Έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι κατά την διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε μια πολεμική αναμέτρηση, εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία ενεργοποιούν αντανακλαστικά επανεξέτασης δογμάτων που ισχύουν από άλλες χώρες.
Με βάση την παραπάνω οπτική παραθέτουμε στη συνέχεια άρθρο που αφορά την ανάπτυξη των αμερικανικών αεροσκαφών Α-10 , των "δολοφόνων αρμάτων", στην Ευρώπη, προσπαθώντας να διακριβώσουμε πιθανά οφέλη για τη χώρα μας.
"Δέκα A-10 Warthog αεροσκάφη από το Maryland των ΗΠΑ έχουν μόλις αναπτυχθεί στην Ευρώπη", είναι ο τίτλος έγκριτου ΜΜΕ με αντικείμενο αεροπορικά θέματα, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
"Τα δέκα επιθετικά αεροσκάφη A-10C Thunderbolt II που ανήκουν στην Εθνοφρουρά της Αεροπορίας του Μέριλαντ και αποσπάστηκαν στην 104η Μοίρα Μαχητών προσγειώθηκαν νωρίτερα στην Ισλανδία, στις 5 Μαΐου 2022, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση της η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Τα «Warthogs» αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη για να πραγματοποιήσουν την εκπαίδευση τους και να υποστηρίξουν την άσκηση "Swift Response" , μια ετήσια πολυεθνική εκπαιδευτική άσκηση του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική, που λαμβάνει χώρα από τις 2 έως τις 20 Μαΐου 2022, σε όλη την Ανατολική Ευρώπη , συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της Αρκτικής, της Βαλτικής Θάλασσας και της Βαλκανικής Χερσονήσου.
Στην άσκηση θα συμμετάσχουν περίπου 9.000 στρατιώτες από 17 συμμαχικά και εταίρους έθνη, συμπεριλαμβανομένων περίπου 2.700 στρατιωτών και αεροσκαφών των ΗΠΑ.
Περίπου 550 Πολωνοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν στη Λιθουανία και τη Λετονία μαζί με στρατεύματα από την Τσεχική Δημοκρατία και τη γερμανο-ολλανδική δύναμη.
Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, τέσσερα αεροσκάφη πέρασαν από την Ισλανδία στη Νορβηγία, στις 6 Μαΐου, ενώ τα υπόλοιπα έξι αναπτύχθηκαν στη Βόρεια Μακεδονία στις 7 Μαΐου για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Γηραιά Ήπειρο, δεν πετούν μόνο από τη Νορβηγία και τη Βόρεια Μακεδονία: «τα αεροσκάφη A-10 έχουν προγραμματιστεί να αναπτυχθούν σε θέσεις λειτουργίας στη Βόρεια Μακεδονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Εσθονία και την Πολωνία.
«Το A-10 είναι το κύριο αεροσκάφος εγγύς εναέριας υποστήριξης χαμηλού ύψους της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και είναι το πρώτο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας που έχει σχεδιαστεί ειδικά για στενή αεροπορική υποστήριξη στις επίγειες δυνάμεις. Αυτές οι δυνατότητες παρέχουν ουσιαστική υποστήριξη στην χερσαία συνιστώσα της κοινής δύναμης και παρέχουν στον στρατό των ΗΠΑ ευελιξία στην προβολή ισχύος σε εξαιρετικά αμφισβητούμενες περιοχές».
Τα αεροσκάφη Α-10 της 104ης Μοίρας, αναπτύσσονται τακτικά στην περιοχή της Βαλτικής και ειδικότερα στην Εσθονία που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2004, προκειμένου στα πλαίσια της διεθνής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, να προστατεύσει τα σύνορά της.
Ωστόσο, η στρατιωτική συνεργασία της Εσθονίας με την Εθνοφρουρά του Μέριλαντ χρονολογείται από το 1993 μέσω του Προγράμματος Κρατικής Συνεργασίας του Γραφείου Εθνικής Φρουράς. Από το 2013, τα πληρώματα A-10 του Maryland ταξιδεύουν κάθε δύο χρόνια για να συμμετάσχουν σε εθνικές ασκήσεις ή σε ασκήσεις της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ σε όλη την περιοχή με κρατικούς εταίρους.
Η εσθονική Πολεμική Αεροπορία δεν διαθέτει αεροσκάφος σχεδιασμένο για στενή αεροπορική υποστήριξη, επομένως βασίζεται στους εταίρους της για τη διεξαγωγή εκπαίδευσης ζωντανού ελέγχου με τα JTAC τους.
Είναι ενδιαφέρον ότι όταν αναπτύσσονται στην Εσθονία, τα Warthog εκτελούν ασκήσεις αποπροσγειώσεις ακόμη και σε τμήματα οδών της χώρας.
Κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου γεγονότος, ένα από τα 10 A-10C της μοίρας χτύπησε και κατέστρεψε μια οδική πινακίδα ενώ εκτελούσε εκπαίδευση προσγείωσης και απογείωσης στον αυτοκινητόδρομο Jägala-Käravete στην Jägala, έναν αγροτικό αυτοκινητόδρομο στη βόρεια Εσθονία.
Η τρέχουσα ανάπτυξη είναι ενδιαφέρουσα για πολλούς λόγους.
Περιττό να πούμε ότι η παρουσία των « εξολοθρευτών αρμάτων» στην Ανατολική Ευρώπη και στην περιοχή της Βαλτικής στέλνει ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία, της οποίας η απόπειρα blitzkrieg να εισβάλει στην Ουκρανία και να καταλάβει την πρωτεύουσα για να ανατρέψει την τοπική κυβέρνηση έχει ήδη μετατραπεί σε επώδυνο πόλεμο τριβής.
Αποτελεί η παρουσία των Α-10 μια συμβολική επίδειξη δύναμης, που αποσκοπεί στην αποτροπή οποιασδήποτε άλλης κίνησης των ρωσικών δυνάμεων προς την κατεύθυνση των συνόρων του ΝΑΤΟ.
Χωρίς να αναφέρουμε το γεγονός ότι η εμπλοκή των δυνάμεων των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση δεν εξετάζεται επί του παρόντος, όπως εξηγήσαμε στην αρχή της ρωσικής εισβολής, όταν πολλοί υποστήριξαν την ανάπτυξη μερικών A-10 στην Ουκρανία για να καταστρέψει την φάλαγγα ρωσικών οχημάτων η οποία παρατάχθηκε για «40 μίλια» κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων βόρεια του αεροδρομίου Hostomel έξω από το Κίεβο.
Σε τέτοια περίπτωση το Thunderbolt II θα μπορούσε να είχε εξαφανίσει τα ρωσικά τανκ , αλλά θα χρειάζονταν πολλή αεροπορική υποστήριξη και θα ήταν ευάλωτα σε πολλά συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των MANPADS.
Στην πραγματικότητα, παρά τις πρόσφατες αναβαθμίσεις που βελτίωσαν τις δυνατότητες στόχευσης και επικοινωνίας του Warthog, το A-10 σχεδιάστηκε για διαφορετικά, πιο επιτρεπτά σενάρια.
Ούτως ή άλλως, τα A-10 εντάσσονται σε ένα σημαντικό απόσπασμα αεροσκαφών του ΝΑΤΟ που αναπτύσσονται στην Ανατολική Ευρώπη, ένα ORBAT που έχει ενισχυθεί πρόσφατα με την ανάπτυξη οκτώ αεροσκαφών stealth F-35A, που ανήκουν στην 158η Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας των Η.Π.Α. τα οποία έχουν προσγειωθεί στην αεροπορική βάση Spangdahlem, Γερμανία, για να υποστηρίξουν την αποστολή Enhanced Air Policing στην Ανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Σε προγενέστερο άρθρο μας εδώ και 3 μήνες , αναφέραμε ότι είναι μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να εντάξει με σχεδόν μηδενικό κόστος το αμερικανικό αεροσκάφος Α-10 Warthog στις Ένοπλες Δυνάμεις της, αφού σύμφωνα με το Reuters το Πεντάγωνο σχεδιάζει επίσης να μειώσει το κόστος παροπλίζοντας παλαιότερα όπλα, όπως τα παράκτια πολεμικά πλοία και τα αεροσκάφη A-10
Oι ΗΠΑ είδαν την Ελλάδα ως χώρα αγκυροβόλιο, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους σε μια πολυτάραχη γεωγραφική περιοχή που απαρτίζεται από την Ανατολική Ευρώπη-Βαλκανική-ΝΑ Μεσόγειο-Μ. Ανατολή-Β. Αφρική.
Για το σκοπό αυτό ενεργοποιούν νέες στρατιωτικές βάσεις τους στην Ελλάδα, την οποία και εξοπλίζουν, ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα-επιθετικότητα.
Από τα παραπάνω διαφαίνεται γενικότερα ότι η χώρα μας θα πρέπει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία στην παρούσα φάση και να αποκτήσει αμερικανικά οπλικά συστήματα τα οποία αποσύρονται από την υπερδύναμη, για ενίσχυση της αποτρεπτικής της ικανότητας.
Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται και το αμερικανικό αεροσκάφος A-10 Warthog.
To εν λόγω μαχητικό είναι πιστοποιημένης αξίας και δοκιμασμένο σε πεδία μάχης, όπως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν με εντυπωσιακά αποτελέσματα για τον Αμερικανικό στρατό.
Αποστολή του είναι όπως είπαμε η παροχή μάζας πυρών εγγύς αεροπορικής υποστήριξης εναντίον εχθρικών ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠΑ, αρμάτων μάχης και εχθρικών χερσαίων δυνάμεων.
Αυτό φωτογραφίζει τις τουρκικές μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες στον Έβρο, αλλά και την τουρκική Ταξιαρχία πεζοναυτών, τις αεροκίνητες δυνάμεις και μηχανοκίνητες -τεθωρακισμένες ακολουθείσες των πρώτων αποβατικών κυμάτων τουρκικές δυνάμεις που θα "κατεβούν" στο νησί μας για να το καταλάβουν.
Όπως αντιλαμβανόμαστε τυχόν απόκτηση έστω και μονοψήφιου αριθμού A-10 από την Ελλάδα θα αναβάθμιζε κατακόρυφα την αποτρεπτική μας ισχύ σε Έβρο και νησιά, αποτελώντας το φόβο και τρόμο των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων.
Οι χερσαίες δυνάμεις της χώρας μας με την απόκτηση του Α-10 θα έχουν ένα πανίσχυρο αεροπορικό μέσο παροχής εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, το οποίο θα μπορούσε σε συγκερασμό με τα υπόλοιπα οπλικά μας μέσα να αποτελέσει έναν πολλαπλασιαστή ισχύος.
Μην ξεχνάμε ότι στο πεδίο της μάχης δύο είναι τα στοιχεία που κυριαρχούν, το πύρ και ο ελιγμός
Ειδικότερα για τον αμυνόμενο είναι πολύ υπέρ του η δυνατότητας εκτόξευσης μάζας φονικών πυρών κατά του επιτιθεμένου σε μικρό χρονικό διάστημα,περιορίζοντας τις επιλογές ελιγμού του και αυξάνοντας τις πιθανότητες ήττας του στο πεδίο της μάχης.
Αυτό το διασφαλίζει η προσθήκη του Α-10 στο ελληνικό οπλοστάσιο.
Το γεγονός τέλος ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να τα διατηρήσουν στο οπλοστάσιο τους έστω και ως απόθεμα μέχρι το 2030, θα εξασφαλίσει και ροή ανταλλακτικών προς τη χώρα μας για τα επόμενα χρόνια σε περίπτωση απόκτησής τους.
Κλείνοντας θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τυχόν απόκτηση του Α-10 από τη χώρα μας, θα έχει ως αποτέλεσμα την απεμπλοκή-αποδέσμευση μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής μας Αεροπορίας σε ρόλους παροχής εγγύς αεροπορικής υποστήριξης των χερσαίων δυνάμεων μας, γεγονός που θα έχει πολλαπλά οφέλη αναφορικά με την εξασφάλιση και διατήρηση της υπερπολύτιμης για την τελική έκβαση των επιχειρήσεων, Αεροπορικής μας υπεροχής σε Αιγαίο, Θράκη και Ανατολική Μεσόγειο.