Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Το νέο UAS Phorcys της AS Prote Maritime ltd για την επιτήρηση θαλάσσιων χώρων

Πραγματικότητα έγινε το UAS Phorcys, το όνομα του οποίου παραπέμπει στον δευτερεύοντα θαλάσσιο θεό των αρχαίων Ελλήνων Φόρκυς, είναι σχεδιασμένο κυρίως για χρήση του σε θαλάσσιο περιβάλλον (maritime use).

Διαθέτει επιχειρησιακές επιδόσεις κατάλληλες για το πολλαπλά απαιτητικό αυτό περιβάλλον και είναι εφοδιασμένο με στρατιωτικού τύπου αισθητήρες. Επιχειρώντας από πλοία ή/και την ξηρά, έχει σαν πρωτεύοντα λειτουργικό στόχο την επιτήρηση θαλάσσιων χώρων για έγκαιρο εντοπισμό, αναγνώριση και παρακολούθηση κινδύνων, όπως η ύπαρξη πειρατών, η συμμετοχή σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης κλπ. Πολλές είναι και οι συμπληρωματικές του χρήσεις.

Της παράδοσης του συστήματος προηγήθηκαν διεξοδικές πτητικές δοκιμές σε πολλά επιχειρησιακά σενάρια.
Οι δοκιμές αυτές επαλήθευσαν την υπερκάλυψη όλων των προδιαγραφών και επιδόσεων που είχαν προβλεφθεί στην σύμβαση ανάθεσης, αποδεικνύοντας ότι το νέο UAS είναι ένα καινοτόμο σύστημα με επιχειρησιακές δυνατότητες που φθάνουν ή/και ξεπερνούν τόσο τον εγχώριο όσο και τον διεθνή ανταγωνισμό στην συγκεκριμένη κατηγορία.

Παράδοση του συστήματος από την εταιρεία

Στις εγκαταστάσεις της SAS Technology, πραγματοποιήθηκε η επίσημη παράδοση του UAS Phorcys που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε κατ' ανάθεση από την εταιρεία A.S. Prote Maritime Ltd. Παρόντες ο Προέδρος και Δ.Σ. της A.S. Prote Maritime Ltd κ. Ευάγγελος Χριστοδούλου, ο Πρόεδρος και Δ.Σ. της SAS Technology κ. Μιχάλης Σπυριδάκος και ο Αντιπρόεδρος και Γ. Δ/ντης της SAS Technology κ. Φώτης Καμπιώτης.

Οι δύο εταιρείες μετά τη επιτυχή αυτή προσπάθεια, συμφώνησαν να συνεργαστούν στην ανάπτυξη και άλλων εξειδικευμένων συστημάτων μη επανδρωμένων  αεροσκαφών καθώς και συμπληρωματικών εφαρμογών, για χρήση τους στην Εμπορική Ναυτιλία και γενικότερα στο θαλάσσιο περιβάλλον, αξιοποιώντας τις αλληλοσυμπληρωματικές τεχνογνωσίες τους σε συνδυασμό με την εφαρμοσμένη ναυτιλιακή εμπειρία του ομίλου Spirit World Group.

Ειδικότερα η συνεργασία αυτή θα αφορά σε τομείς που σχετίζονται με την επιθεώρηση πλοίων, επιτήρηση λιμένων,έλεγχο ρύπων και άλλων δραστηριοτήτων αξιοποιώντας είτε τις εξαιρετικές επιχειρησιακές δυνατότητες του Phorcys ή/και τις αντίστοιχες άλλων συστημάτων που θα αναπτυχθούν συνεργατικά για τους σκοπούς αυτούς. Ήδη συνεργάζονται σε επιδοτούμενο ερευνητικό έργο και τέθηκαν οι αρχικές βάσεις για την έναρξη της επόμενης σημαντικής συνεργασίας τους, η οποία θα ανακοινωθεί στο εγγύς μέλλον.

Πρόκειται για μια αξιέπαινη προσπάθεια η οποία ελπίζουμε να έχει ανταπόκριση κάποια στιγμή και στις ένοπλες δυνάμεις, ειδικά τις μονάδες επιφανείας του πολεμικού ναυτικού και του λιμενικού, δίνοντας τεράστιες δυνατότητες εντοπισμού παράνομων μεταναστών, εχθρικών ταχύπλοων και γενικά κάθε απειλής ενάντια στην ελληνική επικράτεια.      

Υπενθυμίζουμε ότι την ίδια περίοδο στην χώρα μας έχει ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο, πραγματικά σημαντικό με την κατασκευή ελληνικής κατασκευής μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, με δυνατότητες κάθετης απογείωσης VTOL.

Ως γνωστόν το συγκεκριμένο ελληνικό UAV όπως και πολλά είναι σε τελικό στάδιο σχεδιασμού και προγραμματισμού και αναμένουμε σύντομα εξοπλισμό, με μικρούς πυραύλους, ραντάρ, πολυβόλο, που θα δώσουν άλλο αέρα στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, σε έναν τομέα που αφορά τον σύγχρονο πόλεμο όπως βλέπουμε και στην Ουκρανία.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ