Ελληνοτουρκικά

Η Ελλάδα "βλέπει" Ισραηλινά μη επανδρωμένα υποβρύχια-"Αστακός" γίνεται το Αιγαίο

Σε πολύ καλό δρόμο  φαίνεται πως είμαστε  ως χώρα αναφορικά με την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής στο Αιγαίο, παίρνοντας μαθήματα και εξάγοντας χρήσιμα διδάγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου τα USV του Ζελένσκι, προκάλεσαν σημαντικότατη ζημιά στον πανίσχυρο Ρωσικό στόλο, με κορυφαία ίσως έκφανση την βύθιση της ναυαρχίδας των Ρώσων στη Μαύρη θάλασσα, Moskva.

Η Ελλάδα εξετάζει την αγορά USV από το Ισραήλ

Η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο προμήθειας ισραηλινών μη επανδρωμένων υποβρυχίων, αναφέρει σε σχετικό άρθρο του Ισραηλινό ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

Για να προστατεύσει τα χωρικά της ύδατα από την Τουρκία, η Ελλάδα θα μπορούσε να αγοράσει αυτόνομα υποβρύχια οχήματα "Blue Whale" της Israel Aerospace Industries αναφέρει η ελληνική ιστοσελίδα "Επίκαιρα.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των όπλων της σε απάντηση στις τουρκικές απειλές, η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο προμήθειας τουλάχιστον 10 μη επανδρωμένων υποβρυχίων "Blue Whale" που κατασκευάζονται από την Israel Aerospace Industries, αναφέρει η ελληνική ιστοσελίδα "Επίκαιρα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ελλάδα ενδιαφέρεται να ενισχύσει τις δυνατότητές της να παρακολουθεί και να προστατεύει τα θαλάσσια σύνορά της, για τα οποία έχει διαφορές με την Τουρκία.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Τουρκία αρνήθηκε να υπογράψει τη Σύμβαση για την Υφαλοκρηπίδα και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), επειδή δεν αποδέχεται την επικρατούσα συναίνεση της διεθνούς κοινότητας ότι τα νησιά είναι ανεξάρτητα μέρη της ηπειρωτικής χώρας που δεν συνδέονται με την ηπειρωτική χώρα.

Με άλλα λόγια, κάθε νησί - ελληνικό στην προκειμένη περίπτωση - έχει ανεξάρτητη υφαλοκρηπίδα, ως αποτέλεσμα της οποίας δικαιούται χωρικά ύδατα 12 ναυτικών μιλίων.

Η θέση της Τουρκίας

Η Τουρκία βλέπει ορισμένα ελληνικά νησιά ως προέκταση της Ανατολίας.

Σύμφωνα με την Τουρκία, οι σεισμοί έχουν προκαλέσει εισροή νερού μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, επομένως όλα τα νησιά προέρχονται από την ηπειρωτική χώρα και δεν δικαιούνται χωρικά ύδατα 12 ναυτικών μιλίων.

Η έλλειψη συμφωνίας σε αυτό το θέμα οδήγησε σε «συμβιβασμό» μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, και σήμερα κάθε νησί έχει έξι ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα.

Αλλά λόγω αυτής της τεταμένης κατάστασης, το Ελληνικό Ναυτικό εξετάζει το ενδεχόμενο προμήθειας τουλάχιστον 10 αυτόνομων υποβρυχίων οχημάτων Blue Whale.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το  "Blue Whale"

Αυτό το μη επανδρωμένο υποβρύχιο είναι προϊόν συνεργασίας μεταξύ της IAI και της γερμανικής εταιρείας Atlas Electronics. Το Blue Whale επιτρέπει τη συλλογή πληροφοριών μέσω ενός τηλεσκοπικού ιστού που αναδύεται από το νερό κατά τη διάρκεια καταδύσεων (παρόμοιο με ένα περισκόπιο υποβρυχίου), στον οποίο είναι εγκατεστημένα ραντάρ και ηλεκτροοπτικά συστήματα για την ανίχνευση στόχων στη θάλασσα και στην ακτή.

Χρησιμοποιώντας τις κεραίες δορυφορικής επικοινωνίας στον ιστό, οι πληροφορίες που συλλέγονται μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο σε καθορισμένα σημεία διοίκησης, τα οποία μπορούν να βρίσκονται στη θάλασσα και στην ακτή.

Μπορεί να κάνει περιπολίες για τουλάχιστον 10 ημέρες.

To "Blue Whale" έχει μήκος 10,9 μέτρα, διάμετρο 1,12 μέτρα και ζυγίζει 5,5 τόνους. Είναι ηλεκτροκίνητο, μπορεί να φτάσει ταχύτητα επτά κόμβων και είναι ικανό να κάνει περιπολίες για τουλάχιστον δέκα ημέρες. Η ανίχνευση υποβρυχίων και η συλλογή ακουστικών πληροφοριών πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας ένα σόναρ μήκους δεκάδων μέτρων, το οποίο είναι εγκατεστημένο και στις δύο πλευρές του υποβρυχίου.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών VMR, η αγορά στρατιωτικών μη επανδρωμένων υποβρυχίων αναμένεται να αυξηθεί από περίπου 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 σε περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2030.

Σύμφωνα με έκθεση στον ιστότοπο ZM τον περασμένο Ιούλιο, το Blue Whale προορίζεται να αποτελέσει σημαντικό όπλο κατά του Ιράν, το οποίο επεκτείνει τις ναυτιλιακές του δραστηριότητες.

H έκδοση Blue Whale που προσφέρει η IAI στους Έλληνες αξιωματούχους περιλαμβάνει προσαρμογή στα λειτουργικά χαρακτηριστικά του Αιγαίου Πελάγους.

H «Μπλε Φάλαινα» θα μπορούσε να ενταχθεί κάλλιστα στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας για τα επόμενα 12 χρόνια, επειδή καλύπτει την ανάγκη για μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής.

Το τουρκικό ναυτικό θεωρείται το ισχυρότερο στην Ανατολική Μεσόγειο και, σύμφωνα με την κατάταξη «Global Firepower», κατατάσσεται 17ο στον κόσμο, σε σύγκριση με την 45η θέση του Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εξοπλιστική στροφή της Ελλάδας

Σε προγενέστερο άρθρο μας πριν 1,5 χρόνο με τίτλο, "Στροφή" 180 μοιρών της Ελλάδας στα εξοπλιστικά -Από τις BELHARA και τα RAFALE στη μαζική προμήθεια UCAV-USV και drones kamikaze", είχαμε αναφέρει πως είναι προτιμότερο η Ελλάδα, να έχει 2 λιγότερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και με τα ίδια χρήματα να αγοράσει  drones καμικάζι, RQ-9 Reapers και  USV για το Αιγαίο.

Η Ελλάδα με το πλήθος των νήσων, ενδιάμεσων νήσων, μικρονήσων και βραχονησίδων που διαθέτει στο Αιγαίο έχει ανάγκη να διαθέτει στο οπλοστάσιό της πληθώρα οπλικών συστημάτων, μεγάλης ακρίβειας και φονικότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα.

Τα UAV καμικάζι και USV, εκτός των παραπάνω χαρακτηριστικών, διαθέτουν ως επιπλέον πλεονεκτήματα το χαμηλό κόστος κατασκευής αλλά και τη δυνατότητα να ενταχθεί στα πλαίσια της παλλαϊκής άμυνας ως χειριστές τους μαχητές κατόπιν σύντομης εκπαίδευσης και ο άμαχος πληθυσμός μας στο Αιγαίο.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ