Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στην ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για την ευρεία δράση των εξοπλισμένων και μη τουρκικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, που “ανεβοκατεβαίνουν” στο Αιγαίο, σε μια κίνηση επίδειξης.
Είναι γνωστόν πλέον, ότι η Τουρκία ετοιμάζει πυρετωδώς μια νέα άκρως επικίνδυνη ναυτική τακτική κατά των ελληνικών μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων, με την μαζική χρήση UCAV, με τις ανάλογες δυνατότητες, με στόχο να απομονώσει τα ελληνικά νησιά πρώτης γραμμής, ζητώντας παράλληλα διεθνώς την “αποστρατικοποίηση τους”, ενώ η ίδια στρατιωτικοποιεί ακόμα πιο πολύ τα παράλια της.
Σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ, η ελληνική πλευρά έχει αποφασίσει μέσω ειδικής έκθεσης των ελληνικών υπηρεσιών πληροφοριών, να αναζητήσει μια “απάντηση” στα τουρκικά drone, ώσπου να ολοκληρώσει άλλα σχέδια για το θέμα αυτό.
Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι πτήσεις και οι υπερπτήσεις τουρκικών drone, τα οποία με κόστος πτήσης 1500 ευρώ την ώρα, παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, με στόχο την εμπλοκή ελληνικών μαχητικών, που έχουν κόστος πτήσης 10000-15000 ευρώ την ώρα.
Η στόχευση της Άγκυρας εδώ είναι να προκαλέσει οικονομική ζημιά στην χώρα μας, σε μια περίοδο που οι Τούρκοι πολίτες “ματώνουν” με πληθωρισμό 50-60%.
Έλληνες ανώτατοι αξιωματούχοι παρακολουθούν πλέον νυχθημερόν το θέμα επιδιώκοντας να βρουν σωστές λύσεις.
Πληροφορίες του ελληνικού τύπου, φέρουν την χώρα μας να δίνει έμφαση στην προμήθεια συστημάτων αντιμέτρων (anti-drone technology).
Σε αυτό το χρονικό σημείο, η Ελλάδα επιδιώκει να αξιοποιήσει τις πολύ βαθιές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με το Ισραήλ στον αμυντικό τομέα, ενώ η πρόσφατη επίσκεψη στο Ισραήλ του Ν.Παναγιωτόπουλου είχε αυτό ακριβώς το διακύβευμα.
Θα πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι μετά την εκτόξευση του TURKSAT B μέσω του Elon Musk, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις απέκτησαν την δυνατότητα SATCOM, δηλαδή τον δορυφορικό έλεγχο της πτήσης των drone τους, καθιστώντας πολύ δύσκολη τα αντίμετρα από επίγεια συστήματα.
Το ζήτημα όμως είναι ακόμα πιο πολύπλοκο και δεν αφορά μόνο τα drone Bayraktar TB2.
Η Τουρκία παράγει τα βαρέου τύπου μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα Akinci και Aksungur, που μπορούν να μεταφέρουν πύραυλο τύπου Stand-Off, SOM-J με εμβέλεια 250 χλμ. θέτοντας έτσι ελληνικές κρίσιμες υποδομές στο στόχαστρο τους.
Η τουρκική εταιρεία STM κατασκευάζει το drone Kargu-2, το οποίο λειτουργεί αυτόνομα με βάση την τεχνητή νοημοσύνη.
Όσο δε για το Bayraktar TB3, το οποίο πρόσφατα παρουσιάστηκε, αυτό προορίζεται να επανδρώσει το «μινι αεροπλανοφόρο» «Anadolou».
Ελληνική απάντηση σε όλα αυτά τα τουρκικά σχέδια
Tο πρώτο ελληνικό σύστημα εξουδετέρωσης απειλητικών drone παρουσίασε η εταιρεία SAS Technology σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη.
Το σύστημα «Πανόπτης» σύστημα συμμετείχε πρόσφατα σε διαγωνισμό τεχνολογίας που διοργανώθηκε από το ΝΑΤΟ και απέσπασε την 1η θέση προτείνοντας έναν ιχνηλάτη που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη και αναλύει ταυτόχρονα δεδομένα από πολλούς αισθητήρες.
Το σύστημα παρακολουθεί και αναγνωρίζει αυτόματα εχθρικά drone και αποφασίζει τον τρόπο αντίδρασης και το όπλο που θα χρησιμοποιηθεί για την εξουδετέρωση τους.
Επίσης έχουμε την ανάπτυξη συστήματος Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (UAV) με το όνομα ΑΡΧΥΤΑΣ, στο οποίο έχει προχωρήσει σταθερά η ΕΑΒ.
Το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (drone) σταθερής πτέρυγας ΑΡΧΥΤΑΣ, θα είναι έτοιμο σε δυόμισι χρόνια από σήμερα για να δώσει απάντηση σε κάθε πρόκληση. Το drone θα χρησιμοποιεί την κορυφαία τεχνολογική λύση στον πλανήτη σήμερα, αυτήν που έχουν επιλέξει οι ΗΠΑ για το μοναδικό αυτή τη στιγμή στον κόσμο μαχητικό 5ης Γενιάς, που μπορεί να απογειωθεί και να προσγειωθεί κάθετα, το F-35B, και θα αναπτυχθεί στην Ελλάδα.
Δεν είναι μόνο το drone "Αρχύτας", αφού υπάρχει σε εξέλιξη σήμερα και drone " LOTUS",
Eτοιμάζεται πυρετωδώς το ελληνικό όπλο λέιζερ
“Η επιχειρησιακή χρήση του ελληνικού όπλου λέιζερ, έχει πολλά επίπεδα και τώρα πετύχαμε διάτρηση ( θώρακα) σε άρματα μάχης μέσα σε 12 δευτερόλεπτα, αν θέλετε το πιστεύεται αν θέλετε όχι, αλλά υπάρχουν βίντεο για αυτό τα οποία δεν μπορούμε να δείξουμε ακόμη, ενώ δεν συζητάμε για ελικόπτερα και drones, αυτά είναι απλά, ενώ σημειώνω ότι είμαστε πολύ δυνατοί”, είχε δηλώσει ο Κ.Σούκος της ετιαρείας SOUKOS ROBOTS.
Ένα θέμα της πρόσφατης επίσκεψης του Έλληνα ΥΠΑΜ στο Ισραήλ ήταν, η συζήτηση είτε για μεταφορά ισραηλινής τεχνολογίας, είτε η αγορά ισραηλινών επιθετικού τύπου μη επανδρωμένων οχημάτων, για λογαριασμό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
Η ανάγκη της χώρας μας για UCAV αλλά και για συστήματα αντιμέτρων εναντίον τους, είναι δεδομένη μετά την παρουσίαση του στρατηγικού τουρκικού UCAV AKINCI, το οποίο θα είναι εξοπλισμένο με όπλα stand off, και κατευθυνόμενες βόμβες.
Η εποχή που διανύουμε είναι τρομερά δύσκολη για όλους τους Έλληνες, λόγω των μεγάλων προβλημάτων σε ενέργεια, αγορά εργασίας, υγεία, ενώ έρχεται σύμφωνα με πολλούς ξένους ειδικούς, και πιθανή επισιτιστική κρίση.
Παρόλα αυτά η Ελλάδα οφείλει και πρέπει να εξοπλίζεται στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων της, αφού δεν αντέχεται άλλη τραγωδία όπως αυτή στην Κύπρο ή τα Ίμια.