Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Τι έγραψε η γαλλική κατασκευάστρια εταιρεία για τα 6 Rafale στην Τανάγρα

Από τις 20 Ιανουαρίου, η 332 Μοίρα «Γεράκι» θα έχει τα πιο σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ αναφέραμε ότι σε μόλις ένα χρόνο τα πρώτα μαχητικά ετοιμάστηκαν για τις ανάγκες της Π.Α., προχώρησε η εκπαίδευση των πρώτων ιπταμένων (που με τη σειρά τους θα εκπαιδεύσουν τους συναδέλφους τους χειριστές το επόμενο χρονικό διάστημα), παραδόθηκε στην Ελλάδα το σύνολο των οπλικών συστημάτων που αυτά θα φέρουν και έγιναν οι απαραίτητες εργασίες προκειμένου οι εγκαταστάσεις της 114 Π.Μ. να μπορούν να φιλοξενήσουν τα μαχητικά, που θεωρούνται ως μία ξεχωριστή κατηγορία μεταξύ των παλαιότερων της 4ης και των νέων της 5ης γενιάς (4,5).

Ήδη ο τουρκικός τύπος «μουδιασμένα» αναφέρεται στην έλευση των Γαλλικών μαχητικών στην χώρα μας, υποβαθμίζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος  στον παρελθόν λαλίστατος εκτιμούσε, «πως δεν αλλάζει η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο έπειτα από αυτή την εξέλιξη ( αγορά των Rafale)» , καθώς δεν τις αναφέρει.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τον Διεθνή τύπο που καλύπτουν και αναπαράγουν σχετικές ανταποκρίσεις από την Αθήνα και αναφέρονται στο συνολικό ελληνικό πρόγραμμα αμυντικού εξοπλισμού.

Η Dassault Aviation αναφέρει «Σήμερα, έξι Rafale της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (HAF), που λειτουργούσαν από τους πιλότους της, απογειώθηκαν από την τοποθεσία Dassault Aviation στο Istres στην αεροπορική βάση της Τανάγρας, όπου τους υποδέχθηκαν σε τελετή από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συνοδευόμενο από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και τις ανώτερες ελληνικές αρχές. Ο Éric Trappier, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Dassault Aviation, ήταν επίσης παρών για να χαιρετίσει την άφιξή τους».

«Η θέση σε επιχειρησιακή υπηρεσία στην 332 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας των πρώτων έξι αεροσκαφών Rafale έρχεται ως απόδειξη της ποιότητας της συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και πραγματοποιείται μόλις ένα χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης για 18 αεροσκάφη. Αποτελεί μαρτυρία της άριστης σχέσης μεταξύ γαλλικών και ελληνικών αρχών καθώς και μεταξύ των ομάδων της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και της Dassault Aviation», αναφέρει.

Η Ελλάδα έχει παραγγείλει συνολικά 24 τζετ Dassault με κόστος άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,4 δισεκατομμύρια δολάρια), καθώς επιδιώκει να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της εν μέσω μιας μακροχρόνιας διαμάχης με την Τουρκία για τους ενεργειακούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τα λοιπά οι θετικές αντιδράσεις συνεχίζονται... 

«Έξι νέα μαχητικά αεροσκάφη Rafale πέταξαν χαμηλά πάνω από την Ακρόπολη στο κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη, τα πρώτα αεροσκάφη που αγοράστηκαν στο πλαίσιο αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία που έχει προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις με τον ιστορικό αντίπαλο της Ελλάδας και εταίρο του ΝΑΤΟ, Τουρκία», αναφέρει η usnews.

Αφού υπενθυμίζει ότι το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε ένα αμυντικό σύμφωνο με τη Γαλλία, σύμμαχο του ΝΑΤΟ, τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το οποίο θα έρχονταν ο ένας στον άλλον σε βοήθεια σε περίπτωση εξωτερικής απειλής, αναφέρει: 

«Το σύμφωνο περιλαμβάνει παραγγελία για τρεις γαλλικές φρεγάτες αξίας επιπλέον 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Γαλλία λέει ότι η συμφωνία δεν στοχεύει σε καμία τρίτη χώρα, αλλά ότι η Ελλάδα, που φρουρεί τη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να προστατευθεί».

Οι συμφωνίες, που έρχονται μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση στην Ελλάδα, έχουν τροφοδοτήσει τη δυσπιστία στην Τουρκία, σε διαμάχη με την Αθήνα για ζητήματα όπως τα αντίστοιχα θαλάσσια σύνορά τους και η υφαλοκρηπίδα.

«Προφανώς δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για την απόκτησή τους», είπε ο Μητσοτάκης για τα τζετ Rafale. «Με την ίδια αποφασιστικότητα ότι η χώρα μας κλείνει την πόρτα σε κάθε απειλή, κρατά τα παράθυρα ανοιχτά για διάλογο», αναφέρει η usnews προβάλλοντας της δηλώσεις του Πρωθυπουργού.

Η άφιξη των έξι μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale στην Ελλάδα καλύπτεται και από τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία κατά κύριο λόγο αναπαράγουν σχετική ανταπόκριση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) από την Αθήνα και αναφέρονται στο συνολικό ελληνικό πρόγραμμα αμυντικού εξοπλισμού.

"Μαχητικά αεροσκάφη πάνω από την Ακρόπολη", είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του περιοδικού Der Spiegel, ενώ ο υπέρτιτλος σημειώνει, "Η Ελλάδα εξοπλίζεται". "Λόγω την τεταμένης σχέσης με τη γειτονική Τουρκία, η Ελλάδα επενδύει σε ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα. 

Η αγορά των Rafale, σύμφωνα με το δημοσίευμα, "είναι τμήμα ενός συνολικού προγράμματος εξοπλισμών των Ελλήνων", το οποίο περιλαμβάνει εκτός από μαχητικά αεροσκάφη, φρεγάτες, τορπίλες καθώς και λοιπό στρατιωτικό εξοπλισμό. "Οι επενδύσεις δικαιολογούνται από τις γεμάτες διενέξεις σχέσεις με τη γειτονική Τουρκία", συνεχίζει ο συντάκτης και επισημαίνει ότι, έπειτα από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και περιορισμένες αμυντικές δαπάνες, το ζήτημα - σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους - είναι να αποκατασταθεί η ισορροπία στη Μεσόγειο.

Η γερμανική ειδική ιστοσελίδα FlugRevue φιλοξενεί ως πρώτο θέμα απόψε την άφιξη των έξι μαχητικών αεροσκαφών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "τα Rafale με την ελληνική σημαία άγγιξαν σήμερα για πρώτη φορά το έδαφος της νέας πατρίδας τους", στην 332η Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Τανάγρα.

Στην αντίστοιχη ιστοσελίδα AeroBuzz το θέμα των Rafale είναι επίσης η πρώτη είδηση, με την επισήμανση ότι η Ελλάδα είναι ο τέταρτος πελάτης της Dassault και η πέμπτη χώρα που θα χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο τύπο μαχητικού αεροσκάφους.

Η Άγκυρα, γνωρίζει πως αν απογειωθούν τα ελληνικά Rafale αλλά και τα F-16 Viper, τότε δεν θα μπορέσουν να ξεμυτίσουν τα τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο, λόγω της εμβέλειας των πυραύλων που διαθέτουν τα Rafale.

Ο συνδυασμός της αναβάθμισης του υπάρχοντος στόλου ελληνικών F-16 (σύμφωνα με την Lockheed Martin, η Ελλάδα θα διαθέτει τότε τα πλέον προηγμένα F-16 στην Ευρώπη)  σε συνδυασμό με την απόκτηση γαλλικών Rafale, θα προσδώσει στην Ελλάδα ένα αξιοσημείωτο ποιοτικό πλεονέκτημα και θα εξασφαλίσει την κυριαρχία της Πολεμικής Αεροπορίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ