Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Πώς λειτουργεί το σύστημα αεράμυνας Patriot και πώς θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει η Ουκρανία

Το σύστημα αεράμυνας Patriot, το οποίο αποτελεί μέρος του νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναχαίτιση πυραύλων, αλλά αν και θα μπορούσε να σώσει ζωές, δεν θα αλλάξει την πορεία του πολέμου, όπως αναφέρει το Reuters.

Το Patriot, ένα αρκτικόλεξο του "Phased Array Tracking Radar for Intercept on Target", είναι ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας εδάφους-αέρος που κατασκευάστηκε από την Raytheon Technologies Corp και θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας στο αμερικανικό οπλοστάσιο.

Το σύστημα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη μάχη κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου το 1991, με μπαταρίες που προστατεύουν τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και το Ισραήλ, και αργότερα χρησιμοποιήθηκε κατά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003.

Είναι ένα κινητό σύστημα που συνήθως περιλαμβάνει ένα ισχυρό ραντάρ, έναν σταθμό ελέγχου, μια γεννήτρια ισχύος, σταθμούς εκτόξευσης και άλλα οχήματα υποστήριξης. Το σύστημα έχει διαφορετικές δυνατότητες ανάλογα με τον τύπο του αναχαιτιστή που χρησιμοποιείται.

Ο αναχαιτιστής PAC-2 χρησιμοποιεί μια εκρηκτική κεφαλή κατακερματισμού, ενώ ο νεότερος πύραυλος PAC-3 χρησιμοποιεί πιο προηγμένη τεχνολογία hit-to-kill. Το ραντάρ του συστήματος έχει βεληνεκές άνω των 150 χιλιομέτρων, ανέφερε το 2015 ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ).

Πόσο κοστίζει το σύστημα Patriot;

Μια μπαταρία Patriot στην πρόσφατη παραγωγή κοστίζει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, με 400 εκατομμύρια δολάρια για το σύστημα και 690 εκατομμύρια δολάρια για τους πυραύλους σε μια μπαταρία, σύμφωνα με το κέντρο σκέψης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.Το Raytheon Technologies Corp έχει κατασκευάσει πάνω από 240 συστήματα Patriot, τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα από 18 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το σύστημα έχει μεγάλη ζήτηση στη Μέση Ανατολή λόγω της απειλής που θέτει το Ιράν στην περιοχή. Σύμφωνα με τη Raytheon, το σύστημα έχει αναχαιτίσει περισσότερους από 150 βαλλιστικούς πυραύλους σε μάχη από το 2015.

Πώς θα μπορούσε να βοηθήσει η Ουκρανία

 

Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι χρειάζεται περισσότερα συστήματα αεράμυνας για να προστατευθεί από επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τις ρωσικές δυνάμεις. Μέχρι σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσφέρει στην Ουκρανία μια σειρά από προηγμένα συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος (National Advanced Surface-to-Air Missile Systems - NASAMS). Ενώ το σύστημα Patriot έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει απειλές όπως αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους, μπορεί επίσης να καταρρίψει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «καμικάζι» που η Ρωσία έχει συχνά στείλει για να χτυπήσει κρίσιμες ουκρανικές υποδομές. Αλλά θα ήταν ένας εξαιρετικά δαπανηρός τρόπος για να καταστρέψετε drones που κοστίζουν μόνο μερικές χιλιάδες δολάρια.

Αξιωματούχοι και ειδικοί είπαν ότι ενώ είναι πιθανό το σύστημα Patriot να σώσει ζωές μπροστά στους πυραύλους που θα εκτοξευθούν, πιθανότατα δεν θα αλλάξει την τροχιά της σύγκρουσης που διαρκεί σχεδόν 10 μήνες, επειδή είναι ένα αμυντικό σύστημα.

Πότε θα φτάσει στην Ουκρανία

 

Θα περάσουν αρκετοί μήνες πριν η Ουκρανία μπορέσει να αναπτύξει το σύστημα Patriot στο πεδίο της μάχης. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο Reuters ότι τα συστήματα Patriot θα φτάσουν πρώτα στη Γερμανία, όπου τα ουκρανικά στρατεύματα θα μάθουν πώς να τα χρησιμοποιούν. Η εκπαίδευση μπορεί να διαρκέσει μήνες, με κάθε σύστημα να απαιτεί δεκάδες στρατιώτες για να λειτουργήσουν. Η Ουκρανία θα πρέπει στη συνέχεια να αποφασίσει πώς και πού θα τοποθετήσει το σύστημα χωρίς να καταστραφεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Η Ρωσία έχει πει ότι το σύστημα πυραυλικής άμυνας Patriot θα είναι νόμιμος στόχος για ρωσικά πλήγματα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...