Σύμφωνα με πληροφορίες που ανάρτησε το υπουργείου εθνικής άμυνας στην σελίδα του στο διαδίκτυο, στις 19 Αυγούστου του φετινού έτους έλαβε χώρα παρουσίαση σε επιτελείς του ΓΕΣ σχετικά με τα συστήματα ZU-23. Στην παρουσίαση αυτή έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της πολωνικής αμυντικής εταιρείας AREX με κεντρικό θέμα την αναβάθμιση των εν λόγω όπλων.
Ποια Είναι τα Οπλικά Συστήματα ZU-23;
To ZU-23-2, γνωστό και ως ZU-23, είναι ένα σοβιετικής παραγωγής ρυμουλκούμενο αντιαεροπορικό αυτόματο πυροβόλο διπλής κάννης και διαμετρήματος 23 χιλιοστών.
Το ZU-23, το οποίο στα ρωσικά διαθέτει την κωδική ονομασία 2A13, διαθέτει δύο αυτόματα πυροβόλα 23 χιλιοστών τοποθετημένα σε ένα μικρό τρέιλερ, το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε μία σταθερή βάση για την χρήση των όπλων. Σε αυτήν την θέση, οι ρόδες του σηκώνονται προς τα επάνω. Το αυτόματο πυροβόλο μπορεί να προετοιμαστεί για εκτόξευση μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, αν και σε επείγουσα ανάγκη το όπλο μπορεί να πυροβολήσει ακόμη και σε θέση κίνησης.
Η στόχευση και η εκτόξευση πραγματοποιούνται χειροκίνητα, με την βοήθεια του οπτικού-μηχανικού στοχάστρου ZAP-23, ο οποίος χρησιμοποιεί δεδομένα που εισάγονται χειροκίνητα για να παρέχει αυτόματη στόχευση περιορισμένου επιπέδου. Διαθέτει βέβαια και την τηλεσκοπική διόπτρα T-3 για χρήση εναντίων στόχων εδάφους, όπως πεζικό και μη τεθωρακισμένα ή ελαφρώς θωρακισμένα οχήματα. Τα πυρομαχικά τροφοδοτούνται στο όπλο μέσω ιμάντα από δύο κουτιά σφαιρών. Τα κουτιά αυτά βρίσκονται στην δεξιά και στην αριστερή μεριά, ενώ κάθε ένα από αυτά περιέχει 50 βλήματα. Ο καπνός που δημιουργείται από την εκτόξευση απομακρύνεται μερικώς από πλάγια ανοίγματα στις κάννες.
Υπό κανονικές συνθήκες, όταν κάθε κάννη έχει εκτοξεύσει 100 βλήματα υπερθερμαίνεται και αντικαθίσταται με εφεδρική. Κάθε όπλο κανονικά διαθέτει και δύο εφεδρικές κάννες ως μέρος του τυπικού του εξοπλισμού.
Το Κιτ Αναβάθμισης των Πολωνών
Σύμφωνα με την σελίδα της AREX, το κιτ αναβάθμισης των συστημάτων περιλαμβάνει ηλεκτρομηχανικό εξοπλισμό, σχεδιασμένο να προσφέρει ακριβή πλοήγηση και υψηλή ταχύτητα κίνησης των καννών του όπλου κατά την εκτόξευση και στόχευση.
Μετά τον εκσυγχρονισμό η στόχευση μπορεί να πραγματοποιηθεί χειροκίνητα ή αυτόματα από εξωτερικό σύστημα ελέγχου πυρός. Νέοι οπτοηλεκτρονικοί στόχοι επιτρέπουν την εκτόξευση παραδοσιακών πυρομαχικών, αλλά και μοντέρνων βλημάτων όπως των διατρητικών APDS-T. Τέλος, ο ηλεκτρομηχανικός εξοπλισμός διαθέτει αρθρωτή κατασκευή που δίνει την δυνατότητα ταχείας ενσωμάτωσης επιπρόσθετου λειτουργικού υλισμικού, ενώ παράλληλα επιτρέπει την γρήγορη επισκευή του στο πεδίο.