Σε σημαντικές αποκαλύψεις προχώρησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κύριος Ν. Παναγιωτόπουλος. Μίλησε για τα την απόκτηση των μαχητικών Rafale, για τις γαλλικές φρεγάτες, αλλά και για την απόκτηση των F-35.
Αναλυτικά:
''Οι διαδικασίες και το πλαίσιο για την προμήθεια των 18 Rafale εκπονήθηκαν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε χρόνο ρεκόρ. Στο σχεδιασμό της νέας δομής Δυνάμεων προβλέπεται προμήθεια 40 αεροσκαφών. Ήδη προχωρούμε με τα πρώτα 18. Είναι πλέον πασιφανές ότι η Ελλάδα ενισχύεται.''
''Πέρα από πλοία και αεροπλάνα χρειάζεται και έμψυχο δυναμικό στις Ένοπλες Δυνάμεις. Θα καταταγούν 15.000 ΟΒΑ και ΕΠΟΠ στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυξάνεται ο αριθμός εισακτέων στις παραγωγικές Στρατιωτικές Σχολές Αξιωματικών και Υπαξιωματικών στα τρία Όπλα. Το πρώτο Rafale θα παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία αυτό το καλοκαίρι.''
Ταυτόχρονα, από τα πιο επίσημα χείλη επιβεβαιώνονται πλέον οι πληροφορίες ότι η Πολεμική μας Αεροπορία γίνεται πανίσχυρη αποκτώντας ακόμα μία μοίρα Rafale και παράλληλα προχωρά και στην απόκτηση αεροσκαφών 5ης γενιάς, τα F-35.
''Η απόφαση για αγορά μαχητικών 5ης γενιάς είναι μονόδρομος και οι διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν οπωσδήποτε μέσα στα επόμενα χρόνια'', σημείωσε, προαναγγέλλοντας την εκκίνηση διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για απόκτηση των καλύτερων μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς παγκοσμίως, των F-35.
Συγκεκριμένα είπε: ''Αργά ή γρήγορα θα μπούμε στη συζήτηση για αεροσκάφος 5ης γενιάς, που είναι το F35 και φυσικά δεν αποκλείονται περισσότερα Rafale.''
Τα εξοπλιστικά του ΠΝ
Το επόμενο θέμα που τέθηκε προς συζήτηση είναι το εξοπλιστικό πρόγραμμα που αφορά το Πολεμικό Ναυτικό, για το οποίο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι είναι «ευχάριστο πρόβλημα» διότι έχουν πέσει «στο τραπέζι» πολλές προτάσεις, από την Ισπανία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ ενώ αναμένεται και η πρόταση της Γαλλίας, όπως διαβεβαίωσε τον ίδιο η Φλοράνς Παρλί.
Αυτό όμως που ψάχνει η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι μια «πρόταση πακέτο», η οποία εκτός από τη ναυπήγηση νέων φρεγατών νέου τύπου, με την ενεργό εμπλοκή των ελληνικών ναυπηγείων, η συμβαλλόμενη χώρα θα είναι σε θέση να παραδώσει μια «ενδιάμεση λύση», δηλαδή μεταχειρισμένα, αλλά σε καλή κατάσταση και σε ένα βαθμό αναβαθμισμένα, όπως στην περίπτωση της Γαλλίας.