Πολεμικό Ναυτικό

''Kλείδωσε'' η συμφωνία για τις Βelharra - Στέλνει πολεμικά πλοία & μαχητικά το Παρίσι σε Αιγαίο & Α. Μεσόγειο

Κύκλοι του γαλλικού υπουργείου Αμυνας θεωρούν δεδομένο πως η συμφωνία έχει κλείσει. Αλλωστε, όπως τόνισαν και ελληνικές κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά τη συνάντηση Μακρόν – Μητσοτάκη, το πολιτικό και το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας εξετάζονται σε τεχνικό επίπεδο, ώστε η διαδικασία της αγοραπωλησίας να είναι «government to government», που θα τη διέπει μια διαφανής σχέση. 
 
Οπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι, είναι στενό το «μαρκάρισμα» που γίνεται στην ελληνική ηγεσία για την επίτευξη της συμφωνίας εξαγοράς φρεγατών τύπου Belharra, η οποία θα αποφέρει σε πρώτη φάση στα γαλλικά κρατικά ταμεία 2,5 δισ. ευρώ.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάντως εάν τελικά γίνει το deal, με νέες Φρεγάτες και Κορβέτες, καθώς και με την δημιουργία στόλου από εξοπλισμένα μη επανδρωμένα οχήματα, δεν θα μπορέσει να «κουνηθεί» κανένας Τούρκος και θα μπορέσουμε να ανακηρύξουμε επιτέλους ΑΟΖ για να επωφεληθούμε από τα τεράστια έσοδα που θα είχαμε, με τα οποία θα κινούμασταν – ως χώρα και ΕΔ – ανάλογα τα επόμενα χρόνια.  

 

Τα χαρακτηριστικά της φρεγάτας   

 

Η Γαλλική φρεγάτα ανταποκρίνεται σε όλες τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της επιβεβαίωση της εθνικής κυριαρχίας, της προστασίας της ΑΟΖ και την συμμετοχή σε πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Οι κύριες επιχειρησιακές της δυνατότητες είναι:

1: η συνοδεία και προστασία μονάδων υψηλής αξίας ενάντια σε κάθε συμβατική απειλή πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας,
 

2: η διαλειτουργικότητα εντός μιας πολυεθνικής ναυτικής δύναμης και η συνεισφορά σε όλους τους τομείς πολέμου,
 

3: η ανάπτυξη σε περιοχές κρίσης ως κέντρο διοίκησης, αλλά και ως πλατφόρμα εφόρμησης των ειδικών δυνάμεων,
 

4:η συμβατική αποτροπή σε παράκτιες περιοχές και την ανοιχτή θάλασσας

Κύρια Χαρακτηριστικά:
Μήκος: 121 μ

Πλάτος: 18 μ
Μέγιστο εκτόπισμα: 4,400 τόνοι
Μέγιστη Ταχύτητα: > 27 κόμβους
Επιχειρησιακή διαθεσιμότητα: 3500 ώρες εν πλω τον χρόνο
Αυτονομία: 45 ημέρες
Πλήρωμα: 125 άτομα
Κατάστρωμα: Ελικόπτερο 10 τόνων
Υπόστεγο: Ελικόπτερο 10 τόνων + 1 UAV

Είναι εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της Ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας, συνδυάζοντας συστήματα κολοσσών της αμυντικής βιομηχανίας όπως η Thales, η MBDA, η Naval Group κ.ά., τα οποία είναι πιστοποιημένα από το NATO και έχουν δοκιμασθεί σε συνθήκες μάχης σε όλα τα μεγάλα πολεμικά θέατρα επιχειρήσεων των τελευταίων ετών, προσφέροντας έτσι κορυφαίες δυνατότητες σε όλα τα είδη πολέμου, όπως ανθυποβρυχιακό, αντιπλοϊκό, αντιαεροπορικό, ασύμμετρο, αλλά και στο πεδίο του κυβερνοπολέμου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα συστήματα τελευταίας γενιάς της φρεγάτας Belharra, της παρέχουν αυξημένη ικανότητα εντοπισμού, μικρότερους χρόνους αντίδρασης και καλύτερη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Μάλιστα, το μεγαλύτερο άλμα στο επίπεδο ικανοτήτων έρχεται από την πρόσκτηση της ικανότητας προβολής ισχύος στην ξηρά, χάρη στο κορυφαίο πυραυλικό σύστημα Naval Cruise Missile (NCM), ο οποίος έχει βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων.

Για την προστασία της από τις εναέριες απειλές, η φρεγάτα Belharra είναι εξοπλισμένη με έως και 32 σίλο κάθετης εκτόξευσης αντιαεροπορικών/αντιβαλλιστικών πυραύλων Aster 30 της MBDA.

O Aster 30 block 1 έχει δυνατότητα αναχαίτισης στόχου σε ύψος έως και 20 χιλιόμετρα και σε απόσταση έως και 120 χιλιόμετρα.

Επίσης θα διαθέτει ένα ραντάρ AESA, το σύγχρονο SEA FIRE 500 της εταιρείας Thales, το οποίο υπόσχεται εμβέλεια 500 χιλιομέτρων και υψηλές ικανότητες αποκάλυψης στόχων με χαμηλό RCS και υπερηχητικά κινούμενων στόχων με stealth χαρακτηριστικά και υψηλή ευκινησία.

Για τον ανθυποβρύχιο πόλεμο, θα φέρει 2 σόναρ μιας εξελιγμένης έκδοσης του CAPTAS-4 της Thales, καθώς επίσης και τορπίλες MU90 της Naval Group, με βεληνεκές πάνω από 12χλμ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ρηχά και βαθιά νερά.

Για τον αντι-πολοϊκο πόλεμο, η φρεγάτα Belharra θα φέρει πυραύλους Exocet, ενώ επίσης θα είναι εξοπλισμένη με έναν πυργίσκο 76χιλ και όπλα 20χιλ κατασκευασμένα από την Nexter. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η φρεγάτα θα μπορεί να φέρει ελικόπτερα τύπου NH90, καθώς και UAV βάρους 700 κιλών.

Χάρη στην αρχιτεκτονική και την ευελιξία του συστήματος διαχείρισης μάχης SETIS της Naval Group, η φρεγάτα BELHARRA θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των τομέων του σύγχρονου ναυτικού πολέμου.

Τέλος, η φρεγάτα BELHARRA επωφελείται από τις ψηφιακές τεχνολογίες. Αυτά τα χαρακτηριστικά της προσδίδουν μεγαλύτερη απόδοση στην επεξεργασία δεδομένων και ανίχνευση απειλών, ενώ παράλληλα επιτρέπουν στο πλήρωμα να επικεντρωθεί σε εργασίες με μεγαλύτερη αξία. Η ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών εγγυάται την δυνατότητα αναβάθμισης του σκάφους καθ ‘όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του. Για σχεδόν σαράντα χρόνια, ο εξοπλισμός και τα συστήματα θα μπορούν να εκσυγχρονιστούν προοδευτικά για να προσαρμοστούν στις εξελίξεις στο επιχειρησιακό πλαίσιο, τις μελλοντικές απειλές και την άφιξη νέων τεχνολογιών.  

 

https://www.youtube.com/watch?v=VS29iCSLnLU&feature=emb_title

Τι συζητήθηκε στο Παρίσι 

 


 
Με την αποστολή πολεμικών πλοίων απαντά ο Εμανουέλ Μακρόν στην αναμέτρηση με την Τουρκία για τα μεγάλα ενεργειακά αποθέματα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. 

Η νέα ελληνογαλλική «εταιρική στρατηγική σχέση», στην οποία αναφέρθηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ε. Μακρόν κατά τη διάρκεια κοινών τους δηλώσεων, αμέσως μετά την ενενηντάλεπτη συνάντηση που είχαν στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας την Τετάρτη, αποσκοπεί στην υποστήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου από τη Γαλλία απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά κυρίως στην προστασία των μείζονος σημασίας γαλλικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή, όπου παράλληλα το Παρίσι επιθυμεί να ανακτήσει τη χαμένη του επιρροή, βασιζόμενο σε παραδοσιακούς συμμάχους-στηρίγματα που θα το βοηθήσουν να αναπτυχθεί στρατηγικά.

Στο πλαίσιο αυτής της νέας «εταιρικής στρατηγικής σχέσης», θα καθοριστούν το επόμενο διάστημα από τις ηγεσίες Αμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών όλα τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, σύμφωνα με την «Real News».

Σύμφωνα με πληροφορίες η Γαλλία προετοιμάζεται για μια μόνιμη συνεργασία με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις η οποία θα περιλαμβάνει την παρουσία πολεμικών πλοίων, μαχητικών Rafale και ειδικών επιχειρησιακών μονάδων, όπως και συνεχείς ναυτικές ασκήσεις. Αλλωστε, δεν είναι τυχαία η μόνιμη πλέον παρουσία μιας γαλλικής φρεγάτας FREMM, που θα περιπολεί στην ανατολική Μεσόγειο και θα ενημερώνει έγκαιρα το ελληνικό και το γαλλικό Πεντάγωνο για τις εξελίξεις και τις ενδεχόμενες απειλές στην περιοχή, η οποία θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τα γαλλικά συμφέροντα από Γάλλους αξιωματούχους.

Παράλληλα, εξετάζεται και πρόταση για μεταστάθμευση γαλλικών Rafale στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, με στόχο να παραμένουν στην αεροπορική βάση για σημαντικό χρονικό διάστημα και να προχωρούν σε συνεκπαίδευση με τα ελληνικά Mirage.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ