Ελλάδα και Κύπρος ''ξυπνώντας'' μετά από πολλά χρόνια απραξίας, ενεργοποιούνται ταχύτατα στον τομέα των μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, με σκοπό να αντισταθμίσουν τα τουρκικά “προϊόντα” τα οποία διαφημίστηκαν τόσο πολύ σε Λιβύη, Ναγκόρνο και Συρία.
Η INTRACOM DEFENSE (IDE) υπέγραψε για τον λόγο αυτόν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμβαση (Grant Agreement) ύψους 9,7 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος LOTUS - Low Observable Tactical Unmanned System, που εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούλιο, έπειτα από αξιολόγηση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε., στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον χώρο της Άμυνας (EDIDP – European Defense Industrial Development Program).
«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μέσω της συμμετοχής του στο πρόγραμμα, αποκτά τη δυνατότητα να υλοποιήσει τις προδιαγραφείσες από τις υπηρεσίες του επιχειρησιακές απαιτήσεις, να προγραμματίσει σε ορίζοντα πενταετίας την ανεξαρτησία της χώρας από μη ελεγχόμενα κρίσιμα συστήματα και να αποκτήσει σύντομα ένα Ελληνικό σύστημα για την κάλυψη των επιβεβαιωμένων αναγκών του με τον αποτελεσματικότερο τρόπο» καταλήγει η ανακοίνωση της INTRACOM DEFENSE.
Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούλιο του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη επιχορήγησης ύψους 9,7 εκατομμυρίων ευρώ με την κοινοπραξία του σχεδίου drone LOTUS (Low Observable Tactical Unmanned System), το οποίο θα είναι ένα νέο ευρωπαϊκό τακτικό UAV, ειδικά σχεδιασμένο για την αποτελεσματική επιτήρηση των συνόρων και την αναγνώριση απειλών.
Μαζί με την εταιρεία Embention, η κοινοπραξία του προγράμματος LOTUS θα περιλαμβάνει και άλλες βιομηχανικές, επιστημονικές και στρατιωτικές οντότητες από την Ελλάδα, την Κύπρο και τις Κάτω Χώρες.
Ο συντονιστής της κοινοπραξίας είναι η Intracom Defense (IDE), και συμμετέχουν: το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, οι εταιρείες Altus LSA Commercial and Manufacturing S.A. CFT Carbon Fiber Technologies P.C., το Πανεπιστήμιο Πατρών (τμήμα Τηλεπικοινωνιών και Ηλεκτρονικών και οι εταιρείες Signal Generix Limited CYRIC Cyprus Research and Innovation Center LTD. Geoimaging Limited Όμιλος RHEA, σε κάτι πραγματικά μεγάλο.
Το πρόγραμμα LOTUS έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός χαμηλού παρατηρήσιμου τακτικού RPAS με την ικανότητα να παρέχει πληροφορίες σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, διαθέτοντας σύγχρονη αυτοπροστασία.
Το σχέδιο για ένα Tactical UAV έχει διάρκεια 45 μήνες. Η ανάπτυξη θα περιλαμβάνει, ένα μητρικό εναέριο όχημα TRPAS εξοπλισμένο με αισθητήρες ISR, σχεδιασμένο με δυνατότητες χαμηλής παρατηρησιμότητας και υψηλής αντοχής, με ενσωματωμένο σύστημα αυτοπροστασίας έναντι των απειλών του εχθρού.
Το LOTUS θα διαθέτει συστήματα ενσωματωμένων δυνατοτήτων επεξεργασίας δεδομένων αισθητήρα για την ανίχνευση του στόχου, αναγνώρισης, ανεξάρτητες λειτουργικές δυνατότητες και διαλειτουργικότητα με βάση τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.
Θα διαθέτει επίσης αξιόπιστες επικοινωνίες, εκτεταμένη υιοθέτηση τεχνητής νοημοσύνης,ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και δυνατότητα επέκτασης για την υποστήριξη πρόσθετων αποστολών.
Σε πρώτη φάση όλα αυτά είναι απολύτως εφικτά διότι η επόμενη φάση, η οποία θα έρθει ταχύτατα θα αφορά ένα ελληνικής κατασκευής UCAV με φονικές δυνατότητες στο πεδίο μάχης, ειδικά στο Αιγαίο.
Τα σχέδια για μαζική παραγωγή και ο εξοπλισμός των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων είναι το κύριο πλάνο όλων αυτών των σχεδίων και προγραμμάτων.
Η λύση στα τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα έρχεται αφού υπάρχουν και άλλες προτάσεις, που θα μας δώσουν την δυνατότητα να αντιπαρατεθούμε τον τουρκικών στόλο μη επανδρωμένων τα οποία αποκτούν βάσεις σε Κατεχόμενα και Λιβύη σε μια προσπάθεια περικύκλωσης της Ελλάδος.