Οπλικά συστήματα

Ο Ινδο- Ρωσικός θανατηφόρος υπερηχητικός πύραυλος BRAHMOS

Το 1998 η Ινδία, έμπαινε δειλά – δειλά, στην κατασκευή και παραγωγή υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων, υπογράφοντας μια Διακυβερνητική συμφωνία στη Μόσχα με την Ρωσία.

Ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας, δημιουργήθηκε η Κοινοπραξία BRAHMOS (JV), ένα μοναδικό πρότυπο μεταξύ του Ινδικού Οργανισμού Έρευνας και Ανάπτυξης Άμυνας (DRDO) και του ρωσικού JSC MIC NPO Mashinostroyeniya (NPOM), που σήμερα αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας Ινδίας-Ρωσίας.

Σε μια εποχή, που η Ινδία εξελίσσεται ως μια μεγάλη δύναμη, τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά, η χώρα έχει αποκτήσει τεράστια εμπειρία στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη υπερσύγχρονων αμυντικών συστημάτων. 

Αυτό το επίτευγμα, την έκανε να εισέλθει σε μια ελίτ λέσχη ισχυρών εθνών σε παγκόσμιο επίπεδο, που έχει την ικανότητα να κατασκευάσει τις δικές του στρατιωτικές πλατφόρμες και συστήματα. 

Ένα τέλειο έμβλημα της αυξανόμενης στρατιωτικής δύναμης της Ινδίας, είναι το υπερηχητικό  αντιπυραυλικό σύστημα πυραύλων  BRAHMOS.

 Από το ιστορικό παρθενικό του ξεκίνημα στις 12 Ιουνίου 2001, το υπερηχητικό σύστημα πυραύλων κρουαζιέρας BRAHMOS, έχει καταγράψει πολλά ορόσημα και ενίσχυσε και τις τρεις υπηρεσίες, των Ινδικών Ένοπλων Δυνάμεων.

Το όπλο ξεχωρίζει, ως το μοναδικό παγκόσμιο υπερηχητικό  αντιπυραυλικό σύστημα πυραύλων, σε ολόκληρο τον κόσμο, με την ικανότητα εξουδετέρωσης χερσαίων ή θαλάσσιων στόχων.

Το BRAHMOS, που αρχικά σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε, ως σύστημα αντιπυραυλικών πυραύλων (ASCM), έχει εξελιχθεί με την πάροδο των ετών και έχει προσθέσει πολλές ακόμη παραλλαγές,  από θάλασσα σε ξηρά, από θάλασσα σε θάλασσα, από ξηρά σε ξηρά, από ξηρά  με διαμορφώσεις δια θαλάσσης, υποθαλάσσια σε ξηρά, υποθαλάσσια σε θάλασσα και με  διαμορφώσεις αέρα-ξηράς. 

Ο παγκόσμιος πύραυλος, μπορεί να εκτοξευτεί είτε από στατικές, κινητές πλατφόρμες (ξηρά και θάλασσα) είτε από μαχητικά αεροσκάφη, είτε από πλοία σε σόλο ή σε λειτουργία salvo. 

Αυτή η πολλαπλότητα, καθιστά το όπλο ακόμα πιο ευέλικτο στην κατάληψη του εχθρού, οπουδήποτε, οποτεδήποτε.

Ο Ινδικός στρατός, που έγινε η πρώτη χερσαία δύναμη στον κόσμο, που χρησιμοποίησε τον θανατηφόρο υπερηχητικό πύραυλο BRAHMOS το 2007, έχει δημιουργήσει πολλά σχήματα του τρομερού όπλου σε διαφορετικές διαμορφώσεις.

Η τελευταία διαμόρφωση, έχει το χαρακτηριστικό της «σχεδόν κάθετης κατάδυσης» για να χτυπήσει έναν εχθρικό στόχο υπό γωνία 90 μοιρών. 

Ομοίως, για πολλά από τα πλοία της πρώτης γραμμής του Πολεμικού Ναυτικού, το BRAHMOS έχει αναπτυχθεί ως πρωταρχικό  αντιπυραυλικό όπλο. 

Στη διαμόρφωση υποθαλάσσιας εκτόξευσης, ο υπερηχητικός  πύραυλος,  είναι έτοιμος να αυξήσει την ικανότητα ισχύος  όπλων των υποβρύχιων  του Πολεμικού Ναυτικού πολλαπλάσια, με οπλισμό στα μελλοντικά υποβρύχια. 

Το μαχητικό αεροσκάφος της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) Sukhoi-30MKI, αφού τροποποιήθηκε για να μεταφέρει πύραυλο 2,5 τόνων ενσωματωμένο με εκτοξευτή μισού τόνου, απέδειξε με επιτυχία την ικανότητα πυροδότησης του πυραύλου BRAHMOS.

 Όλα τα συστήματα εκτόξευσης για το όπλο, κατασκευάζονται επίσης εσωτερικά. 

Το 100% του εξοπλισμού υποστήριξης εδάφους, για το συγκρότημα όπλων κατασκευάζεται επίσης στην Ινδία.

Η BRAHMOS Aerospace, στοχεύει τώρα να φτάσει στο επόμενο επίπεδο σχεδιάζοντας και αναπτύσσοντας, ακόμη πιο θανατηφόρες και ισχυρές παραλλαγές του υπάρχοντος όπλου, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρότερου, εξυπνότερου BRAHMOS-NG (Next-Gen) για οπλισμό ενός ευρέος φάσματος σύγχρονων στρατιωτικών πλατφορμών.

Ο υπερηχητικός πύραυλος,  είναι οπλισμένος με έναν καλό συνδυασμό ταχύτητας, ακρίβειας και ισχύος. 

Ο πύραυλος πολλαπλών πλατφορμών, πολλαπλών στόχων, που φέρει συμβατική κεφαλή, μπορεί να πετάξει έως και 290 km με τελική ταχύτητα περίπου 3 Mach.

Η υπερηχητική ταχύτητα με ευέλικτη τροχιά, το καθιστά, αήττητο για παρακολούθηση από την αεροπορική άμυνα του εχθρού Σύστημα.

Η κατοχή ενός τέτοιου οπλικού συστήματος, με ξεχωριστή ικανότητα να χτυπήσει και να εκμηδενίσει όλους τους τύπους εχθρικών στόχων, σε διαφορετικές τοποθεσίες και σε διαφορετικό περιβάλλον είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...