Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

''Σφαγή'' χωρών'' για τις Ελληνικές φρεγάτες: Η πρόταση των Γάλλων για πλοίο πολλαπλού ρόλου

Kρίσιμο είναι το επόμενο χρονικό διάστημα, τόσο στον τομέα των ελληνοτουρκικών, όσο και στα εξοπλιστικά. 

Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω και θα πρέπει εσπευσμένα να προσωρήσει σε αγορές που θα φέρουν τα πάνω-κάτω. 

Η Γαλλία έμπρακτά στηρίζει την Ελλάδα, ενώ φαίνεται πως υπάρχει ''σφαγή'' χωρών για τα πλοία που θα έρθουν να ενισχύσουν το ΠΝ, με πολλές χώρες να καταθέτουν τις προτάσεις τους. 

Τι συζητήθηκε μεταξύ Μακρόν-Μητσοτάκη 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο παραπέμπονται οι ανακοινώσεις για τα εξοπλιστικά ανάμεσα στις οποίες και εκείνες που αφορούν τα γαλλικά μαχητικά «Rafale». Χθες, το ζήτημα της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας ετέθη επιτακτικά κατά τη διμερή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο Αζαξιό της Κορσικής, όχι μόνο από πλευράς εξοπλισμών, αλλά κυρίως σε σχέση με την αμοιβαία συνεργασία που μπορεί να έχουν Αθήνα και Παρίσι.

Η απόφαση απόκτησης 18 μαχητικών τύπου «Rafale», αποτελεί την κίνηση καλής θέλησης που η Ελλάδα μπορεί να κάνει προς τη Γαλλία, στο πλαίσιο των γενικότερων συζητήσεων για ενίσχυση του οπλοστασίου, έπειτα από 15 χρόνια δίχως εξοπλισμούς. Η αναλογία νέων προς μεταχειρισμένα μαχητικά τύπου «Rafale» θα είναι είτε 12 προς 6, είτε 10 προς 8, με την τελική απόφαση να κρίνεται και σε τεχνικό επίπεδο.

Οι ανακοινώσεις για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, μεταξύ των οποίων και εκείνες που αφορούν τα γαλλικά μαχητικά «Rafale», αναμένεται να γίνουν από τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της ΔΕΘ, σύμφωνα με την ''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ''
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι η πιθανότητα προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών «Rafale» μπήκε στην εξίσωση των συζητήσεων αφού η Αθήνα είχε γίνει μάρτυρας της πολύ ουσιαστικής γαλλικής παρουσίας τόσο στην πρώτη φάση της τουρκικής προκλητικότητας (τέλη Ιουλίου), ιδιαίτερα, όμως στη δεύτερη (μετά τις 10 Αυγούστου), όταν η γαλλική αεροπορία απέσπασε συνολικά πέντε πολεμικά στη Σούδα αλλά και στην Πάφο, ενώ το γαλλικό ναυτικό εμφανίστηκε στα νότια της Κρήτης για ασκήσεις με το Πολεμικό Ναυτικό.

Ηδη, προχθές, 24 ώρες πριν από τη συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Μακρόν στο Αιάκειο, η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε άλλο ένα πρόγραμμα γαλλικού ενδιαφέροντος, το οποίο αφορά την παράταση του ορίου ζωής των βλημάτων τύπου SCALP-EG, ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και οι συζητήσεις για την υποστήριξη των μαχητικών Μιράζ-2000, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων αεροσκαφών. Θεωρείται δεδομένη η ταχεία δρομολόγηση και των υπόλοιπων υποπρογραμμάτων που αφορούν γαλλικής κατασκευής όπλα.

Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» των εξοπλιστικών είναι η προμήθεια κυρίων μονάδων επιφανείας, ιδιαίτερα αφού η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εκσυγχρονίσει τις ΜΕΚΟ, αλλά και να δρομολογήσει και τις διαδικασίες για την αγορά τεσσάρων νέων φρεγατών. 

Μετά το ναυάγιο του Ιουνίου, οι Γάλλοι έχουν επανέλθει με προτάσεις για τις Belh@rra αλλά και για πλοίο πολλαπλού ρόλου, όπως και για κάποιες εκδοχές ενδιάμεσης λύσης, επιχειρώντας να ανταγωνιστούν τις προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ισπανία κ.ά. 

https://www.youtube.com/watch?v=qhC69mIi1Wg&t=8s

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ