Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Drones made in Cyprus: Αμερικανο - Κυπριακών συμφερόντων εταιρεία κατασκευής στρατιωτικών UAV στην Λεμεσό

Η Κύπρος επιδιώκει να αναβαθμίσει την ικανότητα στρατιωτικής της απόκρισης, για την καταπολέμηση των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που σταθμεύουν στο βορρά και των στρατευμάτων κατοχής.

Να υπενθυμίσουμε, ότι το Υπουργείο Άμυνας βρίσκεται σε επιφυλακή για ένα οπλικό σύστημα για να ακυρώσει την απειλή με drone της Τουρκίας. Η στρατιωτική διοίκηση παρακολουθεί δύο οπλικά συστήματα, ένα γαλλικό σύστημα και ένα κατασκευασμένο από Ισραηλινούς κατασκευαστές.

Στη Λεμεσό όμως, τα τελευταία χρόνια εδρεύει και μια νέα-start up εταιρεία, η οποία φιλοδοξεί να μπει στον παγκόσμιο χάρτη των εταιρειών κατασκευής UAV. Με τις εγκαταστάσεις της στον Ύψωνα, η εταιρεία Swarmly, φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμιος παίκτης στον τομέα των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) για στρατιωτικές χρήσεις και χρήσεις ασφαλείας, όπως η επιτήρηση των συνόρων. 

Μια χώρα εντός της Ε.Ε., με την αγγλική γλώσσα να είναι ευρέως διαδεδομένη , τη χρήση του κοινού δικαίου, του κλίματος της, αλλά και του φορολογικού της συστήματος, είναι οι αιτίες που επέλεξαν την Κύπρο.

Σύμφωνα με το reporter, τα στελέχη της εταιρείας, που εδρεύει στη Λεμεσό, έχουν στρατιωτικό, ναυτικό και εμπορικό υπόβαθρο, ενώ οι συνιδρυτές της εταιρείας προέρχονται από τις ΗΠΑ και την Κύπρο. Συνολικά η εταιρεία απασχολεί 17 άτομα από τις ΗΠΑ, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Κύπρο, ενώ διαθέτει και δύο συμβούλους σχεδιασμού των ηλεκτρονικών συστημάτων, που έχουν έδρα την Πολωνία και τη Βρετανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία έχει ήδη αναπτύξει σχέδια για τρία διαφορετικά μοντέλα UAV με διαφορετικές δυνατότητες, τα οποία έχουν το ειδικό χαρακτηριστικό να προσγειώνονται και να απογειώνονται κάθετα, πράγμα που αφενός τα κάνει σχεδόν μοναδικά, σε συνάρτηση με το μέγεθος και τις δυνατότητες τους και αφετέρου πιο ανθεκτικά αφού προσαρμόζονται με τις ειδικές συνθήκες των ευμετάβλητων και διαφορετικών αναγκών.

H3 Poseidon VTOL UAS

Ένα υβριδικό UAS μεσαίας κατηγορίας βενζίνης/ηλεκτρικού, που συνδυάζει ένα συμπαγές μέγεθος με εκτεταμένη αντοχή. Το H3 έχει σχεδιαστεί ειδικά, για την εκτέλεση αποστολών σε ανοιχτές θάλασσες ή παράκτιες περιοχές από θαλάσσιο σκάφος ή χερσαία κινητή βάση.

Το ψηλό σύστημα προσγείωσης του μοντέλου, επιτρέπει την προσάρτηση βοηθημάτων επίπλευσης έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει την ανάκτηση σε περίπτωση έκτακτης προσγείωσης σε νερό.

H6 Poseidon VTOL UAS

Το H6 Poseidon είναι το μεγαλύτερο UAS της Swarmly με υβριδική βενζίνη/ηλεκτρική πρόωση. Είναι ειδικά σχεδιασμένο, για να εκτελεί αποστολές μεγάλης αντοχής που απαιτούν βαριά ανύψωση σε ξηρά και θάλασσα.

Το ψηλό σύστημα προσγείωσης του H6, επιτρέπει την προσάρτηση βοηθημάτων επίπλευσης έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει την ανάκτηση σε περίπτωση έκτακτης προσγείωσης σε νερό.

H10 Poseidon VTOL UAS

Το H10 Poseidon είναι ένα ηλεκτρικό UAS μεσαίας κατηγορίας, που παρέχει δυνατότητες φορητότητας και κρυφών λειτουργιών. Το H10 μπορεί να μεταφερθεί σε ένα SUV ή ένα φορτηγό και να προετοιμαστεί για λειτουργία σε λιγότερο από 10 λεπτά.

Το H10 έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε περιβάλλοντα, όπου δεν επιτρέπεται το GNSS (Παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης) και σε αντίθεση με τα H3 και H6, τροφοδοτείται από έναν ηλεκτρικό κινητήρα, με αποτέλεσμα πολύ χαμηλή ακουστική υπογραφή κατά την πτήση. Επιπλέον, έχει εξαιρετικά μικρή διατομή ραντάρ και καμία ανιχνεύσιμη θερμική υπογραφή, γεγονός που το καθιστά τέλειο εργαλείο για κρυφές επιχειρήσεις.

Καθώς ορισμένα από τα εξαρτήματα που χρειάζονται δεν διατίθενται στο εμπόριο ή δεν είναι συμβατά, κατασκευάζονται εξ αρχής από τους τεχνικούς της εταιρείας.

Για την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός UAV, η Swarmly προμηθεύεται υλικά από 31 διαφορετικές χώρες, ενώ ήδη η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με μια εταιρεία στη Σαουδική Αραβία, η οποία επιθυμεί να αγοράσει το σύστημα αεροπλοήγησης, της Swarmly, για να το ενσωματώσει στα δικά της drone. Το σύστημα ονομάζεται R8 Hermes και μπορεί να τοποθετηθεί σε άλλα συστήματα UAV. Μέχρι στιγμής, έχουν κατασκευάσει 26 αεροσκάφη για πελάτες και 4 πρωτότυπα.

Τα πλεονεκτήματα

H εταιρεία φιλοδοξεί να αποκτήσει μια θέση στο πλήρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, κυρίως λόγω του χαμηλού κόστους, που έχει τόσο η κατασκευή όσο και η συντήρηση και μεταφορά των συστημάτων της. Όπως σημειώνεται στη σχετική έκθεση, οι εξοικονομήσεις, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα προϊόντα άλλων συστημάτων, είναι πολύ πιο δαπανηρά, αφού η Swarmly χρησιμοποιεί οικονομικά και ευρέως χρησιμοποιούμενα υλικά. Επιπλέον, τα περισσότερα άλλα διαθέσιμα συστήματα απαιτούν σημαντικές υποδομές για να λειτουργήσουν.

Για παράδειγμα, τα τουρκικά UAV  Bayraktars ή  τα αμερικανικά US Reapers, απαιτούν ειδικό και δαπανηρό χειρισμό, μεταφορά και συντήρηση. Επιπλέον, απαιτούν διάδρομο προσγείωσης, υποδομή εδάφους, καλά εκπαιδευμένο προσωπικό χειρισμού, λειτουργίας, εδάφους και πυρομαχικών. Αντίθετα, το UAS της Swarmly μπορεί να απογειωθούν σχεδόν από οπουδήποτε, είναι απλά στη λειτουργία, απαιτούν εκπαίδευση μόνο 3-4 εβδομάδων τόσο για τεχνικούς όσο και για πιλότους και έχουν αντίστοιχη υψηλή ακρίβεια στην εκτέλεση των αποστολών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα, είναι η δυνατότητα για προσθήκη διαφορετικού εξοπλισμού για να ταιριάζει στις λειτουργικές ανάγκες των πελατών. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει ραντάρ συνθετικού διαφράγματος (SAR), συστήματα κατά της εμπλοκής, κατά του ηλεκτρονικού πολέμου και συλλογής δεδομένων κινητών τηλεφώνων, καθώς και διάφορους άλλους αισθητήρες. Αυτό επιτρέπει στα συστήματα της Swarmly να λειτουργούν σε εχθρικά περιβάλλοντα.

Τα drones, αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινής ζωής. Από τα χόμπι μέχρι την εμπορική και στρατιωτική χρήση, η βιομηχανία των drones κερδίζει δυναμική παγκοσμίως. Η παγκόσμια αγορά drone αναμένεται να αυξηθεί από 15 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 σε 90 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030 και αποτελείται από διάφορα τμήματα που περιλαμβάνουν την άμυνα, τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και τη δημόσια ασφάλεια.

 Οι επιτελείς του υπουργείου Άμυνας θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι επιβεβλημένο να τρέξει πιο γρήγορα και να ενσωματώσει τις σύγχρονες τεχνολογίες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Σε αλλαγή σχεδιασμού υποχρεώνεται να προχωρήσει το ελληνικό «Πεντάγωνο», με στόχο οι Ένοπλες Δυνάμεις να γίνουν περισσότερο «μάχιμες» στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς σήμερα διαθέτουμε περί τα 15 UAVs, ξεπερασμένης όμως τεχνολογίας.

Οι διαπραγματεύσεις με Ισραηλινούς και Αμερικανούς για την αγορά ή ενοικίαση μη επανδρωμένων αεροσκαφών με σύγχρονες δυνατότητες είναι πλέον πιο εντατικές, ενώ ταυτόχρονα αναζητούνται ευρωπαϊκά κονδύλια για την κατασκευή ενός UAV «made in Greece».

Οι επιτελείς του υπουργείου Άμυνας θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι επιβεβλημένο να τρέξει πιο γρήγορα και να ενσωματώσει τις σύγχρονες τεχνολογίες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

 Να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα κάποτε, πρωτοπορούσε στα UAVs και ήταν από τις λιγοστές χώρες που κατασκεύαζαν μη επανδρωμένα, με τις προσπάθειες να ξεκινούν στις αρχές της δεκαετίες του ’80. Οι επιτελείς του «Πενταγώνου» είχαν μάλιστα προβλέψει τις εξελίξεις: στόχευαν, στο πλαίσιο του μακρόπνοου προγραμματισμού εξοπλιστικών, μετά το 2012 να προχωρήσουμε ακόμη και στην αγορά μη επανδρωμένων μαχητικών – UCAV (!) – για την Πολεμική Αεροπορία. Θα ήμασταν πολύ μπροστά ωστόσο το υποπρόγραμμα λόγω της οικονομικής κρίσης δεν προχώρησε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...