Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Ολόκληρη Εκστρατευτική μονάδα των Πεζοναυτών πέρασε από τη Σούδα ενώ το αεροπλανοφόρο Gerald R. Ford συνεχίζει ασκήσεις με ΠΝ και ΠΑ

Μπορεί η πλειοψηφία των Ελλήνων να ζουν σε περίοδο καλοκαιρινών διακοπών σε κάποια παραλία, βουνό ή και σπίτι τους λόγω της ακρίβειας, αλλά η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ δραστηριοποιείται έντονα στον ελλαδικό χώρο και δεν αναφερόμαστε μόνο στις δυνάμεις που σταθμεύουν στις βάσεις ή κινούνται στις θάλασσες γύρω από την Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο μια ολόκληρη μονάδα αποβατικών επιχειρήσεων των Πεζοναυτών των ΗΠΑ πέρασε από την Σούδα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του 6ου στόλου: «Πεζοναύτες και ναύτες από το ελικοπτεροφόρο πλοίο USS Bataan (LHD 5) κλάσης Wasp και το αποβατικό πλοίο USS Carter Hall (LSD 50), μέρος του Bataan Amphibious Readiness Group (ARG) και της 26ης Ναυτικής Εκστρατευτικής Μονάδας (Special Operations Capable) MEUSOC) έφτασε στον κόλπο της Σούδας, στην Ελλάδα για προγραμματισμένη επίσκεψη στο λιμάνι για την ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας στις 2 Αυγούστου 2023.

«Οι ναύτες και οι πεζοναύτες μας στο USS Bataan και το USS Carter Hall είναι ενθουσιασμένοι που επισκέπτονται τον κόλπο της Σούδας", δήλωσε ο Capt. Martin Robertson, Commodore, Amphibious Squadron 8 (CPR-8) για να συμπληρώσει: «Η Ελλάδα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και εκτιμούμε τη συνεχή φιλία τους».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι ναυτικοί και οι πεζοναύτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πλούσιο πολιτισμό της περιοχής και τα δημοφιλή πολιτιστικά και ιστορικά ορόσημα γύρω από την πόλη. Αυτή η επίσκεψη στο λιμάνι σηματοδοτεί την πρώτη στάση για το Bataan και το Carter Hall κατά τη μετάβαση στην περιοχή επιχειρήσεων της Κεντρικής Διοίκησης των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ.

«Αυτές οι επισκέψεις είναι σημαντικές. υπογραμμίζουν τη δέσμευση του Έθνους μας να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με ομοϊδεάτες συμμάχους και εταίρους που είναι αφοσιωμένοι στη συλλογική θαλάσσια ασφάλεια στην περιοχή», δήλωσε ο Συνταγματάρχης Dennis "Dolf" Sampson, Διοικητής, 26th MEU(SOC). «Είναι επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία για τους πεζοναύτες και τους ναύτες του 26ου MEU (SOC) να βιώσουν μια νέα κουλτούρα, ξεκούραση και ανανέωση πριν από το επόμενο σύνολο Επιχειρήσεων, Δραστηριοτήτων και Επενδύσεων στην περιοχή ευθύνης του Έκτου Στόλου».

Η παρουσία του πλοίου στη Μεσόγειο Θάλασσα αποτελεί απόδειξη της συνεχούς δέσμευσής μας στη συλλογική θαλάσσια ασφάλεια της περιοχής.

«Είμαστε σε αυτόν τον τομέα ευθύνης για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας και την αποτροπή οποιωνδήποτε αποσταθεροποιητικών ενεργειών τηρώντας παράλληλα το θαλάσσιο δίκαιο στην περιοχή», δήλωσε ο πλοίαρχος Paul Burkhart, Διοικητής του USS Bataan. «Μέσω επισκέψεων σε λιμάνια όπως αυτή, προσβλέπουμε επίσης να ενισχύσουμε τη σχέση μας με τους συμμάχους και τους εταίρους μας σε αυτήν την περιοχή. Αυτό είναι μέρος της περιπέτειας που απολαμβάνουν οι ναυτικοί και οι πεζοναύτες μας, εξερευνώντας διάφορα μέρη του κόσμου».

Η Marine Expeditionary Unit (MEU) είναι μια Ειδική Επιχειρησιακή Ομάδα, Marine Air-Ground Task Force που αποτελείται από περίπου 4.500 πεζοναύτες και ναύτες που υποστηρίζονται από τρία κύρια υφιστάμενα στοιχεία με την ικανότητα να παρέχουν ευελιξία σε ένα δυναμικό περιβάλλον ασφαλείας.

Αυτά τα δευτερεύοντα στοιχεία περιλαμβάνουν το Στοιχείο Διοίκησης, Στοιχείο Μάχης Εδάφους, Στοιχείο Μάχης Αεροπορίας και Στοιχείο Μάχης Επιμελητείας».

Πέρα από τους Πεζοναύτες, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διατηρούν στον ελλαδικό χώρο το πιο σύγχρονο και μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο τους, το USS Gerald R. Ford.

https://www.youtube.com/watch?v=-3ETjguV7Xw

Δυτικά της Πελοποννήσου και στα όρια του FIR Αθηνών έχει δεσμευτεί μια αρκετά μεγαλύτερη περιοχή από την προηγούμενη, για την οποία πρώτο είχε δημοσιεύσει σχετικά το Πενταπόσταγμα. Στην προκειμένη περίπτωση η περιοχή είναι δεσμευμένη από τις 5 Αυγούστου μέχρι και αύριο 8 Αυγούστου. Η Ελλάδα συμμετέχει στην νέα αυτή συνεκπαίδευση, την δεύτερη μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, με μια φρεγάτα και μαχητικά της πολεμικής Αεροπορίας.

Να θυμίσουμε πως από τη Δευτέρα 24 έως την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες, διεξήχθη συνεκπαίδευση μεταξύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και του Αεροπλανοφόρου USS GERALD R. FORD (GRF) των Η.Π.Α.

Στην εκπαίδευση συμμετείχαν τα οργανικά Αεροσκάφη και τα πλοία συνοδείας του Αμερικανικού Aεροπλανοφόρου, και αναπτύχθηκαν σε περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, στο πλαίσιο παρουσίας του Carrier Strike Group 12 (CSG-12) στο οποίο υπάγεται το GRF, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι ΕΔ συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, ως εξής:

●   Τη Φρεγάτα (Φ/Γ) ΑΙΓΑΙΟΝ με το οργανικό της Ελικόπτερο (Ε/Π) S-70B στο πλαίσιο συμμετοχής της στη Μόνιμη Συμμαχική Ναυτική Δύναμη 2 (Standing NATO Maritime Group Two – SNMG2).

●   Τη Φ/Γ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ.

●   Το Υποβρύχιο (Υ/Β) ΚΑΤΣΩΝΗΣ.

●   4 Μαχητικά Α/Φ F-16 και 2 Μαχητικά Α/Φ MIRAGE 2000-5.

●   1 Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ.

Από πλευράς Η.Π.Α., πέραν του Αεροπλανοφόρου GRF, συμμετείχαν επίσης το Αντιτορπιλικό (Α/Τ) USS RAMAGE και 4 Μαχητικά Α/Φ F-18.

Κατά την διάρκεια της συνεκπαίδευσης, υλοποιήθηκαν τα ακόλουθα σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια:

●   Αντικείμενα αντιμετώπισης αεροπορικής προσβολής (Air Defence Exercise – ADEX).

●   Αντικείμενα εκπαίδευσης μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT).

●   Συνδυασμένη ανθυποβρυχιακή άσκηση (Combined Anti – Submarine Exercise – CASEX).

●   Ασκήσεις πολέμου επιφανείας (Surface Warfare Exercise – SURFEX).

●   Επιχειρήσεις Νηοψίας (Visit Board Search and Seizure – VBSS).

●   Ασκήσεις Ναυτικών Προχωρητικών Ελιγμών (Miscellaneous Exercise  – MISCEX).

Η συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Η.Π.Α. (MDCA), συμβάλλοντας στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο.

Τόσο η παρουσία του μεγαλύτερου και πιο σύγχρονου αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ σε συνδυασμό με το ελικοπτεροφόρο και το αποβατικό δείχνουν περίτρανα πως η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τις εξελίξεις στην περιοχή και ειδικά στην Ουκρανία και για αυτό στέλνει μερικές από τις καλύτερες μονάδες της.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...