Πολεμική αεροπορία

Τέλος Ιουλίου μας έρχονται δύο ολοκαίνουργια Rafale για την Αεροπορία μας-ΝΑΤΟ: Πανέτοιμοι οι Έλληνες Καταδρομείς

Το ΝΑΤΟ τέσταρε και κατέληξε ότι είναι «επιχειρησιακά έτοιμες» οι ελληνικές μονάδες Καταδρομών, τις οποίες υπολογίζει φυσικά στα σχέδια του για την Ευρώπη, ενώ ο πόλεμος Ρωσίας και Ουκρανίας βρίσκεται ίσως  στην πιο “καυτή και λίαν επικίνδυνη για όλους φάση του.  

 Ολοκληρώθηκε στις 21 και 28 Ιουνίου 2024 αντίστοιχα, η νατοϊκή διαδικασία αξιολόγησης η οποία πραγματοποιήθηκε με κριτήρια NATO SOFEVAL (Special Operations Force Evaluation) της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) στο ρόλο της Τμηματικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Component Command – SOCC) και των Special Operations Air Task Units (SOATUs) της Μονάδας Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

 Μέσω των διαδικασιών αξιολόγησης που διεξήχθησαν από την Allied Special Operations Forces Command (ASOFCOM), και κατά τις οποίες τόσο η ΔΔΕΕ όσο και η ΜΑΕΕ κρίθηκαν ως «Επιχειρησιακά Έτοιμες – Combat Ready» για ανάληψη αποστολών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΕ), το προσωπικό της ΔΕΠ ασκήθηκε και εξετάστηκε σε πολύπλοκα και ρεαλιστικά σενάρια που ανέδειξαν τον επαγγελματισμό και το υψηλό επίπεδο κατάρτισης των εμπλεκομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Τονίζεται ότι οι εν λόγω αξιολογήσεις αποτελούν συνέχεια των αντίστοιχων επιτυχών διαδικασιών νατοϊκής αξιολόγησης οντοτήτων επιπέδου Μονάδας της ΔΕΠ κατά τα τελευταία έτη, γεγονός που αποδεικνύει την ταχεία προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στις απαιτήσεις των συμμαχικών προτύπων και διαδικασιών.

Σύμφωνα με τον ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ "το Παρίσι έστειλε μήνυμα στην Πολεμική μας Αεροπορία ότι τέλος Ιουλίου θα παραδώσουν δύο ολοκαίνουργια μονοθέσια Rafale και από εδώ και στο εξής  θα παραδίδουν ένα κάθε μήνα ένα καινούργιο αεροσκάφος, σύμφωνα με τη σύμβαση".

Εάν τελικά η ελληνική κυβέρνηση βρει τον δημοσιονομικό χώρο (πουλώντας F-16 block-30 και Mirage 2000-5) τότε αμέσως θα παραγγελθούν άλλα έξι νέα αεροσκάφη τύπου Rafale, κάτι που σίγουρα δεν θα είναι εύκολο.

Πληροφορίες του ελληνικού τύπου ανέφεραν ό, τι τα 24 Mirage 2000-5 της ελληνικής Πολεμικής μας Αεροπορίας, είναι επιχειρησιακά και πετούν στο Αιγαίο, ενώ μπορούν να φέρουν το στρατηγικό πύραυλο Scalp EG, εμβέλειας άνω των 500 χλμ. για στόχους βαθιά στο εχθρικό έδαφος.

Τα  18 2000 EGM, της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι προς πώληση και ακούγονται δύο χώρες κυρίως ως πιθανοί αγοραστές, η Ινδία και η Σερβία ( από το 2022), ενώ άλλα ακούγονται και προτάσεις που λένε  ότι τα ελληνικά γαλλικής κατασκευής αεροσκάφη, θα δοθούν στην Ουκρανία ως στρατιωτική βοήθεια, στο πλαίσιο της κίνησης της Γαλλίας να δωρίσει παρόμοια μαχητικά, κάτι που φυσικά δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.

Το πιο λογικό θα ήταν να πουληθούν τα ελληνικά Mirage 2000 EGM/BGM, είτε σε Σερβία , είτε σε Ινδία είτε οπουδήποτε αλλού, ανάλογα με το τίμημα και τα συμφέροντα της χώρας μας

Άλλωστε ο ίδιος ο Ν.Δένδιας είχε αναφέρει πρόσφατα ότι “ αν εκδηλωθεί ενδιαφέρον αγοράς για τα F-4, όπως και για τα Mirage 2000- 5 και τα F-16 Block 30, αυτό θα ήταν  καλοδεχούμενο".

Χιλιάδες πολίτες σε Ελλάδα-Βουλγαρία-Ιταλία ζητούν διαπραγματεύσεις του Κιέβου με την Ρωσία

Η δεδομένη και προσχεδιασμένη απόφαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, να ενισχύσει με κάθε θυσία την Ουκρανία σε έναν χαμένο πόλεμο, προκαλεί δυσφορία σε χιλιάδες πολίτες χωρών της Ευρώπης.

Η φωνή αυτών των πολιτών πρέπει να ακουστεί από τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ, αφού κάθε σενάριο διάχυσης του πολέμου στην Ουκρανία, θα προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στην Ευρώπη.

“Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν την αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, αν και σε ορισμένες χώρες επικρατεί η αντίθετη άποψη.

Τα αποτελέσματα έρευνας που ανατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων και πραγματοποιήθηκε σε 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, αναφέρει ουκρανικό ΜΜΕ.

Το ίδιο ΜΜΕ τονίζει ότι στις περισσότερες χώρες, πάνω από το 50% των ερωτηθέντων, ή ένα ακόμη υψηλότερο ποσοστό σε σύγκριση με άλλες επιλογές, υποστηρίζει την αύξηση των προμηθειών όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, η οποία, ως εκ τούτου, αποτελεί τη βάση για τις σχετικές αποφάσεις των ηγετών αυτών των εθνών.

Η αντίθετη άποψη επικρατεί μόνο σε τρεις χώρες της ΕΕ – Ελλάδα, Βουλγαρία και Ιταλία.

Αυτές οι χώρες έχουν επίσης το υψηλότερο ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι οι δυτικοί εταίροι πρέπει να πιέσουν την Ουκρανία να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες”, αναφέρει ουκρανικό ΜΜΕ.

Ταυτόχρονα, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε όλες τις χώρες αντιτίθεται στην πιθανή αποστολή στρατευμάτων τους στην Ουκρανία για να συμμετάσχουν σε εχθροπραξίες.

Στις περισσότερες από τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, επικρατεί η πεποίθηση ότι ο πόλεμος θα ολοκληρωθεί με ειρηνευτικές συμφωνίες, και αυτό είναι το πιο λογικό διότι σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε παγκόσμιο πόλεμο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...