Κοινωνία

Απόφαση – σταθμός για εμβολιασμό με AstraZeneca στην Ελλάδα! 50.000 ευρώ αποζημίωση για παρενέργεια από το Ελληνικό κράτος

Μια απόφαση που σηματοδοτεί σταθμό στην ελληνική δικαιοσύνη εκδόθηκε τη Δευτέρα, 28 Απριλίου 2025, από το Διοικητικό Δικαστήριο της Αθήνας, φέρνοντας στο φως το βάρος των παρενεργειών από το εμβόλιο κατά της Covid-19. Το δικαστήριο διέταξε την καταβολή αποζημίωσης 50.000 ευρώ σε έναν άνδρα που, μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, υπέστη το σπάνιο και δυνητικά θανατηφόρο σύνδρομο Γκιλέν-Μπαρέ (Guillain-Barré / GBS). Αυτή η αυτοάνοση διαταραχή, που επιτίθεται στο περιφερικό νευρικό σύστημα και προκαλεί μυϊκή αδυναμία ή ακόμα και παράλυση, άλλαξε για πάντα τη ζωή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το δικαστήριο, με τη σοβαρότητα που αρμόζει σε μια τέτοια υπόθεση, αναγνώρισε τη σύνδεση του συνδρόμου με το εμβόλιο, θέτοντας ένα πρωτοφανές δεδικασμένο: την πρώτη επίσημη απόδοση ευθύνης για βλάβη από εμβόλιο κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα. Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για πιθανές νέες προσφυγές, καθώς πολίτες που υπέστησαν παρόμοιες συνέπειες αναμένεται να διεκδικήσουν δικαίωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, μια πικρή λεπτομέρεια σκιάζει την απόφαση: η αποζημίωση δεν θα καταβληθεί από την AstraZeneca, αλλά από το ελληνικό κράτος. Αυτή η ευθύνη πηγάζει από τις συμφωνίες που υπεγράφησαν κατά την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας, όταν τα κράτη ανέλαβαν το ρίσκο των παρενεργειών για να εξασφαλίσουν την ταχεία προμήθεια εμβολίων. Οι φαρμακοβιομηχανίες, υπό την πίεση της έκτακτης ανάγκης, παρήγαγαν σκευάσματα χωρίς τις συνήθεις, εξαντλητικές κλινικές δοκιμές, αφήνοντας τα κράτη να επωμιστούν τις συνέπειες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατία, το δικαστήριο έκρινε ότι το ελληνικό κράτος όφειλε να είχε λάβει μέτρα για την ασφάλεια των εμβολίων, ώστε να αποτραπούν τέτοιες σοβαρές παρενέργειες. Η απόφαση αυτή, που ήδη συζητιέται έντονα, ενδέχεται να πυροδοτήσει μια σειρά νομικών μαχών. Ο ίδιος ο ασθενής, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει προσφυγή σε δεύτερο βαθμό, θεωρώντας την αποζημίωση των 50.000 ευρώ ανεπαρκή για τη βαριά βλάβη που υπέστη. Στόχος του είναι να διεκδικήσει τουλάχιστον 100.000 ευρώ, αντικατοπτρίζοντας τον αντίκτυπο της ασθένειας στη ζωή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι είναι το σύνδρομο Γκιλέν-Μπαρέ

Το σύνδρομο Γκιλέν-Μπαρέ είναι μια σπάνια, αλλά δυσοίωνη αυτοάνοση διαταραχή, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται κατά των περιφερικών νεύρων. Ξεκινά συχνά με μυρμήγκιασμα και αδυναμία στα άκρα, που μπορεί να εξελιχθεί σε εκτεταμένη παράλυση. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, επηρεάζει ακόμα και τους αναπνευστικούς μύες, καθιστώντας απαραίτητη τη μηχανική υποστήριξη για την επιβίωση του ασθενούς. Η απειλή της παραμένει μια σκοτεινή υπενθύμιση των κινδύνων που μπορεί να κρύβονται σε ιατρικές παρεμβάσεις.

Η σκιά της AstraZeneca

Η υπόθεση φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη διαμάχη γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca. Πριν από περίπου ένα χρόνο, η εταιρεία απέσυρε το σκεύασμά της από την παγκόσμια αγορά, επικαλούμενη την ύπαρξη «πλεονάσματος» νεότερων εμβολίων. Ωστόσο, η απόφαση ήρθε μετά την παραδοχή της σε βρετανικό δικαστήριο ότι το εμβόλιο της μπορούσε, σε σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως το σύνδρομο ανοσοθρομβοπενίας και θρομβώσεων (VITT), που οδηγούσε σε εγκεφαλικά επεισόδια, μόνιμες αναπηρίες ή ακόμα και θάνατο.

Η AstraZeneca αντιμετωπίζει στη Βρετανία ομαδική αγωγή, με θύματα και συγγενείς να καταγγέλλουν ότι το εμβόλιο δεν πέρασε από επαρκείς ελέγχους ασφαλείας. Οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει τη σύνδεση με το VITT ήδη από τον Μάρτιο του 2021, λίγο μετά την κυκλοφορία του. Παρά τις προειδοποιήσεις, το εμβόλιο προωθήθηκε αρχικά για μαζικούς εμβολιασμούς, πριν περιοριστεί σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, καθώς άλλα σκευάσματα, όπως της Pfizer, κρίθηκαν ασφαλέστερα.

Η απόσυρση του εμβολίου, που κάποτε ο Μπόρις Τζόνσον είχε χαιρετίσει ως «θρίαμβο της βρετανικής επιστήμης», σηματοδότησε το τέλος μιας ταραχώδους πορείας. Ωστόσο, για όσους υπέστησαν τις συνέπειες του, η μάχη για δικαίωση συνεχίζεται. Η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου αποτελεί μια πρώτη νίκη, αλλά και μια υπενθύμιση ότι ο αγώνας για λογοδοσία και αποκατάσταση παραμένει ανοιχτός, σε μια εποχή που η εμπιστοσύνη στην επιστήμη δοκιμάστηκε όσο ποτέ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ