Οπλικά συστήματα

Aποκάλυψη της Jerusalem Post: «Κοινή άσκηση Ελλάδας & Ισραήλ στην Κρήτη» - Το σενάριο που μελέτησαν για τους S-400

Χαρές και πανηγύρια στο Ισραήλ μετά την απόφαση του Τραμπ να διακόψει την  παράδοση όλων των συστημάτων και των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, κάτι που φέρνει τα ισραηλινά F-35 Adir ,  κυρίαρχα σε ολόκληρη την Α.Μεσόγειο, δίνοντας ένα ακόμη ατού στα χέρια του εκάστοτε Ισραηλινού ηγέτη.  

Η απόφαση του Πενταγώνου να διακοπεί η παράδοση του εξοπλισμού που σχετίζονται με το F-35 stealth στην Τουρκία, λόγω της απόφασης της Άγκυρας να παραλάβει  ρωσικής κατασκευής  πυραύλους S-400 ως κύριο σύστημα αεράμυνας  της χώρας, επιτρέπει στο Ισραήλ να διατηρήσει την εναέρια υπεροχή  του στη Μέση Ανατολή, αναφέρει γνωστή μεγάλη ισραηλινή εφημερίδα.

Η κίνηση της Ουάσιγκτον ήταν αποτέλεσμα των επανειλημμένων προειδοποιήσεων από τις ΗΠΑ και τους  συμμάχους  του ΝΑΤΟ προς την Άγκυρα, ότι η αγορά του ρωσικού συστήματος θα απειλούσε  ολόκληρη την διαδικασία παράδοσης των F-35.

Το Ισραήλ, το οποίο έχει επίσης πολύ εύθραυστες έως εχθρικές σχέσεις με την Τουρκία, διαθέτει σήμερα 14 F-35 Adir, ενώ αναμένεται να λάβει συνολικά 50 αεροσκάφη δημιουργώντας  δύο πλήρεις μοίρες  το 2024.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ισραήλ έχει ήδη δοκιμάσει τρόπους για να νικήσει το προηγμένο ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, αρκετές από τις οποίες αφορούσαν την συμμετοχή  της ισραηλινής ΠΑ σε κοινές ασκήσεις με την ελληνική πολεμική αεροπορία πάνω από την Κρήτη πριν μερικά χρόνια, αναφέρει η ίδια εφημερίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις ασκήσεις αυτές επιτράπηκε  στα ισραηλινά αεροπλάνα να συλλέξουν δεδομένα σχετικά με το πώς το προηγμένο ρωσικό σύστημα μπορεί να τυφλωθεί ή να ξεγελαστεί.

Υπενθυμίζουμε ότι η ελληνική ΠΑ έχει εκδώσει ανακοίνωση εδώ και δυο με τρία χρόνια αναφέροντας ότι τα ισραηλινά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Υπάρχουν φόβοι ότι τα συστήματα S-400 που αγοράστηκαν από την Τουρκία, που έχει συνάψει ένα είδος στρατιωτικής συμμαχίας με τη Ρωσία και βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Ιράν, θα εντόπιζαν και θα αντέγραφαν το ίχνος των «τουρκικών» F-35 (αν παραδίνονταν από τις ΗΠΑ) και έτσι τα ισραηλινά αεροσκάφη να βρίσκονταν σε λίαν δεινή θέση στο μέλλον.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ  στην Ευρώπη, στρατηγός  Curtis Scaparrotti προειδοποίησε τον Μάρτιο μιλώντας στην στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, ότι η  αγορά S-400 από την Άγκυρα, αποτελεί πρόβλημα όχι μόνο για τα F-35, αλλά  για όλα τα αμερικανικά αεροσκάφη σε όποια χώρα και να  ευρίσκονται.

«Στην καλύτερη στρατιωτική  συμβουλή μου θα έλεγα ότι το F-35, δεν πρέπει να βρίσκεται επουδενί σε σύμμαχο χώρα που συνεργάζεται με ρωσικά συστήματα αεράμυνας. Διότι διακινδυνεύουμε μία από τις πιο προηγμένες τεχνολογικές δυνατότητες μας», δήλωσε ο  Scaparrotti.

Κατασκευασμένα από  την Lockheed Martin, τα F-35 έχουν εξαιρετικά χαμηλή υπογραφή στο οποιοδήποτε εχθρικό ραντάρ και κινούνται απαρατήρητα βαθιά μέσα στο εχθρικό έδαφος, για να αποφύγουν  προηγμένα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, όπως οι  S-300 και οι S-400.

Οι ήδη εύθραυστες σχέσεις μεταξύ  Ισραήλ και  Τουρκίας έχουν γίνει ακόμα πιο  τεταμένες τους τελευταίους μήνες, καθώς ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορεί την πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστινίους,  εντείνοντας την ρητορική του.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για την πιθανή προμήθεια από την Τουρκία αεροσκαφών F-35  και σύμφωνα με ανώτερο Ισραηλινό αξιωματούχο του ΥΠΑΜ, το Ισραήλ θα ήθελε να είναι η μόνη χώρα στη Μέση Ανατολή που θα διαθέτει  τα αεροσκάφη αυτά, προκειμένου να διατηρήσει  την ποιοτική στρατιωτική υπεροχή , εξαλείφοντας τους  φόβους ότι οι ικανότητες του μαχητικού αυτού  θα διέρρεαν σε εντελώς  εχθρικές χώρες όπως η Τουρκία.

https://youtu.be/mGJEdRw5LL8

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...