Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Αποκλειστικό: Ελλάδα και Αίγυπτος δέσμευσαν περιοχές για σεισμικές έρευνες

Ελλάδα και Αίγυπτος συνεργάζονται σε πολλά επίπεδα πέραν του αμυντικού τομέα καθιστώντας τις δύο χώρες στενους συμμάχους. Πέρα από την μερική οριοθέτηση της μεταξύ των δύο χωρών ΑΟΖ, Αθήνα και Κάιρο συνεργάζονται και στο θέμα της δέσμευσης περιοχών για σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες!

Η Ελλάδα μετά από αίτημα του διεθνούς οργανισμούς ναυτιλίας έδωσε εντολή στον υδρογραφικό σταθμό Ηρακλείου ώστε να δεσμεύσει σε συνεργασία με τον υδρογραφικό σταθμό Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου περιοχή στα βόρεια των ακτών της Αιγύπτου από τις 29 Δεκεμβρίου έως νεοτέρας!

Τις έρευνες θα διενεργήσει το ερευνητικό σκάφος «M/V RAMFORM TITAN».

https://www.youtube.com/watch?v=NyZXfWYmfn8

Ο υδρογραφικός σταθμός Ηρακλείου λόγω της εγγυρότητας που έχει κατακτήσει, όπως άλλωστε όλη η ελληνική υδρογραφική υπηρεσία, μετά από αίτημα του ∆ιεθνή Υδρογραφικού Οργανισµού και συγκεκριμένα της περιοχής NAVAREA ΙΙΙ στην οποία έχει ανατεθεί η εποπτεία όλης της Μεσογείου, εξέδωσε άλλη μια οδηγία προς ναυτιλομένους για την δέσμευση ακόμα μιας περιοχής στις ακτές της Αιγύπτου από τις 20 Δεκεμβρίου μέχρι νεοτέρας, για έρευνες του σκάφους «M/V RAMFORM HYPERION»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην ιστοσελίδα του το υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει σχετικά με τις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις:

«Οι σχέσεις της Ελλάδος με την Αίγυπτο έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες ως αποτέλεσμα της συνύπαρξης τους στον ίδιο γεωστρατηγικό χώρο και της κοινής ιστορικής διαδρομής τους.  Η μακραίωνη παρουσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και των ελληνικών κοινοτήτων στην Αίγυπτο, η αξιόλογη επιχειρηματική δραστηριότητα  σημαντικού αριθμού ελληνικών επιχειρήσεων στην χώρα και η συμπληρωματικότητα των δύο χωρών για την σταθερότητα και ανάπτυξη της περιοχής της κοινής τους γειτονίας, καθιστούν τις δύο χώρες φυσικούς στρατηγικούς εταίρους. Η Ελλάδα θεωρεί την Αίγυπτο παράγοντα-κλειδί για τις εξελίξεις στην περιοχή της Μ. Ανατολής και ευρύτερα στον Αραβικό κόσμο, λόγω του μεγέθους, της ιστορίας της αλλά και του στρατηγικού της βάρους.

Οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά στους διεθνείς οργανισμούς, όπως επίσης και στο πλαίσιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο. Οι διμερείς σχέσεις αναπτύσσονται με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό σε όλους τους τομείς (πολιτικό, οικονομικό, αμυντικό, πολιτιστικό), με συχνές συναντήσεις και ανταλλαγές επισκέψεων υψηλού επιπέδου.Επισημαίνονται, κυρίως, η επισκέψεις  των Προέδρων  της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη  Παυλόπουλου, στο Κάιρο τον Απρίλιο του 2015 και της Αιγύπτου κ. AbdelFattahSaaidEl-Sisi, στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 2015. Οι πλέον πρόσφατες επισκέψεων σε υψηλό πολιτικό επίπεδο ήταν εκείνες του Αιγύπτιου Υπουργού Εξωτερικών κ.Shoukryστην Αθήνα (30.8.2019) και των Π/Θ κ Μητσοτάκη και ΥΠΕΞ κ. Δένδια στο Κάιρο (8.10.2019) στο πλαίσιο της 7ης Συνόδου Κορυφής της Τριμερούς Συνεργασίας.

Εκπεφρασμένος κοινός στόχος των δύο χωρών είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας τους σε όλους τους τομείς  κοινού ενδιαφέροντος προς όφελος των  δύο λαών.

Ως έχει πιστοποιηθεί κατά τις συχνές πολιτικές τους επαφές, οι δύο χώρες έχουν συγκλίνουσες θέσεις στην αντιμετώπιση των κυριότερων ζητημάτων της περιοχής. Ειδικότερα, η σταθερή θέση της Ελλάδας υπέρ μιας δίκαιης, συνολικής και μόνιμης λύσης στο Μεσανατολικό, ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα την εξωτερική πολιτική της Αιγύπτου, συμβάλλει περαιτέρω στη διατήρηση των εξαιρετικών πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών. Σημειώνεται επίσης η σταθερή στάση της Αιγύπτου στο Κυπριακό, καθώς και σταθερή στήριξή της προς την Κυπριακή Δημοκρατία έναντι των τουρκικών προκλήσεων  στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τριμερής Συνεργασία Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου

Η Τριμερής Συνεργασία εγκαινιάσθηκε σε επίπεδο Πολιτικών Διευθυντών των Υπουργείων Εξωτερικών και συνεχίσθηκε με τις συναντήσεις, μεταξύ άλλων, των τριών Υπουργών Εξωτερικών στο περιθώριο των Γ.Σ. ΟΗΕ του 2013 και 2014, καθώς και με τις  επτά Συνόδους Κορυφής,  οι οποίες ακολούθησαν, στο Κάιρο, 8.11.2014 (Διακήρυξη Καΐρου), στη Λευκωσία, 29.4.2015 (Διακήρυξη Λευκωσίας),  στην Αθήνα  9.12.2015 (Διακήρυξη Αθηνών),  στο Κάιρο, 11.10.2016 (2η Διακήρυξη Καΐρου) και στη Λευκωσία, 21.11.2017 (2η Διακήρυξη Λευκωσίας), Ελούντα (10.10.2018) και Κάιρο (8.10.2019).

Το εν λόγω τριμερές σχήμα εκφράζει μια δυναμική που εδράζεται στην πολιτική βούληση των τριών μερών να  προαγάγουν τη συνεργασία τους μέσω  παραγωγικού και εποικοδομητικού διαλόγου, με συγκεκριμένο και απτό περιεχόμενο, στοχεύοντας στην υλοποίηση συγκεκριμένων  έργων και προγραμμάτων σε τομείς κοινού  ενδιαφέροντος στους οποίους περιλαμβάνονταιο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή-γεωργία, η θαλάσσια οικονομία, η ναυτιλία, οι θαλάσσιες μεταφορές, οι υποδομές, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η ενεργειακή συνεργασία.

Οι τριμερείς συναντήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται πλέον σε τακτά διαστήματα, έχουν ήδη θέσει τα θεσμικά θεμέλια ενός μηχανισμού συνεργασίας και εταιρικής σχέσης που δεν στρέφεται εναντίον ουδεμίας χώρας της περιοχής, αλλά λειτουργεί ως πρότυπο περιφερειακού διαλόγου, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, των αρχών του Χάρτη των ΗΕ και των σχέσεων καλής γειτονίας. Πέραν αυτού, οι τρεις μεσογειακές χώρες, ευρισκόμενες πολύ κοντά σε περιοχές κρίσεων από τις οποίες  αναπόφευκτα επηρεάζονται, δημιουργούν ένα τρίγωνο συνεργασίας και σταθερότητας με προστιθέμενη αξία όχι μόνο για τις ίδιες, αλλά και για την ΕΕ και την Ευρωμεσογειακή συνεργασία, γενικότερα».

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ