Η κλάση Gerald R. Ford είναι η μεγαλύτερη και πιο εξελιγμένη κλάση αεροπλανοφόρων στον κόσμο. Τα πλοία είναι από τα πιο σημαντικά όπλα του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και αποτελούν μέρος των πιο επικίνδυνων ομάδων μάχης αεροπλανοφόρων της θάλασσας. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η κλάση Queen Elizabeth είναι η πιο ισχυρή κλάση αεροπλανοφόρων εκτός Αμερικής.
Τι θα συνέβαινε όμως σε μία υποθετική συμπλοκή μεταξύ των δύο υπερ-αεροπλανοφόρων; Ας υποθέσουμε ότι είμαστε σε ένα παράλληλο σύμπαν στο οποίο η Ηνωμένες Πολιτείες δεν απέκτησαν ποτέ την ανεξαρτησία τους και παλεύουν να γίνουν αυτόνομες το 2021. Πως θα απέδιδε εναντίων του Βασιλικού στρατού; Σε ένα τέτοιο -απίθανο- σενάριο πως συγκρίνετε το πιο θανατηφόρο αμερικανικό αεροπλανοφόρο με το πιο επιτυχημένο ενεργό βασιλικό πολεμικό πλοίο;
Το Τεράστιο Και Πανίσχυρο Ford Class
Το πρώτο αεροπλανοφόρο της κλάσης Gerald R. Ford είναι το Gerald R. Ford το οποίο και ξεκίνησε να υπηρετεί το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό το 2017. Έχει σχεδιαστεί πως η κλάση θα αποτελείται από δέκα πλοία. Αυτήν την στιγμή, δύο είναι έτοιμα και ένα είναι ενεργό ενώ δύο είναι υπό κατασκευή. Το κόστος προγράμματος υπολογίζεται στα $37.30 δισεκατομμύρια και το κόστος ανά μονάδα στα $13 δισεκατομμύρια. Το ηγετικό αεροπλανοφόρο της κλάσης, το Gerald R. Ford, είναι το μεγαλύτερο που υπάρχει με συνολικό εκτόπισμα 100 χιλιάδων τόνων σε πλήρη φόρτωση, μήκος 333 μέτρων και ύψος 77 μέτρων με το κατάστρωμα πτήσεων.
Τα νέα αεροπλανοφόρα θα αντικαταστήσουν την κλάση Nimitz και το ενεργό Gerald R. Ford έχει ήδη αντικαταστήσει το Enterprise (CVN-65). Το αεροπλανοφόρο έχει εντυπωσιακά συστήματα και χαρακτηριστικά. Το νέο πρόγραμμα των αεροπλανοφόρων προσπαθεί να μειώσει τα κόστη λειτουργείας και το πλήρωμα. Τα πλοία παίρνουν ενέργεια από δύο Bechtel A1B PWR πυρηνικούς αντιδραστήρες και έχει μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων (55 χλμ/ώρα). Η κλάση είναι εξοπλισμένη με εξελιγμένο σύστημα εκτόξευσης αεροσκαφών, ένα Ηλεκτρομαγνητικό Σύστημα Εκτόξευσης Αεροσκαφών (EMALS), το AN/SPOY-3 ραντάρ πολλαπλών ρόλων, το AN/SPY-4, και το AN/SPY-4 και το AN/SPY-six ραντάρ αναζήτησης εντάσεων (volume search radars).
Το πλοίο κουβαλάει δύο RIM-162 ESSM και δύο RIM-116 πυραύλους επιφάνειας-αέρος οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίων αεροσκαφών αλλά και εχθρικών πυραύλων. Όσον αφορά τα οπλικά συστήματα, τρία Phalanx CIWS και τέσσερα M2 .05 Cal. πολυβόλα είναι 'κουμπωμένα' πάνω στο πλοίο. Το αεροπλανοφόρο έχει συνολική χωρητικότητα 90 αεροσκαφών και κάποιες από τις επιλογές του είναι τα F-35 Lightning II, τα F/A-18E F Super Hornet, στρατιωτικά ελικόπτερα και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα για διαφορετικές αποστολές.
Κλάση Elizabeth: To Όπλο Κλειδί Των Βρετανών
Το Βασιλικό Ναυτικό έχτισε τα δύο προσχεδιασμένα Queen Elizabeth αεροπλανοφόρα μεταξύ 2009 και 2017 και το πρώτο πλοίο ξεκίνησε να υπηρετεί το 2017. Τα πλοία έχουν εκτόπισμα 65.000 τόνων, μήκος 280 μέτρων, και συνολικό ύψος 73 μέτρων. Τα δύο πλοία κόστισαν 7.6 δισεκατομμυρίων λίρες στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατασκευάστηκαν από την Aircraft Carrier Alliance.
Τα δύο αεροπλανοφόρα αντικατέστησαν την κλάση Invicible και έχουν θέση ένα νέο επίπεδο στην στρατιωτική τεχνολογία του Βασιλικού Ναυτικού. Παίρνουν ενέργεια από δύο Rolls-Royce Marine Trent MT30 turbine gas κινητήρες και τέσσερεις Wärtsilä 38 ναυτικούς diesel κινητήρες ικανούς να παρέχουν στο πλοίο μέγιστη ταχύτητα 25 κόμβων (46χλμ/ώρα). Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με το ραντάρ μεγάλης εμβέλειας S1850M, το Type 997 Artisan 3D ραντάρ μεσαίας εμβέλειας και το Ultra Electronics Series 2500 Ηλεκτροπτικό Σύστημα. Σε θέμα οπλισμού, το Queen Elizabeth κουβαλάει τρία Phalanx CIWS και έξι μίνι πολυβόλα M134.
Τα σκάφη κουβαλούν μέχρι 7 αεροσκάφη και η βασική (και μόνη) επιλογή για επιθετικό/μαχητικό αεροσκάφος είναι το αμερικανικό F-35B. Το πλοίο έχει αρκετό χώρο για να κουβαλήσει 36 F-35 Lightning II αεροσκάφη. Άλλες επιλογές είναι τα Chinook, τα επιθετικά Apache, το Merlin HM2 και το HC4 (AugustaWestland AW101). Άλλα ελικόπτερα όπως το Wildcat AH1 και το HMA2 είναι επίσης διαθέσιμα για να χρησιμοποιηθούν στο αεροπλανοφόρο.
Η Σύγκριση
Οι κλάσεις Gerald R. Ford και Queen Elizabeth είναι οι δύο πιο εξελιγμένες και ισχυρές κλάσεις αεροπλανοφόρων που έχουν πλεύσει ποτέ. Και τα δύο πλοία είναι εξοπλισμένα με μοντέρνα συστήματα και κουβαλούν κάποια από τα πιο ικανά μαχητικά, ελικόπτερα και drones. Αν και το HMS Queen Elizabeth είναι εξαιρετικό, το ηγετικό πλοίο του αμερικανικού ναυτικού, το USS Gerald R. Ford επικρατεί ως το πιο εξελιγμένο και ισχυρό αεροπλανοφόρου του κόσμου.
Όσον αφορά τα αεροπλανοφόρα, η χωρητικότητα σε αεροσκάφη είναι ένα πολύ καθοριστικό χαρακτηριστικό το οποίο μας βοηθάει να αποφασίσουμε ποιο υπερισχύει. Το Gerarld R. Ford έχει σχεδόν διπλάσια χωρητικότητα σε σχέση με τα Queen Elizabeth. Το αμερικανικό πλοίο δηλαδή, μπορεί να κουβαλήσει 50 περισσότερα αεροσκάφη από το βρετανικό, και αυτό είναι σίγουρα ένα χαρακτηριστικό το οποίο μπορεί να καθορίσει την έκβαση της μάχης. Οι αμερικανικές ομάδες μάχης αεροπλανοφόρων είναι ισχυρότερες από τις αντίστοιχες βρετανικές του βασιλικού ναυτικού. Τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke και τα αμερικάνικα υποβρύχια υπερισχύουν και αριθμητικά από αυτά του βρετανικού στόλου.