Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης στο ναυπηγείο Naval Group στο Lorient, η ιστοσελίδα Naval News είχε την ευκαιρία να πάρει συνέντευξη από έναν Πλοίαρχο του Ελληνικου πολεμικού ναυτικού στο πρόγραμμα FDI HN.
Το πρόγραμμα για τρεις φρεγάτες (συν μία προαιρετικά) για το Ελληνικό Ναυτικό υπογράφηκε στις 24 Μαρτίου 2022.
Σύμφωνα με την εταιρεία Naval Group, οι Φρεγάτες FDI HN θα ενισχύσούν ταχύτατα και αποτελεσματικά τις δυνατότητες του στόλου επιφανείας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, καθώς θα παραδοθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ξεκινώντας από το 2025 για τις δύο πρώτες μονάδες και το 2026 για την τρίτη.
Το Naval News είχε την ευκαιρία να κάνει μερικές ερωτήσεις στον πλοίαρχο Θεοχάρη Χατζόπουλο, Διοικητή του Αποσπάσματος Ελληνικού Ναυτικού στη Λοριάν.
Naval News: Ποιος είναι ο ρόλος σας και ο ρόλος του πληρώματος σας εδώ στο ναυπηγείο;
Πλοίαρχος Θεοχάρης Χατζόπουλος: Αποστολή και καθήκοντα του αποσπάσματος μας στη Λοριάν είναι ο συντονισμός όλων των απαιτούμενων ενεργειών σε σχέση με την ορθή εφαρμογή της σχετικής σύμβασης και η παρακολούθηση της ναυπηγικής διαδικασίας και προόδου.
Naval News: Πόσο σημαντική θα είναι η νέα Φρεγλατα για το Πολεμικό σας Ναυτικό;
Πλοίαρχος Θεοχάρης Χατζόπουλος: Η εισαγωγή των γαλλικών Φρεγατών στον Ελληνικό Στόλο θα είναι ένα κομβικό σημείο για την αναζωογόνηση των απαιτούμενων ικανοτήτων, και την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας των επόμενων δεκαετιών στην περιοχή συμφερόντων μας. Αυτά τα πολεμικά πλοία θα κυριαρχήσουν στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο φέροντας υπερήφανα την Ελληνική Σημαία.
Naval News: Ποιο είναι το επίπεδο συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού με το Γαλλικό Ναυτικό και την γαλλική βιομηχανία, είναι η συνεργασία αυτή ικανοποιητική;
Πλοίαρχος Θεοχάρης Χατζόπουλος: Η συνεργασία του Πολεμικού μας Ναυτικού και την γαλλική αμυντική βιομηχανίας στο πλαίσιο του προγράμματος FDI HN μόλις άρχισε να πραγματοποιείται, οπότε το μόνο που μπορώ να πω σε αυτό το σημείο είναι ότι υπάρχουν πολλά υποσχόμενα σημάδια ομαλής και παραγωγικής συνεργασίας. Ανυπομονώ να διατηρήσω και ακόμη και να βελτιώσω το τρέχον επίπεδο συνεργασίας σε όλη τη διαδρομή, μέχρι την παράδοση όλων των πλοίων εντός των συμβατικών ημερομηνιών και εντός των συμβατικών προδιαγραφών τους.
Η συνεργασία του Ελληνικού και του Γαλλικού Ναυτικού έχει αποκτήσει νέα δυναμική στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας που δημιουργήθηκε πρόσφατα μεταξύ των δύο χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο είναι πολυδιάστατο, που επεκτείνεται πέρα από το πρόγραμμα FDI HN σε διάφορα επίπεδα και πεδία: από το στρατηγικό έως το τακτικό, αλλά και σε τομείς όπως οι ναυτικές επιχειρήσεις και ασκήσεις, εκπαίδευση, υλικοτεχνική υποστήριξη, αναφέροντας μόνο μερικά”, κατέληξε ο ίδιος.
Το Naval News είχε πρόσφατα αποκλειστική πρόσβαση στο ναυπηγείο Naval Group στο Lorient και μπόρεσε ε να δει τα πρώτα κομάτια της ελληνικής FDI HN.
Τεχνικές προδιαγραφές FDI HN
Εκτόπισμα: 4.500 τόνοι
Μήκος: 122 μέτρα
Πλάτος: 18 μέτρα
Μέγιστη ταχύτητα: 27 κόμβοι
Λειτουργική διαθεσιμότητα: 3.500 ώρες ετησίως
Υπόστεγο με ελικόπτερο κλάσης 10 τόνων, μη επανδρωμένο εναέριο όχημα VTOL (UAV)
Τα κύρια οπλικά συστήματα της FDI HN είναι: 32 πύραυλοι Aster που αναπτύχθηκαν από την MBDA, 8 πύραυλοι Exocet MM40 B3C που αναπτύχθηκαν από την MBDA, πύραυλοι RAM, τορπίλες MU 90 που αναπτύχθηκαν από την Naval Group, πυροβόλο 76 χλστ και 4 τορπιλοσωλήνες,αντιμέτρα CANTO που αναπτύχθηκαν από την Naval Group.