Πολεμικό Ναυτικό

ΗΠΑ και Ρωσία σε τροχιά σύγκρουσης στη Μαύρη Θάλασσα

Δύο ημέρες, πριν από την πρώτη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γενεύη στις 16 Ιουνίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στην κρίσιμη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εμφανιστεί στην Ελβετία μιλώντας εξ ονόματος ολόκληρης της Δύσης.

Οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις, όμως, δεν καθιστούν ούτε τη μία ούτε την άλλη σύνοδο εύκολες υποθέσεις. 

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, μια ομάδα πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ, αποτελούμενη από τρία  αντιτορπιλικά, πέρασε το Βόσπορο για να μπει στη Μαύρη Θάλασσα. 

Οι ειδικοί εκτιμούν, ότι 2 αντιτορπιλικά του Βασιλικού Ναυτικού και 1 πλοίο του Ολλανδικού Ναυτικού, έχουν  πορεία προς τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με μια από τις εκδοχές, η είσοδος των ναυτικών πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ, οφείλεται στην πρόθεση ενίσχυσης του ελέγχου της περιοχής των υδάτων της Μαύρης Θάλασσας, η οποία έχει δηλωθεί επανειλημμένα από τη Μεγάλη Βρετανία. 

Υποτίθεται, ότι εάν η αντιτορπιλική ομάδα του ΝΑΤΟ κινηθεί προς τη Μαύρη Θάλασσα με σταθερή ταχύτητα, θα φτάσει στο ρωσικό έδαφος σε 4-5 ημέρες.

Στρατιωτικοί παρατηρητές σχολίασαν ...«Νωρίτερα, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε, ότι θα στείλει δύο πολεμικά πλοία  στη Μαύρη Θάλασσα, ωστόσο αργότερα, έγινε γνωστό ότι ο αριθμός των πλοίων θα αυξηθεί σε τρεις μονάδες, ένα πλοίο του Ολλανδικού Ναυτικού θα προστεθεί σε αυτά».

Είναι γνωστό, ότι τα πλοία του ρωσικού ναυτικού έχουν ενισχύσει την περιπολία στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου και άρχισαν επίσης, να παρακολουθούν συνεχώς την πορεία της ομάδας των αντιτορπιλικών. 

Οι ειδικοί σημειώνουν, ότι σε περίπτωση πρόκλησης από το ΝΑΤΟ, ο ρωσικός στόλος και η Ρωσική Αεροπορική δύναμη θα είναι έτοιμοι, να δώσουν μια άμεση απάντηση.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον περασμένο μήνα,  ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος των περισσότερων από 100.000 Ρώσων στρατιωτών, που είχαν μεταφερθεί στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας.

Το ίδιο έπραξαν και οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η υπόλοιπη Ευρώπη.

Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζεται: ο Πούτιν, δεν είναι ο τύπος του ανθρώπου, ο οποίος παραμένει για μεγάλο διάστημα σε φάση υποχώρησης ή υπαναχώρησης.

Πού λοιπόν, θα πρέπει να περιμένουμε την επόμενη πρόκλησή του; Πολύ πιθανόν στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας.

Η πρόσφατη συσσώρευση δυνάμεων, ήταν πιθανώς ένα μήνυμα προς τη Δύση, για το πόσο αδυσώπητος θα είναι ο Πούτιν ως προς την πίεσή του στην Ουκρανία και ως προς τη βαθιά αντίθεσή του, στην ένταξή της στον Οργανισμό της Συνθήκης του Βόρειου Ατλαντικού (NATO). 

Αυτό που μπορεί να επιλέξει να κάνει, αντίθετα, είναι να κοιτάξει προς τη θάλασσα και να εδραιώσει τον έλεγχό του, στα νερά της Μαύρης Θάλασσας.

Περίπου στο ένα τρίτο του μεγέθους του Κόλπου του Μεξικού, ο Εύξεινος Πόντος εφάπτεται με τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ, έχει τρία πλήρη μέλη συμμαχίας μεταξύ αυτής της ομάδας (Τουρκία, Ρουμανία και Βουλγαρία) και δύο στενούς εταίρους, την Ουκρανία και τη Γεωργία (η Ρωσία κατέχει εδάφη και των δύο).

 Όπως συμβαίνει και με τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, πρόκειται για ένα πιθανό θαλάσσιο "σημείο ανάφλεξης".

Επιπλέον, είναι πιθανό να καταστεί και μια πλούσια πηγή υδρογονανθράκων, κάτι που μόνον να επιδεινώσει μπορεί τις εντάσεις στην περιοχή, όπως περιγράφεται σε πρόσφατη μελέτη του Ατλαντικού Συμβουλίου.

Ο στόχος θα ήτα,ν η εξουδετέρωση των ουκρανικών ναυτικών δυνάμεων, η απόκτηση πλήρους ελέγχου στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, η αποκοπή των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τις γραμμές εφοδιασμού τους και η κυριαρχία, σε ένα τμήμα της γης που θα μπορούσε να συνδέσει τη Ρωσία με την Κριμαία (αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι ουκρανικής επικράτειας ανάμεσά τους).

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, θα αντιταχθούν έντονα.

Ωστόσο η Ουκρανία, δεν καλύπτεται από το αμυντικό δόγμα του ΝΑΤΟ "επίθεση σε ένα μέλος συνιστά επίθεση σε όλα".

Εάν ο Πούτιν, αποφασίσει να προχωρήσει στην Ουκρανία, μπορεί με ασφάλεια να υποθέσει κανείς ότι θα επιλέξει την οδό της θάλασσας κι όχι εκείνη της ξηράς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...