Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης/μαχητικό μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα (στα τουρκικά TİSU/MİUS), το οποίο σήμερα είναι γνωστό ως ANKA-III), ευρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα από την εταιρεία TUSAŞ.
Η διαδικασία ανάπτυξης του ANKA έγινε επίσημη με απόφαση που ελήφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο της TUSAŞ τον Ιανουάριο του 2022.
Το ANKA-III UCAV θα είναι έτοιμο για επιχειρησιακή λειτουργία το 2024, δηλώνουν τουρκικές πηγές.
Στο πλαίσιο του Προγράμματος ANKA-III, το οποίο πραγματοποιήθηκε από την TUSAŞ χρησιμοποιώντας ιδίους πόρους της εταιρείας και περίπου 200 μηχανικούς, η πρώτη πτήση με μοντέλο κλίμακας πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2022 και το όνομα ANKA-III, και ανακοινώθηκε στο δημόσια για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2022 από τον Αντιπρόεδρο Φουάκτ Οκτάυ.
Το ANKA-III TİUS/MİUS αποκαλύφθηκε δημόσια για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Προγράμματος «Century of the Future» που πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2023, στις εγκαταστάσεις του TUSAŞ στην Άγκυρα, στο Καχρανμανκαζάν.
Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Century of the Future», έγινε συνέντευξη με τον Τούρκο Ομέρ Γιλντίζ, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή, υπεύθυνο για τα Μη Επανδρωμένα Αεροπορικά Οχήματα στην TUSAŞ, και τον Νεζράτ Πολάτ, Διευθυντή Μηχανικής Συστημάτων στο Γραφείο UAV, σχετικά με το ANKA- III και τα προγράμματα TİSU/MİUS και SUPER ŞİMŞEK, στην οποία αναφέρθηκαν οι προοπτικές του όλου συστήματος, το οποίο όμως θέλουν δεν θέλουν οι γείτονες πάει πακέτο με την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας.
Το ANKA-3, δύναται να εκτελέσει αποστολές ηλεκτρονικού πολέμου, αναγνώρισης, επιτήρησης συλλογής πληροφοριών, επίθεσης αέρος-εδάφους, προσβολής εχθρικών ελικοπτέρων, αεροπλάνων και UAV , εξουδετέρωσης εχθρικών ραντάρ, και συστημάτων αεράμυνας.
Είναι επιτακτικό να αντιληφθούμε το πόσο σημαντικό είναι για την Ελλάδα να προβεί, αφενός σε πολυεπίπεδη θωράκιση της με antidrone συστήματα σε Στρατηγικό και τακτικό επίπεδο και αφετέρου να προβεί άμεσα στην αγορά σε μεγάλους αριθμούς UAV, DRONE KAMIKAZI, UCAV, USV,UGV προκειμένου να δύναται να πλήξει τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σε Αιγαίο, μικρασιατικά παράλια και Ανατολική Θράκη.
Το ελληνικό πρόγραμμα UCAV Γρύπας και οι νέοι ορίζοντες
Οι Τούρκοι έχουν προχωρήσει στον τομέα των μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, ενώ η χώρα μας, λόγω οικονομικής κρίσης, είχε μείνει πίσω, αλλά μετά την πρόσφατη έκθεση DEFEA-23 όλα φαίνονται να αλλάζουν, αλλά λόγω των τουρκικών σχεδίων οφείλουμε να επισπεύσουμε τουλάχιστον την κατασκευή του Γρύπα, για να καλύψουμε τρέχουσες ανάγκες σε νησιά και Έβρο, από μια Τουρκία που κινείται επεκτατικά παντού στην περιοχή μας.
Τώρα όμως, και εφόσον έγινε η αρχή με διάφορους τύπους εξοπλισμένων drone, αναμένουμε το πρόγραμμα Γρύπας, που θα είναι το πρώτο σοβαρό εξοπλισμένο επιθετικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, πολύ ανώτερου επιπέδου του τουρκικού BAYRAKTAR, που θα προσομοιάζει πιθανόν στο τουρκικό ANKA Ι ή II μελλοντικά.
Ενώ το ΑΡΧΥΤΑΣ προορίζεται για αναγνώριση και επιτήρηση πάνω από ελληνικά νησιά, το drone ΓΡΥΠΑΣ θα χρησιμεύσει ως σύστημα πολλαπλών χρήσεων εξοπλισμένο για μάχιμες αποστολές.
Η πρώτη φάση του προγράμματος ΓΡΥΠΑΣ πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο ετών, έως το 2025, και να παραχθεί μια κλιμακωτή έκδοση. Πρώτος πελάτης του drone ΓΡΥΠΆΣ θα είναι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Το ελληνικό UCAV δεν θα είναι φυσικά επιπέδου ΑΝΚΑ III , αλλά θα είναι σίγουρα η αφετηρία για κάτι ακόμα καλύτερο, πολυπλοκότερο, σχεδιαστικά πρωτόγνωρο, και πιθανόν με μεγαλύτερα και πιο φονικά αποτελέσματα.
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, και η χώρα μας όπως όλα δείχνουν, τρέχει πλέον όχι με 100 χλμ, αλλά με 300 χλμ την ώρα για να προλάβει τις εξελίξεις σε όλους τους τομείς.
Δεν γνωρίζουμε προς το παρόν ούτε την τελική μορφή του, ούτε τα συστήματα και τα όπλα που ενσωματωθούν στο ελληνικό UCAV Γρύπα, αλλά υποπτευόμαστε ότι οι συνεργασίες με Ισραήλ και ορισμένες εταιρείες μπορεί να τελικά να μας φέρουν πιθανόν, εκπληκτικά αποτελέσματα σε δύο χρόνια.
Όλα αυτά βέβαια είναι συνάρτηση των νέων τεχνικών, και των νέων μεθόδων που αναδύονται από έναν σκληρό και ανελέητο πόλεμο ανάμεσα στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τον “οργασμό” στην ελληνική αμυντική βιομηχανία που τώρα πήρε μπροστά μετά από χρόνια απραξίας, αλλά και τις ωμές απειλές που δεχόμαστε από την Άγκυρα, τουλάχιστον εδώ και δύο χρόνια.