Πολεμικό Ναυτικό

Όλα κινούνται στη λογική της ΑΟΖ! Νωρίτερα θα παραλάβουμε τις 3 φρεγάτες Belharra- Oι Κορβέτες θα κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία

Όλα πλέον κινούνται στην λογική του σχεδίου ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ σε συνεργασία με τις ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Άγκυρα συνεχίζει το προκλητικό κρεσέντο απειλών.

Σύμφωνα με το open και την Δημοσιογράφο Γεωργία Γκαραντζιώτη "θα παραλάβουμε νωρίτερα τις 3 γαλλικές φρεγάτες Belharra"

https://youtu.be/R_C7r-2d1_8?t=19

Η παρουσία του ΥΠΕΘΑ στην Γαλλία έφερε πολλά καλά νέα για το ελληνικό πολεμικό ναυτικό:

Α. Επίσπευση των εργασιών των Τριών ελληνικών Φρεγατών FDI.

Β. Συζήτηση σε τελικό στάδιο για την απόκτηση 4η Φρεγάτας    η οποία θα κατασκευστεί σε ελληνικά ναυπηγεία με παράλληλη μεταφορά τεχνογνωσίας.

Γ. Συζήτηση για τις Κορβέτες GOWIND, και διερεύνηση το κατά πόσο είναι εφικτή η αγορά τους, ενώ ο όρος που τέθηκε στην γαλλική πλευρά είναι η κατασκευή τους σε ελληνικά ναυπηγεία με παράλληλη μεταφορά τεχνογνωσίας. 

Περιττό να επαναλάβουμε ότι με 10-12 υπερσύγχρονα πολεμικά πλοία στο δυναμικό του ελληνικού πολεμικού μας ναυτικού, το τουρκικό ναυτικό δεν θα μπορεί να κινείται απερίσπαστο σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, αφού οι τουρκικές μονάδες επιφανείας θα είναι “κλειδωμένες” από τα τρομερά ραντάρ των γαλλικών φρεγατών FDI-HN, με πυραύλους EXOSET MM40 BLOCK-3 με εμβέλεια άνω των 200 χλμ.

Τι θα σήμαινε όμως για το ελληνικό πολεμικό ναυτικό η απόκτηση μιας 4ης Φρεγάτας FDI

Καταρχήν θα είχαμε Τέσσερις υπερσύγχρονες Φρεγάτες οι οποίες “ακροβολισμένες” από την Θάσο έως το Καστελόριζο, θα μπορούσαν να μετατρέψουν το Αιγαίο σε περιοχή A2AD, δηλαδή περιοχή άρνησης εισόδου σε κάθε τουρκικό πολεμικό πλοίο και υποβρύχιο, όποιο και να είναι αυτό.

Μια τέτοια όμως κίνηση από τα πιο σύγχρονα πολεμικά πλοία  του πολεμικά μας Ναυτικού, θα απαιτούσε να “κλειδώσει” και ο εναέριος χώρος του Αιγαίου από ελληνικά Rafale και F-16V, προκαλώντας πραγματικά τρόμο στην Τουρκία.

Σε λιγότερο από πέντε χρόνια, η Ελλάδα θα ανατρέψει τη ναυτική ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία, προικισμένη με έναν υπερσύγχρονο στόλο (που είχε να δει από την εποχή των Βαλκανικών πολέμων και αυτό σίγουρα δεν είναι τυχαίο).  

ΥΕΘΑ: «Περιμένουμε και θα λάβουμε πολύ σύντομα τις τελικές προτάσεις των εταιρειών που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα των κορβετών ή την ενεργοποίηση αντιστοίχως του option, της εναλλακτικής δηλαδή, πρόσκτησης τέταρτης Belh@rra κατά την αρχική συμφωνία».

Οι κινήσεις των ενεργειακών κολοσσών στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκου μνημονίου είναι συνεχείς, ενώ οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν δυναμικά για πρώτη φορά ανάμεσα σε Ελλάδα και Λιβύη.

Συνέντευξη υπουργού εθνικής άμυνας από την Γαλλία

Σε δήλωσή του προς την ΕΡΤ ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε τα εξής:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: "Είχα τη χαρά σήμερα και την τιμή να αποδεχθώ την πρόσκληση του Γάλλου ομολόγου μου Σεμπαστιάν Λεκορνύ, να παρευρεθώ στη τελετή καθέλκυσης -τρόπον τινά- της πρώτης φρεγάτας τύπου FDI, της πρώτης Belh@rra δηλαδή, που καθελκύεται για λογαριασμό του Γαλλικού Ναυτικού.

Ως γνωστόν η δεύτερη φρεγάτα αυτού του τύπου θα είναι Ελληνική. Μετά την ωραία εκδήλωση που έγινε και τις τοποθετήσεις που κάναμε, είχα επίσης την ευκαιρία να περιηγηθώ στην φρεγάτα με τον Γάλλο ομόλογο μου και τους ανθρώπους της “Naval Group”, που μας έδωσαν πολλές και ενδιαφέρουσες τεχνικές πληροφορίες για τις φοβερές δυνατότητες αυτού του πλοίου. Μπήκα μέσα, ακόμα βέβαια έχει πολλή δουλειά να γίνει, αλλά ολοκληρώνεται σιγά-σιγά μόνο όταν περιηγείσαι στο εσωτερικό του σκάφους καταλαβαίνεις το μέγεθος και τις δυνατότητες του.

Το πρωτότυπο σκάφος, η φρεγάτα τύπου FDI, ετοιμάζεται για το Γαλλικό Ναυτικό, ακολουθεί όμως κατά πόδας και το πρώτο Ελληνικό. Πραγματικά η εμπειρία ήταν πολύ σημαντική, εκτός των άλλων η σχέση αυτή καταδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η διμερής στρατηγική σχέση με έμφαση στο τομέα της Άμυνας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, μεγαλώνει και ενισχύεται. Πραγματικά πολύ σημαντική ημέρα και για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αφού ξεκινά πλέον η τελική φάση της κατασκευής των φρεγατών Belh@rra".

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ ακούσαμε στην ομιλία σας να κάνετε λόγο για προκλήσεις στη Μεσόγειο, ότι η Ελλάδα και η Γαλλία συμπορεύονται απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις και τάσσονται απέναντι σε κάθε μορφής αναθεωρητισμό…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: "Ακριβώς! Όχι μόνο η Ελλάδα και η Γαλλία, όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση, όλο το ΝΑΤΟ με την στάση τους ας πούμε στη περίπτωση της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να καταδικάζει και να στέκεται απέναντι σε κάθε μορφής αναθεωρητισμό. Όλοι ανεξαιρέτως! Επομένως καλό είναι αυτό το μήνυμα να περνά προς πάσα κατεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση όμως Ελλάδα και Γαλλία έχουν τη δική τους ειδική συμμαχική σχέση. Όπως ξέρετε στην Αμυντική Συμφωνία που υπογράψαμε πέρυσι το καλοκαίρι μεταξύ των άλλων προβλέψεων υπάρχει και η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, πρόσφατα διά της Υπουργού Εξωτερικών, οι Γάλλοι τόνισαν ό,τι και να γίνει αυτή η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής θα εφαρμοστεί εάν απαιτηθεί και επομένως πάνω σε αυτή τη στέρεα βάση, χτίζουμε και κάνουμε ακόμα περισσότερα. Θα ήθελα να τονίσω -γιατί πολύ μπορεί να μην το ξέρουν αυτό- ότι στο πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, μέχρι το 2025 θα λάβουν χώρα 203 διαφορετικές δραστηριότητες, συνεκπαιδεύσεις, ασκήσεις, κλπ. Αυτός ο αριθμός μόνο, νομίζω είναι αρκετός για να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας το εύρος και το βάθος αυτής της αμυντικής σχέσης".

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αμυντικό διπλωματικό επίπεδο βλέπουμε ότι Ελλάδα και Γαλλία προχωρά μπροστά όπως και στον αμυντικό τομέα. Η πιθανότητα ενεργοποίησης της option για την τέταρτη Belh@rra ή ακόμη επίσης και για το πρόγραμμα των κορβετών πόσο πιθανόν είναι;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: "Προς το παρόν ετοιμαζόμαστε να παραλάβουμε άλλα δύο Rafale, τα οποία θα έρθουν εντός των προσεχών ημερών και θα εγκατασταθούν στη βάση τους, στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.

Όμως την ίδια στιγμή, θα έλεγα ότι περιμένουμε και θα λάβουμε πολύ σύντομα τις τελικές προτάσεις των εταιρειών που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα των κορβετών ή την ενεργοποίηση αντιστοίχως του option, της εναλλακτικής δηλαδή, πρόσκτησης τέταρτης Belh@rra κατά την αρχική συμφωνία. Για να αποφασίσουμε όμως και εμείς πρέπει να έχουμε στα χέρια μας τις τελικές προτάσεις.

Εκτιμώ ότι πρέπει να απαντήσουν σε κάποιες βασικές ερωτήσεις ιδίως όσο έχει να κάνει με την χρηματοδότηση και τη συμμετοχή των ελληνικών ναυπηγείων. Εμείς θέλουμε να ναυπηγηθούν οι κορβέτες σε ελληνικά ναυπηγεία, και εφόσον απαντηθούν αυτές οι ερωτήσεις, δεν έχουμε παρά να κάνουμε την τελική επιλογή κάτι το οποίο θα γίνει αρκετά σύντομα, όπως εκτιμώ".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ