά η σταθερότητα, ώστε οι οικογένειες να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην ενεργειακή κρίση και στη σημαντική ανατίμηση των καυσίμων, για να μπορέσουν να σταθούν όρθιες.
«Βάλαμε πλάτη στα μνημόνια, κόπηκαν τα δώρα και είναι ευκαιρία πλέον με την ανάπτυξη που λέμε ότι έχουμε να μπει ξανά στο τραπέζι η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού», επισήμανε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόβλημα με τις μεταθέσεις
Αναφορικά με τις μεταθέσεις ο κ. Κοντούρης τόνισε ότι κάθε 3-4 χρόνια μετατίθενται σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας, κάτι που κάνουν σε όλη τους την στρατιωτική καριέρα σα 35 χρόνια υπηρεσίας τους. Πολλοί από τους στρατιωτικούς είναι παντρεμένοι με συζύγους που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα στον Δημόσιο τομέα ή είναι άνεργες.
Για εργαζόμενη σύζυγο στον Δημόσιο τομέα, ο πρόεδρος του ΣΟΕΔ είπε ότι πολύ σωστά έχει νομοθετηθεί να υπάρχει συνυπηρέτηση, όμως η εποχή μεταθέσεων των στρατιωτικών είναι τον Ιούνιο και μετακινούνται μέχρι τον Αύγουστο, όπου γίνεται το αίτημα της δημοσίου υπαλλήλου να ακολουθήσει ον σύζυγο. Η νομοθεσία λέει ότι το αρμόδιο υπουργείο είναι υποχρεωμένο να την μεταθέσει μετά από συγκρότηση του υπηρεσιακού συμβουλίου.
«Στην πράξη το υπηρεσιακό συμβούλιο μπορεί να κάνει 6-8 μήνες να συνεδριάσει, με αποτέλεσμα ο στρατιωτικός να φύγει τον Αύγουστο, η σύζυγό τους με το παιδί μένει σε άλλη περιοχή, το παιδί κάνει εγγραφή στο σχολείο και τον χειμώνα γίνεται η μετακίνηση και της συζύγου. Το παιδί συνεπώς ενώ ξεκινάει στο σχολείο μιας πόλης, στα μέσα της χρονιάς πρέπει να αλλάξει σχολείο», τόνισε και πρόσθεσε ότι στο διάστημα αυτό πρέπει να πληρώνουν δύο ενοίκια.
Ο κ. Κοντύρης είπε ότι εστάλη έγγραφο για το ζήτημα και ο κ. Βορίδης απάντησε ότι υπάρχει συνυπηρέτηση μετά τη συγκρότηση των υπηρεσιακών συμβουλίων.
Ο ΣΟΕΔ ζητά όταν υπάρχει μετάθεση στρατιωτικού τα υπηρεσιακά συμβούλια να συγκροτούνται σε 1-1,5 μήνα και να βγαίνει η μετάθεση, που ούτως ή άλλως θα υλοποιηθεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...